Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Klevų sirupas (pasaulio virtuvės)

2007-12-20
Paskelbk savo straipsnį

Kiekvieną pavasarį Rytų Kanadoje, kai pradeda tirpti sniegas, o gyvūnai bunda iš žiemos miego, prasideda klevų sirupo sezonas.

Klevų sirupas – tai saldiklis, gaminamas iš cukrinio, raudonojo arba sidabrinio klevo medžio sulos. Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kanadoje klevų sirupas dažniausiai valgomas su blyneliais, vafliais, kukurūzine duona, skrudinta duona, vaisiais. Klevų sirupas gali būti naudojamas kaip ingredientas sausainiams, pyragams kepti, saldainiams, desertams gaminti ir t. t.

Kanadoje klevų sirupo gamyba sudaro apie 85 % visame pasaulyje pagaminamos produkcijos. Gamyba sutelkta į vasario, kovo ir balandžio mėnesius. Šalyje dominuojančios šaltos pavasario naktys ir šiltos dienos puikiai tinka išgauti sulai, naudojamai klevų sirupo gamyboje.

Klevų sirupo daugiausiai pagaminama Kvebeko provincijoje, Kanadoje. Taip pat šis produktas gaminamas Ontarijo, Naujojo Bransviko, Naujosios Škotijos provincijos. Klevų sirupas jau ilgą laiką yra Kanados kultūros dalis. Dar šalies pirmykščiai gyventojai mokė naujakurius, kaip išgauti sulą ir kaip pagaminti klevų sirupą. Pirmoji cukraus rūšis, pagaminta Šiaurės Amerikoje, buvo klevų cukrus.

Dabar kanadietišku klevų sirupu mėgaujamasi daugiau nei 45 pasaulio šalyse, o produktų asortimentas labai platus: nuo klevų sirupo iki klevų cukraus, sviesto, saldainių ir gausybės produktų, į kurių sudėtį įeina klevų sirupas: dribsniai, jogurtas ir t. t. Klevų sirupu galite pasaldinti arbatą ar kavą, pagardinti košes, blynus. Vietoje medaus naudokite konditeriniams gaminiams.

Klevų suloje yra 97 procentai vandens, mineralų, organinių rūgščių. Pagaminti vienam litrui klevų sirupo reikia apie 40 litrų sulos. Iš kiekvieno medžio imama tiek sulos, kad būtų galima pagaminti 1-1,5 litro sirupo. Didesnis kiekis pakenktų medžio mitybai.

Skiriamos klevų sirupo rūšys: šviesus (light), vidutinis (medium) ir tamsus (dark), priklausomai nuo kaitinimo laiko. Sirupo skonis taip pat priklauso nuo jo rūšies. Šviesus sirupas būna švelnesnio skonio. Vidutinės ir tamsios spalvos sirupą galima vartoti kaip desertą.

Anot mokslininkų, klevų sirupas yra vienas iš šimto sveikiausių produktų pasaulyje. Jame gausu magnio (dviejuose šaukštuose yra 0,44 mg) ir cinko (dviejuose šaukštuose yra 0,55 mg).

Kiekvienais metais Kanadoje, paprastai pavasarį, skirtingose šalies provincijose vyksta taip vadinamos „klevų šventės“. Dažniausiai švenčių metu organizuojamos iškylos į gamtą, žaidimai, parodos, klevų sirupo ir jo gaminių degustacijos.

Klevų sirupo fondiu:

· 125 ml klevų sirupo;
· 250 ml šviežios grietinėlės;
· 1 kiaušinio trynys;
· 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų.

Apie 5 minutes virti klevų sirupą. Įpilti grietinėlės. Nedidelį masės kiekį atskirti, įmušti kiaušinio trynį, suberti miltus ir viską gerai išmaišyti. Supilti į likusį sirupą. Maišyti, kol pasidarys tiršta masė. Į fondiu galima merkti vaisių, duonos arba sūrio gabalėlius.

Keptos pupos su klevų sirupu:

· 1 kvorta pupų;
· 0,5 puodelio aitriosios paprikos padažo;
· 1 puodelis klevų sirupo;
· 1 arbatinis šaukštelis džiovintų garstyčių;
· 1 arbatinis šaukštelis druskos;
· 1 mažas svogūnas;
· 5 bekono griežinėliai.

Šiek tiek apvirkite pupas. 0,5 pupelių dalį sudėkite į puodą ar troškintuvą. Ant likusių pupų uždėkite bekono griežinėlius. Su likusiais ingredientais sumaišykite klevų sirupą. Supilkite ant pupų ir užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų pupas. Kepkite 4 valandas 300 laipsnių temperatūroje.

Daugiau informacijos ir receptų ieškokite www.vifranc.com, www.ats.agr.gc.ca.

Vaida Jankutė
Parengta pagal www.ats.agr.gc.ca ir en.wikipedia.org
Nuotraukos www.flickr.com, en.wikipedia.org, www.monin.com
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai