Spalvinga, aromatinga ir žinoma, aštri – taip gali būti apibūdinta meksikietiška virtuvė, viena populiariausių virtuvių visame pasaulyje. Prieskonių įvairove pasižymintys meksikietiški patiekalai daugiausiai gaminami iš trijų pagrindinių ingridientų: kukurūzų, pupelių ir aitriosios paprikos, naudojant daug daržovių, įvairių aštrių padažų ir mėsos.
Iš kukurūzų miltų kepami paplotėliai – tortiljos – yra tarsi duona kasdieninė Meksikos virtuvėje. Į tortilją vyniojami įvairiausi įdarai, o ir pati tortilja gali būti paruošiama ir patiekiama skirtingai: daugeliui girdėti meksikietiški patiekalai, tokie kaip tacos, enchiladas, tostadas, burrito ar fajitas yra tiesiog skirtingai paruoštos tortiljos.
Nors meksikietiškų restoranų rasite beveik bet kuriame pasaulio kampelyje, nedaug kas žino, jog kai kurie šiuose restoranuose siūlomi ir tradiciniais laikomi meksikietiški patiekalai, tokie kaip chili con carne ar nachos, iš tiesų nėra įprasti Meksikoje, o yra atėję iš amerikietiškos tex-mex tradicijos (meksikietiškos ir amerikietiškos virtuvės mišinio).
Todėl šį kartą pristatau patiekalus, kurie yra autentiški būtent tikrąjai Meksikos virtuvei. Tai tokie patiekalai, kurie bus rečiau randami už šalies ribų, tačiau plačiai žinomi ir vartojami pačioje Meksikoje ir net laikomi nacionaliniais šalies patiekalais.
1. CHILAQUILES – MEKSIKIETIŠKIEMS PUSRYČIAMS
Chilaquiles Meksikoje yra tradicinis pusryčių patiekalas, populiarumo sulaukęs dėl savo paprastumo ir greito paruošimo. Chilaquiles – tai kukurūzų tortiljos, supjaustytos ketvirčiais ir patiekiamos su įvairiais pagardais: plaktais ir keptais kiaušiniais, vištiena, sūriu ir žaliąja bei raudonąja salsa.
Chilaquiles dažnai gardinamos ir kita meksikietiškos virtuvės klasika – keptomis pupelėmis, vadinamomis frijoles. Nuo kitų panašių meksikietiškų patiekalų, tokių kaip tacos ar burritos, chilaquiles skiriasi tuo, kad yra valgomos ne rankomis, o šakute.
2. ELOTE – POPULIARUS GATVĖS MAISTAS
Elote – tai paprasčiausios kukurūzų burbuolės, kurios gali būti tiek virtos, tiek keptos ant grotelių ar skrudintos. Jos dažnai gaminamos namuose, tačiau taip pat yra ir labai populiarus gatvės maistas: Meksikoje beveik ant kiekvieno kampo rasite šį užkandį siūlančius prekeivius.
Elote patiekiamos arba mažame indelyje jau supjaustytos, arba tiesiog pasmeigtos ant pagaliuko ir gausiai gardinamos druska, maltais čili pipirais, laimo sultimis ir sviestu. Taip pat prie elote galite paprašyti sūrio, majonezo ar grietinėlės.
3. TAMALES – ACTEKŲ, MAJŲ IR INKŲ PALIKIMAS
Tamales – vienas populiariausių patiekalų Meksikoje, valgomas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei ir turintis gilias tradicijas: tamales gamintos jau actekų, majų ir inkų laikais.
Tamales – tai iš kukurūzų miltų tešlos, vadinamos masa, gaminamas didelis suktinis, patiekiamas su įvairiausiais įdarais: mėsa (dažniausiai vištiena ir kiauliena), sūriu, daržovėmis ir čili pipirais. Taip pat gali būti naudojami ir saldūs įdarai, tokie kaip razinos ir džiovinti vaisiai, o ir pati tešla gaminama saldi – toks patiekalo variantas vadinamas tamal de dulce.
Tamales paruošimas yra gana ilgas procesas, mat jos verdamos garuose įvyniotos į kukurūzų lapus. Nepaisant to, tamales yra populiarus gatvės maistas: Meksikoje dažnai matysite prekeivius, pardavinėjančius šį patiekalą iš didelių garinių puodų.
4. TORTA AHOGADA – SALSA PERMIRKĘS SUMUŠTINIS
Torta ahogada, arba "nuskendęs sumuštinis" – tai tradicinis Jalisco valstijos Meksikoje patiekalas, ypač populiarus Guadalajaro mieste. Sakoma, kad šis patiekalas atsirado atsitiktinai, vienam gatvės prekeiviui netyčia įmetus sumuštinį į puodą salsos: klientui salsa permirkęs sumuštinis taip patiko, kad papasakojo apie atradimą draugams ir naujas patiekalo variantas greitai išpopuliarėjo.
Torta ahogada iš tikrųjų yra gana paprastas sumuštinis: pailgoje šviesioje bandelėje dažniausiai patiekiama kiauliena, kartais – vištiena, pupelės ar sūris. Tačiau įdomumas tame, kad paruoštas smuštinis yra įmirkomas į aštrų čili arba pomidorų padažą: priklausomai nuo skonio, galima paprašyti arba media ahogada ("pusiau nuskendusio") arba bien ahogada ("gerai nuskendusio") varianto.
5. MOLE PADAŽŲ ĮVAIROVĖ
Be daugeliui pažįstamos salsos, Meksikoje plačiai naudojamas ir kitas, šiek tiek sudėtingesnis padažas, vadinamas mole. Šiandien mole vadinami įvairūs meksikietiškoje virtuvėje gaminami padažai, gaminami iš skirtingų vaisių, čili pipirų, riešutų, sėklų ir prieskonių: juodųjų pipirų, cinamono ar kmynų, o kartais ir šokolado.
Skirtingose Meksikos valstijose egzistuoja skirtingi mole variantai ir beveik kiekviena šeima turi savo padažo receptą, tačiau klasikinis mole variantas vadinasi mole poblano: tamsiai rudas arba raudonas padažas gaminamas iš maždaug 20 ingridientų, įskaitant čili pipirus ir šokoladą.
Mole padažai laikomi nacionaliniu Meksikos pasididžiavimu ir dažniausiai valgomi kartu su mėsa: pirmiausia – kalakutiena, bet taip pat vištiena, kiauliena ir kita mėsa.
***
Tradicinėje Meksikos virtuvėje persipynę vietinių tautų – actekų ir majų – maisto gamybos ypatumai bei vėlesnių užkariautojų – prancūzų ir ispanų – atvežtos mitybos tradicijos. Todėl Meksikos virtuvė pasižymi didele ingridientų įvairove ir gali įtikti daugelio skoniui.
Akvilė Ben Haim @Meniu.lt