Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Indų virtuvė – puikus maisto ir religijos derinys (svetur)

2005-10-20
Paskelbk savo straipsnį

Nepaslaptis, kad indiška kulinarija – viena tobuliausių ir seniausių pasaulyje. Šios tautos žmonės mano, kad gaminti maistą yra dievo žmonėms įkvėptas menas. Įvairių aromatų, produktų derinimas virtuvėje šeimininkaujantį paverčia tikru menininku. Svarbu, kad Krišnai ruošiamas maistas būtų gaminamas su įkvėpimu ir didele meile. Virėjas siekia ne tik pamaitinti, bet ir nudžiuginti valgančiuosius.

Indų virtuvės įvairovę nulemia skirtingas klimatas ir religinės dogmos. Dauguma šios tautos gyventojų yra vegetarai, todėl nevalgo kiaušinių, mėsos, tačiau mielai mėgaujasi vaisiais, daržovėmis, ryžiais, kruopų košėmis. Ypatingą žavesį indų virtuvei suteikia galybė prieskonių, kurie padeda atskleisti tikrą patiekalo skonį ir kvapą. Patiekalams pagardinti naudojamos šaknys, žievė, sėklos, žalumynai (švieži lapai ar žiedai), prie pagardų priskiriami tokie natūralūs komponentai kaip druska, citrinos sultys, riešutai ir rožių vanduo. Tik su išmone parinkti kvapių prieskonių ir žalumynų deriniai išryškina įprastų produktų skonio ypatumus ir suteikia indų kulinarijai savitumo.

Ypatingai svarbią vietą indų virtuvėje užima pieno produktai. Senovės Vedose apie pieną kalbama kaip apie stebuklingą maisto produktą, kuriame yra visos sveikatai reikalingos medžiagos ir vitaminai. Pieno ir jo produktų vertingumas, jo svarba žmogui reikalauja atitinkamo požiūrio ir pagarbos karvėms. Šis gyvulys yra ginamas ir globojamas. Jautis aria laukus ir padeda žemdirbiui auginti grūdus, todėl laikomas žmonijos tėvu. Karvė savo ruožtu – žmonijos motina. Vedose sakoma, kad tarpusavio priklausomybė, egzistuojanti tarp žmogaus, karvės ir jaučio, parodo, kad Krišnos sukurtoje gamtoje viešpatauja harmonija.

Ryžiai taip pat labai svarbus produktas indų virtuvėje, valgomas bent kartą per dieną. Iš ryžių, žalumynų, prieskonių, riešutų, naminio sūrio ir daržovių gaminamas maistingasis pulao. Išvirtus ryžius pagardinus prieskoniais ir įmaišius jogurto, gaunamas gaivus užkandis karštai vasaros dienai.

Aižyti ir skaldyti lęšiai arba žirniai vadinami dalu. Indijoje dalas patiekiamas su pagrindiniais patiekalais ir dažnai pilamas ant paprastų ryžių ar valgomas su duona.

Pasak indų, duona, kuri į stalą patiekiama karšta, yra tikras turtas. Į ją įsukamas arba ja paimamas maistas.

Saldumynai dažniausiai gaminami iš pieno produktų, šviežių vaisių, kruopų, nuto miltų ir riešutų. Sakoma, kad indų maistas aštrus, nes jame gausu prieskonių, o desertai priešingai – ypatingai saldūs.

Alkoholiniams gėrimams indų virtuvėje nėra vietos, nes alkoholis aptemdo sąmonę ir neleidžia pajusti subtilaus vegetariško maisto skonio.

Stalo įrankių Indijoje nėra: jie nenaudoja nei lazdelių, nei šakučių ar peilių, o valgo su rankomis. Valgiu sutepus rankas, valgantieji jas tuoj pat nuplauna specialiuose dubenėliuose.

Meniu.lt informacija