Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kasdien duoną skrudina tik 4 proc. lietuvių

2006-02-10
Paskelbk savo straipsnį

Lietuvos gyventojai nuo estų ir latvių gerokai atsilieka ne tik pagal namuose turimų skrudintuvų skaičių, bet ir daug rečiau valgo skrudintą duoną. Tai parodė visuomenės apklausos, kurią bendrovės „Vilniaus duona“ užsakymu trijose Baltijos šalyse atliko rinkos tyrimų kompanija „TNS Gallup“, rezultatai.  

Apklausos duomenimis, tik kas penktas lietuvis (21 proc.) namuose turi skrudintuvą, tuo tarpu Latvijoje ir Estijoje skrudintuvą turi kas antras gyventojas (atitinkamai 54 ir 50 proc.).

Iš turinčių namie skrudintuvą lietuvių 19 proc. jo apskritai nenaudoja ir tik 4 proc. lietuvių duoną skrudina kasdien. Tuo tarpu kaimyninių šalių gyventojai tai daro dažniau – kasdien duoną skrudina kas dešimtas latvis ir estas (atitinkamai 11 ir 9 proc.). Daugiausia skrudintuvą turinčių lietuvių (43 proc.) nurodė, kad duoną skrudina rečiau nei kartą per savaitę.

Tyrimas atskleidė, kad skrudintuvą Lietuvoje dažniau įsigyja jaunimas (15-19 m.) bei vyresni – 40-49 m. amžiaus žmonės, taip pat didesnės nei 3 asmenų šeimos. Daugiausia namuose skrudintuvų turinčių yra tarp Vilniaus ir Kauno gyventojų.

Tačiau, tyrimo duomenimis, skrudintą duoną labiausiai mėgsta ne Lietuvos jaunimas, o vyresnio amžiaus žmonės – net 89 proc. 60-74 amžiaus respondentų nurodė skrudinantys duoną. Mažiausiai skrudinančių duoną yra tarp 20-29 amžiaus respondentų (62 proc.).

Apklausos duomenimis, skrudintą duoną Baltijos šalių gyventojai labiausiai mėgsta valgyti ryte – iš skrudintuvą namuose turinčių respondentų pusryčiams skrudintą duoną valgo trys ketvirtadaliai (77 proc.) latvių, 64 proc. lietuvių bei 56 proc. estų. Pietums skrudintą duoną labiausiai mėgsta lietuviai (17 proc.), šiek tiek mažiau latviai (13 proc.) ir estai (7 proc.).

„Apklausos duomenys leidžia teigti, kad Lietuvoje iki šiol neegzistuoja duonos skrudinimo tradicija, kuri ypač populiari Vakarų Europoje. Tyrimo duomenimis, sumuštinių duoną karts nuo karto perka apie 40 proc. lietuvių, tačiau vos 18 proc. ją skrudina, o likusieji vartoja neskrudintą“, – sakė bendrovės „Vilniaus duona“ rinkodaros ir pardavimų direktorė Nijolė Kliokienė.

Nors trys ketvirtadaliai apklaustų Lietuvos gyventojų nurodė, kad skrudinimui naudoja sumuštinių duoną, tačiau nemaža dalis į skrudintuvą deda ir batoną (26 proc.) bei ruginę duoną (9 proc.). Pasak N. Kliokienės, skrudinimui lietuviai turėtų rinktis tik specialiai tam skirtą duoną, nes tik ji pasižymi reikalingomis savybėmis.

„Info Consensus“ informacija