Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Jeigu tektų keliauti į Riochą (Ispanija)

2005-09-16
Paskelbk savo straipsnį

Kas yra Rioja ir kaip tarti (Riocha) šį pavadinimą, Lietuvos vyno mėgėjai žino. Man Riocha – ypatingas šiaurės Ispanijos regionas, kuriame apsilankęs pirmąsyk prieš 12 m. pradėjau rimčiau domėtis vynais. Per tuos metus daugelyje kraštų teko ragauti įvairiausių vynų, tačiau pirmoji meilė, žinia, – nerūdija. Naujasis susitikimas su Riocha visada suvirpina jausmus.

Baigiantis vasarai visai neplanuotai atsiradome puikiame, gerai pažįstamame baskų krašte, kur malonu grįžti kiekviena proga. O atsiradus čia, Biskajos įlankos pakrantėje, atsispirti pagundai įveikti dar 180 km iki Riochos – sunku.

Rugpjūtį Ispanijoje visuotinės atostogos, kurios neaplenkia ir vyndarių, taigi dėl visiško atsitiktinumo atsiduriame dviejose Riochos bodegose (taip vadinamos vyninės Ispanijoje) - vienoje iš seniausių bei vienoje iš moderniausių. Tuo metu bodegose sunku ką nors rasti, todėl labai apsidžiaugiau, kai senjora Sara Fernandes Bengoa iš LAN vyninės bei Willemas Vlemingas iš Riojanas vyninės maloniai sutiko priimti ir supažindinti su geriausiais savo vynais.

LAN - viena iš naujausių ir moderniausių Riochos vyninių, įkurta 1970 m. „Bodegas Riojanas“, priešingai, patenka tarp penkių seniausių. Tai atspindi ir jų pavadinimai: vos kelių XIX a. įkurtų bodegų pavadinime gali būti Riochos vardas. Vyninė LAN jį jau turi užmaskuoti. Trys jos pavadinimą sudarančios raidės - Logrono, Alavos ir Navaros abreviatūra. Logronas - Riochos regiono sostinė, Alava - baskų krašto provincija, jos dalis įeina į Riochos sudėtį; Navara - dar viena provincija, kurios dalis – taip pat Riochos teritorijoje.

Kaip „Siemens“ arena
LAN vyninė vos pro vartus įėjus stebina naujumu. Visi gamybos procesai čia maksimaliai mechanizuoti ir automatizuoti. Dėl gaminamo vyno kokybės rūpinamasi nuo pat uogų: ir nuosavuose 70 ha vynuogynuose, ir kontroliuojamuose likusiuose 350 ha vynuogių augimo procesą prižiūri LAN vyndariai. Visas derlius skinamas rankomis.

Rugpjūčio pabaigoje bodega skendėjo tamsoje ir sunku buvo patikėti, kad po kelių savaičių čia viskas pulsuos, o didžiulės talpyklos prisipildys raudona misa. Mums pasisekė – senjora Sara mums parodė naujausias pirminės ir malolaktinės fermentacijos talpyklas. Didžiausią įspūdį paliko naujutėlaitė ir moderniškiausia salė, kur vynas brandinamas statinėse. Patalpa, kurioje šiuo metu saugoma 25.000 statinių, dydžiu prilygsta mūsiškei „Siemens“ arenai. Laikantis specialios technologijos statinės gali būti sukrautos 14 aukštų. Aptarnauja šį ūkį vos keli žmonės. Bodegoje naudojamos daugiausia naujos, ne senesnės nei 5 m. statinės.

Bodega gamina tik ąžuolo statinėse brandintą vyną. Pagrindinė gaminių linija – „LAN Crianza“, „LAN Reserva“ ir „LAN Gran reserva“. Šiuos vynus jau įvertinome ir Lietuvoje.

Išskirtinį dėmesį bodega skiria vadinamiesiems elitiniams vynams, jų gamina 5 rūšis. Vynuogės jiems auginamos atskirame Vina Lanciano vynuogyne, besidriekiančiame gražiame Ebro upės vingyje visai prie Rioja Alavesa.

Tie penki vynai – tai „Vina Lanciano reserva“, „Mencion de Lan reserva“, „Vina Lanciano edicion limitada reserva", „Lan Edicion Limitada"“ ir „Culmen“. Pastarasis gaminamas tik puikiausių derlių metais. Tokie pastarąjį dešimtmetį Riochoje buvo dveji – 1995 ir 2001 m. Ragaujame geriausius bodegos vynus. Senus pažįstamus iš Vilniaus „LAN Crianza“ ir „Gran reserva“ keičiame baltuoju „Santjago Ruiz 2004“. LAN turi nedidelį D. O. Rias Baixas ūkį Galicijoje, kur
iš vietinės 'Albarino' veislės gaminami baltieji vynai. Jiems būdingi aromatingi gėlių ir tropinių vaisių kvapai. Prisipažinsiu: man šie vynai buvo malonus atradimas.

Degustaciją baigėme 1998 m. derliaus „Vina Lanciano“ ir 2001-ųjų „Culmen“. Pastarasis nustebino naujoviškumu, vaisingumu ir minkštais, maloniais taninais. Nieko nepaprasta, – beveik visuose vyno leidiniuose "“Culmen" vertinamas per 90 balų.

Riochos klasika
Atsisveikinę su senjora Sara traukiame pagrindiniu keliu į vakarus. Už keliolikos kilometrų, sename Cenicero miestelyje, mūsų laukia p. Vlemingas.Šiame sename vyndarių miestelyje yra ne viena bodega, individualūs vyndariai vyną gamina savo garažuose. Turime progą susipažinti su viena iš seniausių bodegų - „Bodegas Riojanas“ bei pastarojo šimtmečio Riochos vyndarystės istorija ir vyno gamybos šiame regione modernizacijos etapais; nuo paprasčiausių mechaninių presų ir medinių fermentavimo talpyklų iki įmantrios  šiuolaikinės technikos. „Bodega Riojanas“ gamina tradicinius Riochos vynus, jiems brandinti daugiausia naudoja amerikietiško ąžuolo statines.

Geriausi šio ūkio vynai – „Monte Real“ ir „Vina Albina“. Tai – Riochos klasika, pastaruoju metu vis dažniau užleidžianti vietą naujiesiems moderniems vaisingiems, subtilesniems vynams.

Šioje vyninėje didžiausią malonumą suteikė jos šeimininko – senjoro Felipės – pasiūlymas palyginti pastarųjų metų „Monte Real“ su jau garbingo amžiaus sulaukusiu 1964 m. derliaus vynu. Nustebino puikus klasikinis 1964 m. „Gran Reserva“ aromatas, nors atsiskleisti jo skoniui šiek tiek pritrūko laiko. Ragavimas akivaizdžiai parodė Riochos vynų ilgaamžiškumą. Sunku tikėtis, kad "Lan Culmen" vyno atsiras mūsų padangėje, tačiau „Monte Real“ iš Cenicero miestelio tikrai galėtų papildyti mūsų kraštiečių mėgstamų vynų asortimentą.

Jurgis Šliogeris
Verslo žinios, 2005 09 16
Skaityti kitus „Verslo žinių savaitgalio“ straipsnius>>