Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kiniško valgiaraščio sudarymas

2005-08-08
Paskelbk savo straipsnį

Sudarant kinišką valgiaraštį būtina laikytis pagrindinio in ir jang principo. Kad atitinkamai nuteiktume skrandį, harmonijos ir pusiausvyros principas pietus reikalauja pradėti nuo jang. Tai būtų kažkas kietesnio, bet lengvai virškinamo, ne per daug aštraus, kad iš pradžių pernelyg nesudirgintume skonio receptorių. Pietūs turėtų baigtis in. In - skysti, kvapnūs patiekalai, pavyzdžiui, sriuba, desertas su padažu arba vaisiai.

Priešybių harmonija sudarant meniu reiškia ne staigiai kaitalioti karštą ir šaltą, švelnų ir aštrų, saldų ir rūgštų, o švelniai ir pamažu per pietus pratinti skrandį prie aštresnių, karštesnių patiekalų.

Taip pat reikia kreipti dėmesį į skonių įvairovę ir komponentų pusiausvyrą bei spalvinę įvairių patiekalų harmoniją. Dėl šios priežasties sudarant meniu derinami patiekalai, pagaminti skirtingais būdais. Taigi kombinuokite virtą, virtą garuose, keptą ir troškintą maistą.

Kinijoje iš tikrųjų pagrindinio patiekalo nebūna, nes kiniškus pietus, be užkandėlės, visada sudaro keli lygiaverčiai patiekalai. Jie patiekiami vienas po kito - pirma mėsa, paskui žuvis, daržovės, makaronai ir sriuba - arba visi kartu.

Valgiaraštis derinamas prie kiekvieno metų laiko, nes konservavimas bei užšaldymas Kinijoje dar nėra taip paplitę kaip pas mus. Todėl sudarydami savo kinišką meniu atsižvelkite į kiekvieno sezono siūlomus produktus ir, žinoma, į savo pomėgius, nes, nepaisant visų in ir jang principų, kinų kulinarijos menas suteikia daug laisvės fantazijai ir kūrybingumui.

Meniu su ryžių garnyru: marinate virta antis, aliejuje virti špinatai, vištos krūtinėlė su žemės riešutais, tofu sriuba, obuoliai karamelėje.

Meniu su blynų garnyru: krevetės su fenikso uodegėlėmis, tiršta kukurūzų sriuba, trumpai kepti salierai, kiauliena su kiniškais grybais, bananai su medumi,

Lengvas meniu: garuose virta žuvis, aštuonių gardėsių tofu, margas omletas, trumpai keptos žalios pupelės, vaisių salotos su ličiais.

Vegetariškas meniu: vaivorykštės mišrainė, tofu sriuba, špinatai su sojos daigais, aliejuje virti baklažanai, aštuoni vegetariški gardėsiai, mango riekelės su apelsinų sirupu.

Šventinis meniu: pavasariniai blyneliai, tofu sriuba, garuose virti virtinukai, saldžiarūgštė žuvis, jautiena su daržovėmis, makaronai su krabais ir kiauliena, vaisių salotos su ličiais.

Pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija