Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Lapkritis – olandų virtuvės mėnuo (pasaulio virtuvės)

2007-11-05
Paskelbk savo straipsnį

Tikriausiai nesuklystume, jei pasakytume, jog daugumai žmonių Olandija asocijuojasi su tulpėmis, vėjo malūnais, dviračiais, kanalais, raudonųjų žibintų kvartalais. Tačiau, ką galėtume pasakyti apie maistą ir jo vartojimo kultūrą?

Olandų virtuvė turi gilias tradicijas. Nors atrodytų, jog olandai daugiau maistą mėgsta tapyti, o ne gaminti, jie mėgaujasi paprastais, kaimiškais patiekalais, Olandija garsėja pieno produktais – visame pasaulyje populiarūs olandiški sūriai (Olandija dažnai vadinama „sūrio šalimi“).

Dar Olandija laikoma ūkininkų ir žvejų šalimi, todėl nenuostabu, jog olandai tradiciškai valgo lengvai paruošiamus patiekalus iš vietovėse auginamų produktų. Šioje šalyje itin daug suvartojama vaisių (mėgstamiausi obuoliai, kriaušės, vyšnios, slyvos) ir daržovių (maisto gaminimui dažniausiai naudojamos bulvės, burokėliai, šparaginės pupelės, morkos, salierai, svogūnai, kopūstai ir kt.). Ypatingas vaidmuo tenka jūros gėrybėms (tunas, ungurys, lašiša, upėtakis, austrės, moliuskai, krevetės, sardinės ir kt.).

Olandų kulinarijai įtakos turėjo šalies imigrantų atvežti receptai ir ingredientai. Gilų pėdsaką olandų maisto gamyboje ir valgymo įpročiuose paliko Indonezijos kulinarija. Tai susiję su Nyderlandų istorijos kolonijiniu etapu. Azijos virtuvės patiekalus olandai itin mėgsta. 16-ame amžiuje olandai susipažino su įvairiomis prieskonių rūšimis iš Indijos.

Vadinasi, dauguma tradicinių olandų valgių yra gausiai pagardinti Pietryčių Azijos žolelėmis ir prieskoniais. Indonezijos patiekalas Nasi Gorend (ryžiai su vištiena arba kiauliena) tapo olandų virtuvės dalimi. Dėl šios priežasties, vietiniuose kinų restoranuose jaučiama Indonezijos įtaka. Šiandien įvairiausių egzotiškų vaisių, daržovių, šviežių žolelių ir prieskonių galima rasti ir parduotuvėse. Vėliau olandų virtuvei įtakos turėjo Turkijos, Šiaurės Afrikos, Viduriniųjų Rytų maisto kultūra.

Ką olandai mėgsta valgyti? Aišku, skonis yra subjektyvus dalykas, tačiau, kalbant apskritai, olandai mėgsta saldžius patiekalus. Dažniausiai olandų valgių knygoje galima rasti visą skyrių saldžių užkandžių receptų (tipiškas olandų desertas – drop). Gausu specialių patiekalų, kurie tradiciškai patiekiami įvairiomis progomis, pavyzdžiui, likeris oranjebitter geriamas švenčiant karalienės gimimo dieną (balandžio 30-oji).

Apie šiuos ir daugelį kitų olandų maisto vartojimo įpročių, tradicijas kviečiame skaityti visą šį mėnesį. Sužinosite pagrindinius olandų virtuvės bruožus, tradicinius patiekalus, gėrimus, receptus.

Malonių įspūdžių ir gero apetito!


Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą 
Interneto archyvo nuotraukos
Meniu.lt informacija

 

Dėkojame Nyderlandų
Karalystės ambasadai