Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Penkios šalys, kurių tradicinė virtuvė sužavės vegetarus

2022-08-19
Paskelbk savo straipsnį

Jeigu esate vegetaras, tikriausiai susidūrėte su problema – keliaujant ne visada lengva rasti, kur pavalgyti. Žinoma, visada galite restorane užsisakyti keptų bulvyčių. Vis dėlto, pripažinkite – juk norisi turėti daugiau alternatyvų, valgyti įvairesnį bei maistingesnį maistą.

Šiame straipsnyje norime pristatyti penkias šalis, kurių tradicinėje virtuvėje – gausu vegetariškų patiekalų. Tad jeigu keliausite į jas, galite būti ramūs – tikrai galėsite paragauti daug naujų patiekalų, kurių ingredientų sąraše nėra mėsos.

 

Indija

Indija – išties didelė valstybė, tad jos tradicinė virtuvė skiriasi priklausomai nuo regiono. Vis dėlto, nesuklysime pasakydami, jog indų virtuvė – kone draugiškiausia vegetarams visame pasaulyje. Tam didelę įtaką daro tiek šalies gyventojų religiniai įsitikinimai, tiek ekonominiai faktoriai. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog indų maistas – neskanus. Netgi atvirkščiai, šios šalies virtuvė turi daug fanų visame pasaulyje.

Vegetarai, ypač tie, kurie mėgsta valgyti aštrų maistą, Indijoje tikrai atras ką paragauti: dosa blyneliai su daržovių įdaru, įvairūs vegetariški kariai, lęšių troškinys dhal, žiedinių kopūstų ir bulvių troškinys aloo gobi, samosa pyragaičiai – tai tik keli tradiciniai vegetariški indų virtuvės patiekalai. Visi jie pasižymi turtingu skoniu, kurį suteikia tokie prieskoniai kaip ciberžolė, kalendra, čili pipirai, šafranas, cinamonas, kuminas ir kt.

 

Etiopija

Pabuvoję tolimojoje Indijoje, kelkimės į kitą pasaulio kraštą – Etiopiją. Tai šalis, kurioje, bėgant metams, buvo prijaukinta daug kultūrinių augalų. Tad ne veltui teigiame, jog Etiopijos virtuvė – draugiška vegetarams. Patiekaluose vyrauja grūdai, įvairios daržovės.

Bene populiariausias Etiopijos virtuvės ingredientas – tefas. Tai javas, iš kurio gaminama tradicinė duona – indžera. Ji serviruojama su daugeliu vietinių patiekalų ir dažnai atlieka įrankio funkciją – duonos lakštais „kabinamas“ maistas. Įvairios košės, daržovių troškiniai, užtepėlės – Etiopijos virtuvėje gausu vegetariškų patiekalų. Tad jei kada nors viešėsite šioje šiaurės rytų Afrikos valstybėje, nepabijokite ir išmėginkite tradicinę virtuvę – paliks įspūdį.

 

Meksika

Kukurūzai, pupelės, ryžiai, avokadai, pomidorai, kalendra, pipirai ir sūris – tai ingredientai, kurių galima rasti kone kiekviename meksikietiškos virtuvės patiekale. Keičiasi tik variacijos: tai visi jie susukti į kukurūzų miltų paplotėlį – tortiliją, tai  pateikiami troškinio ar sriubos pavidalu. Žinoma, dažnai įvairūs meksikietiški patiekalai pagardinami ir mėsa, tačiau kone visuose restoranuose siūlomos ir vegetariškos jų alternatyvos.

Ką gi verta paragauti viešint Meksikoje arba tiesiog užsukus į meksikietišką restoraną? Rekomenduojame tamale suktinukus, garsiąsias enčiladas, vegetarišką chilaquiles troškinio versiją, ant grotelių keptus kukurūzus elote, pusryčių patiekalą huevos rancheros. Ir tai tik keli pasiūlymai. Spalvinga ir pasižyminti sodriais skoniais – tokia ir Meksikos tradicinė virtuvė, kuri tikrai turi ką pasiūlyti vegetarams.

 

Tailandas

Vėl grįžkime į Aziją. Tailandas – šalis, kuri jau ne vienerius metus vilioja turistus iš viso pasaulio. Auksinio smėlio paplūdimiai, skaidrus vanduo, didingi kalnai, jaukios salelės, šurmuliuojančios turgavietės, didingos šventyklos – čia tikrai yra kuo pasimėgauti. Ne išimtis ir tajų virtuvė, kuri jau spėjo užkariauti daug širdžių.

Jeigu esate vegetaras ir dar neragavote Tailando virtuvės patiekalų – pats metas susiimti! Pasirinkimas – išties nemažas. Som tam žaliosios papajos salotos, khao pad ryžių patiekalas, mangų ir ryžių desertas, pad phak garintų daržovių patiekalas – tai tik kelios vegetariškų tajų virtuvės patiekalų versijos.

Įdomu tai, jog daugelį tradicinių patiekalų, kurių originaliuose receptuose yra mėsos ar jūros gėrybių, galima pasirinkti ir su tofu. Galimybių ratas dar labiau prasiplečia! Ne be reikalo teigiame, jog Tailando tradicinė virtuvė – itin draugiška vegetarišką mitybą propaguojantiems žmonėms.

 

Izraelis

Su kokiais patiekalais jums asocijuojasi Artimųjų Rytų virtuvė? Tikriausiai, iš karto pagalvojote apie humusą, falafelius ar šakšuką. Būtent tokių tradicinių patiekalų galima paragauti viešint Izraelyje. Tiesa, šios šalies virtuvei įtaką padarė ne tik Artimųjų Rytų regionas: čia galima atrasti netgi tokių patiekalų kaip bulvių plokštainis ar bulviniai blynai, kuriuos į Izraelį atnešė litvakų kilmės žydai. O kur dar įvairiausi kepiniai...

Patikėkite mumis, Izraelyje vegetarai tikrai atras kuo pasimėgauti!