Estijos virtuvė yra soti. Šalyje vyrauja riebūs mėsos ir žuvies patiekalai, ant stalo visuomet padėta ruginė duona, o mylimiausias padažas – ypač aštrios garstyčios! Jeigu esate Estijoje, apsilankykite turgelyje, kuriame rasite skaniausios rūkytos žuvies iš Baltijos jūros, o dabar apžvelkime, kokių valgių tiesiog būtina paragauti keliaujant po šį draugišką kraštą.
Klasikiniai estiški pusryčiai
Estiškos virtuvės restorane pusryčių meniu rasite panašių patiekalų kaip ir pas mus: įvairiai patiekiamų keptų ir virtų kiaušinių, omletų. Labai mėgstami yra avižiniai dribsniai, pagardinti uogomis ir medumi. Visgi, jeigu norite įsijausti į labiau estišką gyvenimo būdą, štai keletas tradicinių patiekalų, kuriuos verta išmėginti:
„Kama“
Autentiškas pusryčių patiekalas (dar patiekiamas kaip desertas, kartais gėrimas ar kitų valgių pagardas) yra „Kama“. Tai maltų skrudintų miežių, rugių, avižų ir žirnių mišinys, kurį galima valgyti kartu su jogurtu, rugpieniu ar tiesiog užpilti pienu. Tokius sveikus ir sočius pusryčius galite nesunkiai pasigaminti patys, mat Estijoje „Kama“ miltai yra pardavinėjami beveik kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje.
„Kiluvõileib“
Taip Estijoje yra vadinamas sumuštinis su marinuota šprotų filė – populiarus pasirinkimas per pusryčius, dažnas patiekalas restoranuose ir per šventes. Žuvis yra dedama ant sviestu išteptos ruginės duonos riekės kartu su virto kiaušinio griežinėliais, žaliais svogūnų žiedais ir šviežiomis žolelėmis. Baltijos jūroje yra gausu šprotų, todėl šio patiekalo kilmė yra būtent šis regionas. Net jei ir nelabai mėgstate aliejingą žuvį, „Kiluvõileib“ skonis jūsų nenuvils. Kartais šprotus ant rytinių estų sumuštinių pakeičia silkė arba rūkyta lašiša.
Priešpiečiai ir pietūs
„Brita kook“
Jeigu vaikštinėjate Estijoje priešpiečių metu, nepraleiskite progos paskanauti traškiu kreminiu pyragu „brita kook“. Tai labai mėgstamas saldus užkandis, kurį galite rasti beveik kiekvienoje kavinėje. Nors jo tikroji kilmės šalis yra Švedija, „brita kook“ tapo labai populiarus Estijoje dėl paprasto paruošimo ir puikaus skonio.
„Mulgipuder“
Tai visiška priešingybė saldžiajam „Brita kook“. Šį labai tradicinį ir kiek ūkišką patiekalą sudaro miežinė košė ir bulvės. „Mulgipuder“ dažnai pagardinamas šonine, kepintais svogūnais, grietine, o šalia patiekiama ruginė duona. Šis patiekalas gali būti ir pagrindinis, ir garnyras, papildantis įvairius skrudintos mėsos valgius. „Mulgipuder“ yra kilęs iš pietų Estijos, tačiau dabar jį mėgsta visoje šalyje.
„Rosolje“
Tai tamsiai rausvos spalvos burokėlių, bulvių ir marinuotos silkės salotos, padengtos gaiviu kreminiu padažu. Estai dažnai šį receptą modifikuoja ir prideda svogūnų, rūkytos mėsos, kietai virtų kiaušinių ar net obuolių. Padažas yra gaminamas iš majonezo ir grietinės mišinio, kartais pridedant garstyčių, krienų ir įvairių šviežių žolelių. Paprastai „Rosolje“ patiekiama gerai atšaldyta.
Ką vakarienei valgo estai?
Sočią vakarienę sudaro sriuba ir antrasis patiekalas. Viena skaniausių ir autentiškiausių yra šalta agurkų sriuba, kurią estai dar pagardina grietine.
„Kamapaneeringuga siga ploomikastmes“
Tai unikalus Estijoje ruošiamas kiaulienos nugarinės pjausnys su kaulu, pamirkytas „Kama“ ir slyvų padaže. Kaip ir kalbėjome, „Kama“ yra autentiškas miltų mišinys, naudojamas beveik viskam. Estai šį patiekalą vadina „kiaulienos skanėstu“ ir ne veltui, nes padažas mėsai suteikia ypatingą saldų skonį.
„Õuna selleri ja pastinaagisupp“
Tai įdomi obuolių, salierų ir pastarnokų sriuba. Kiekvienas ingredientas yra labai skirtingas ir papildo vienas kitą. Obuoliai yra rūgštūs, salierai kartoki, o pastarnokai saldūs. Keisdami sudedamųjų dalių proporciją galite reguliuoti šios sriubos skonį.
Baltiškas skonis
Apsilankę Estijos virtuvėje greičiausiai jausitės seni pažįstami. Ši šalis kaip ir Lietuva priklauso Baltijos šalių regionui, todėl kai kurie valgymo įpročiai yra tikrai panašūs į mūsų. Neabejojame, kad keliaudami pamilsite tenykščius patiekalus, o galbūt atrasite ir ką nors naujo!