Ontarijo ledo vynas puikiai tinka šventiniam Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Paragauti šio ypatingo, šalčiu išgauto vyno ir iš jo ruošiamų patiekalų neatsisakys nei vienas gurmanas.
Ontarijo provincija – ideali ledo vynui
Ontarijas (o tiksliau, pietinė jo dalis) – vienas iš garsiausių „Naujojo pasaulio“ vyno regionų. Ten pagaminami tarptautiniu mastu pripažinti vynai, galima paragauti išskirtinių virtuvės meistrų patiekalų ir, be abejo, pasigrožėti kvapą gniaužiančiais gamtos vaizdais. Jei pasirinksite keliauti po Ontarijo vynines, ne tik nustebsite atradę naujų, dar neragautų vynų, bet ir būsite maloniai nustebinti šio regiono gyventojų svetingumu. Iš pažiūros gal ir nedaug kam žinomame regione galite atrasti užslėptų „perliukų“ pačiose netikėčiausiose vietose. Be įprastų, „Senajam pasauliui“ priimtų tradicijų, galite netradiciškai susipažinti su regionu – apkeliauti jį dviračiais, pasigrožėti ir apsipirkti vietos parduotuvėlėse ar masažais bei vandens procedūromis pasilepinti viename iš taip populiarių grožio salonų.
Vieni iš garsiausių Ontarijo vyno regionų yra šie:
Niagaros pusiasalis;
Toronto regionas;
Princo Edvardo apygarda;
Erio ežero šiaurinis krantas ir Pele sala.
Šiuose regionuose nuolatos vyksta įvairūs vyno degustavimo ir patiekalų ragavimo renginiai. Vienas iš garsiausių renginių – Niagaros vyno festivalis, trunkantis net 10 dienų.
Ontarijyje prie vyno išdidžiai patiekiami vietiniai sūriai, kurie savo kokybe ir įvairove nenusileidžia garsiausių pasaulio gamintojų gaminiams. Nustebsite atradę puikios kokybės kanadietiškąjį Gouda, Havarti, Brie, Cheddar ir kitus sūrius. Vasarą galėsite džiaugtis pakelės prekyvietėse siūlomais sezoniniais vaisiais ir uogomis, užaugintais šalia esančiose ūkiuose. Neatsisakykite paragauti ir gausybės vietinių desertų bei pyragų.
Jei esate vyno mėgėjas ir jau aplankėte ne vieną vyno šalį, norėdami praturtinti savo patirtį, Kanadoje į kelionę po Ontarijo vynines leiskitės žiemą. Šiuo metu galėsite „pasinerti“ į ledo vyno degustacijas ir ta proga organizuojamas šventes.
Kaip gaminamas Ontarijo ledo vynas
Ontarijyje ledo vynas gaminamas iš vynuogių, kurias paliečia natūralus žiemos šaltis. Paprastai laukiama, kad oro temperatūra pasiektų -8 laipsnius Celsijaus. Tada vynuogės kruopščiai nurenkamos ir iš jų bematant išspaudžiamos stiprios kondensacijos sultys. Sulčių būna žymiai mažiau nei spaudžiat įprastai nurenkamas vynuoges rudens sezono metu. Todėl nenuostabu, kad vidutinis geros kokybės ledo vyno butelis (kuris, beje, yra mažesnės talpos nei standartinis vyno butelis, t. y. tik 375 ml) kainuoja 40-70 Kanados dolerių. Be abejo, galite surasti ir kelis pigesnius vynus, tačiau ilgai neteks ieškoti, jei už vyno butelį norėsite pakloti kad ir 100 ar daugiau Kanados dolerių. Ant etiketės radę ženklą „VQA“ galite būti tikri, kad perkate aukštos kokybės, tik iš Ontarijyje augančių vynuogių spaudžiamą vyną.
Pagrindinės vynuogių rūšys, iš kurių išgaunamas ledo vynas, yra Vidal ir Riesling.
Kaip patraukliai pateikti kanadietiškąjį ledo vyną
Kaip aperityvą : papjaustykite 4-5 rūšių kanadietiško sūrio. Puikiai tiks saldesni sūriai, tarkime, ožkos sūris su spanguolėmis ir cinamonu, ar ožkos sūris su rome mirkytomis razinomis. Prie sūrio būtinai patiekite gražią kekę jūsų mėgstamų vynuogių. Ypatingam efektui išgauti, pabandykite štai šį receptą:
„Šerkšnu padengtos vynuogės“
Vynuogių kekę nuplaukite ir gerai nusausinkite. Nedideliame indelyje pašildykite šiek tiek jūsų mėgstamo tiršto vaisių sirupo. Virtuviniu šepetėliu lengvai aptepkite vynuoges sirupu ir tada apibarstykite cukraus pudra. Kekę atsargiai padėkite į lėkštę ir leiskite sirupui su cukrumi apdžiūti. Taip patiekta vynuogių kekė ir taurė šalto ledo vyno – nuostabaus skonio derinys.
Prie desertų : puikiai tiks prie kanadietiškojo „Apple Crumble“ (trupininio obuolių pyrago) ar „Butter tarts“ (sviestinių pyragėlių). Taip pat labai tiks prie pyragų su persikais.
Koks Ontarijo ledo vyno skonis?
Tai šilkinio švelnumo, ypatingai turtingas, maloniai saldus ir begalinę aromatų paletę turintis vynas. Dažnai vadinamas „skystu auksu“. Ontarijo ledo vynams būdingas egzotinių vaisių aromatas. Pilant vyną į taurę jaučiamas vyno „tirštumas“.
Puikiai tinka ir kaip aperityvas, tačiau dažniausiai yra geriamas kaip desertinis vynas. Patiekite atšaldytą (šaldytuve prieš patiekiant patartina laikyti apie 1-2 valandas). Ledo vyno butelio (375 ml) turėtų užtekti pavaišinti 6-8 žmonėms. Pilkite į nedideles taures su kojelėmis.
Vieni garsiausių Ontarijo ledo vyno gamintojų: „Inniskillin“, „Jackson-Triggs“, „Mission Hill“.
Ypatingas obuolių desertas su Ontarijo ledo vynu naujametiniam stalui
1 citrina;
1 kg kuo mažesnių, gražių (labiausiai tinka saldūs) obuolių (pvz., Lady apples);
300 ml Ontarijo ledo vyno;
3/4 stiklinės cukraus.
Obuolius nuplaukite, nusausinkite. Nulupkite tik viršutinę obuolio dalį, nepažeisdami pačio obuolio.
Citrinos žievelę nulupkite (neišmeskite). Citrinos sultimis apšlakstykite obuolius. Įdėkite obuolius į didelę keptuvę ar puodą vienu sluoksniu, sudėkite citrinos žievelę, apipilkite ledo vynu, apibarstykite cukrumi. Užvirkite ant vidutinio stiprumo ugnies, tada ugnį sumažinkite ir uždengę troškinkite tol, kol obuoliai suminkštės (apie 30-50 min., priklausomai nuo obuolių). Retkarčiais lengvai pamaišykite skystį.
Obuolius sudėkite į gražų stiklinį indą, perkoškite vyną, kuriame virė, ir apipilkite juo obuolius. Prieš patiekdami atšaldykite bent kelias valandas.
Giedrė Bubelevičienė
Nuotraukos: www.vinesuger.com, www.prenotaristorante.com
Meniu.lt informacija
Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai