Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ispanijos virtuvėje karaliauja užkandžiai, kurie noriai valgomi rankomis

2005-02-24
Paskelbk savo straipsnį

Įvairių rūšių žuvytes, krevetės, tapas, daug įvairių rūšių patiekalų, patiekiamų mažomis porcijomis kaip sumuštiniai arba kaip atskiri produktai, valgomi rankomis. Populiariuose restoranuose šios mažos užkandėlės skirtos apetitui sužadinti.

Tarp užkandžių karaliauja vytintas serano kumpis. Jis pjaustomas persišviečiančiais gabalėliais ir patiekiamas į stalą vienas iš pirmųjų - tik įpylus vandens atsigerti ir kiekvienam restorano svečiui padėjus po bandelę. Virtuvėje paprastai esti kumpio „specialistų“, kurie sugeba meistriškai pjaustyti šią mėsą. Beje, vytintas kumpis - ispanų pasididžiavimas, nes jis pagamintas iš specialios rūšies kiaulių mėsos. Ši rūšis nuo kitų skiriasi tuo, kad kiaulės šeriamos ąžuolo gilėmis, todėl jų mėsa būna savito skonio. Skirtinguose restoranuose gaminamos skirtingos salotos. Tradicinė ispaniškų salotų sudėtis tokia: salotų lapai, pomidorai, svogūnai, alyvuogės, kartais avokadai.

Kiekvienoje Ispanijos dalyje yra skirtingų maisto ruošimo būdų ir valgymo papročių. Pavyzdžiui, Kosta del Sol pakrantėje nepriimta rūkyti mėsos, todėl ji čia vytinama. Pirmenybė šalyje teikiama šviežiems produktams: gausybė daržovių, jūros gėrybių bei žuvų patiekalų, aukštos kokybės alyvų aliejus - tai pasaulyje sparčiai populiarėjančios ispaniškos dietos pagrindas. Ispanai užgerdami vynu maisto valgo daug, tačiau mano jį esant sveiką ir naudingą sveikatai, mat produktai į virtuvę patenka itin švieži. Daržovės naudojamos salotoms ir kitiems patiekalams ruošti.

Kiekvienas Ispanijos restoranas turi savo vyną. Vieni jį gamina nuosavuose vynuogynuose, kiti namų vynu pasirenka kokią vieną vyno rūšį. Paprastai tik atėjusiems garbiems svečiams pirmiausia pateikiama chereso. Tai stiprus vynas, išlaikytas ypatingomis sąlygomis. Ispanijoje gaminami ir saldūs, ir pusiau saldūs cheresai. Populiariausias iš jų - sausasis cheresas, kuris geriamas atšaldytas kaip aperityvas. Sausieji vynai paprastai geriami valgant. Baltasis ir rožinis vynas (vino blanco, vino rozado - isp.) geriami atšaldyti, raudonasis (vino tinto) - kambario temperatūros. Ispanai juokauja pasigeriantys nedažnai, nes prie stalo geriamą vyną jie mėgsta skiesti negazuotu vandeniu. Dažno restorano savininko pasididžiavimas - gausūs vyno rūsiai.

Meniu.lt informacija
Pagal užsienio spaudą