Grenada – salų valstybė Karibų jūroje. Karibų jūros prieglobstyje įsikūrusios Grenados virtuvė – tarptautinė. Jos patiekaluose galima aptikti ir anglų valgių skonių, ir amerikietiškosios, ispaniškosios, prancūziškosios ar indiškosios kulinarijos bruožų. Skambant kalipsui ar regiui, galima gardžiuotis iš jūrų produktų paruoštais patiekalais, suvalgyti porciją muskatinių ledų ar paskanauti itin populiaraus romo.
Salos gyventojai mėgaujasi jūrų produktais, ypač mėgiami krabai, jūrų ešeriai, menkė, įvairūs moliuskai, tokie kaip jūrų sraigės. Maisto gaminimo būdai labai įvairūs. Labai populiari vištiena, ypač kepta ant grotelių, troškinta kiauliena ar jautiena, garuose paruošta žuvis.
Vietiniai mėgaujasi įvairiais vaisiais (bananais, vandens citrinomis) ir daržovėmis (morkomis, agurkais). Patiekalams gaminti dažnai naudojami ryžiai, žirneliai ir įvairių rūšių bulvės, tokios kaip taro, batatai...
Valgiai skaninami česnakais, lauro lapais, įvairiais „čili“ pipirais, muskatu, cinamonu, ciberžole, gvazdikėliais, imbieru, naudojamas aliejus bei vyno actas.
Calaloo – tai taro bulvių lapų sriuba. Lapai yra panašūs į špinato lapus.
Ile dung – nacionalinis patiekalas. Tai troškinys, ruošiamas iš kiaulės uodegų (kartais naudojama kiauliena arba žuvis), duonmedžio vaisių, svogūnų, morkų, salierų, taro bulvių ir virtinukų. Viskas verdama kokoso aliejuje. Šiuo patiekalu taip pat mėgaujasi Trinidado ir Tobago gyventojai.
Feroce – vištiena, troškinta su prieskoninėmis žolelėmis ir citrinų sultimis.
Roti – virta jautiena, vištiena arba daržovės su dideliu kiekiu kario ir bulvėmis.
Trumpai...
Grenadoje labai populiarus yra bois bande – gėrimas, pagamintas iš vietinių bois bande medžio žievių. Išvertus iš prancūzų kalbos pavadinimas reiškia „potencijos medį“. Vietiniai tikina, jog šis medis – natūrali „Viagra“. Šio medžio žievės, kurios apstu prekybos centruose, dedama į vyną, arbatą, tačiau ant pakuočių visada užrašomas perspėjimas „Nerekomenduojama nepilnamečiams“...
Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal http://www.homestaysgrenada.com/grencont.htm
Nuotr. www.sxc.hu (1 nuotr. – taro bulvių laukas, 2 nuotr. – vištienos salotos)
Meniu.lt informacija