Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Danijos virtuvės platybėse ...

2007-05-28
Paskelbk savo straipsnį

Undinėlės skulptūra Kopenhagoje, pasakų karalius H.K.Andersenas, „Calsbergo“ alus – tai tik keletas garsiųjų Danijos simbolių. Tačiau ne mažiau įdomi ir šios šalies virtuvė. Tradicinė Danijos virtuvė labai panaši į Norvegijos, Švedijos ir Vokietijos.

Tradicinė virtuvė
Danijos tautos virtuvė pradėjo formuotis 19 amžiuje. Sakoma, jog šio krašto virtuvė yra pakankamai riebi, nes tai nulėmė ne tik šalies istorija, kurios pagrindiniu verslu ilgą laiką buvo žemės ūkis, bet ir šaltos bei ilgos žiemos.

Tradicinėje danų virtuvėje dominuoja mėsos patiekalai - aviena, sūdyta ir rūkyta kiauliena, vištiena , virtos, keptos žuvys. Vieni iš mėgstamiausių danų skanėstų yra virta menkė su garstyčių padažu, ištirpintu sviestu, kietai virtais kiaušiniais, krienais ir virtomis bulvėmis, taip populiarumu neatsilieka kepta antis su obuoliais, slyvomis, karamelizuotomis bulvėmis, kopūstais bei ruduoju padažu. Danai mėgsta ir įvairias košes, tačiau tradiciniu danų patiekalu laikomi sumuštiniai. Populiariausias sumuštinio paruošimo būdas - ruginės duonos riekelė užtepama sviestu, o ant viršaus jautienos, keptos kiaulienos, sūrio, grybų, lašišos ar burnoje tirpstančio ungurio gabalėlis ... tiesiog pagal kiekvieno išalkusiojo pageidavimą. Ragavusieji tradicinių daniškų sumuštinių teigia, kad skaniausi yra su daniškomis krevetėmis, juostele citrinos, ešerio filė gabalėliu ir krapais ant viršaus.

Danijoje populiarios ir sriubos – vištienos, porų ir bulvių, šparagų, žirnių – kurios patiekiamos su duona. Įvairūs padažai itin svarbus akcentas šios šalies virtuvėje, tad jų čia visa gausybė – petražolių, pipirų ar viskio padažas, kuris patiekiamas prie kepsnių.

Kuri gi šalis gali apsieiti be sūrių? Danijoje jie taip pat mėgiami. Havarti – tai švelnaus pieno skonio sūris, kurio receptas kaip manoma gimė dar aštuonioliktame amžiuje. Šis sūris mėgiamas kaip užkandis prie vyno, o štai Tilsiter ( pavadinimas siejamas su Tilže, dabartiniu Sovietsku ) sūrio istorija nuveda į devynioliktą amžių. Jo receptas buvo sukurtas Šveicarijoje Rytų Prūsijos kolonijistų.

Danijoje populiarios įvairios prieskoninės daržovės – svogūnai, česnakai, rozmarinas, čiobreliai, o obuoliai, raudonieji serbentai, vyšnios ar slyvos yra ne tik kaip gaivus užkandis ar uogienė, bet ir dažnas ingredientas ruošiant karštuosius patiekalus.

Kas pasakys, kad tik Tuborg, Faxe ar Calsberg alus yra daniški gėrimai. Čia taip populiari arbata, vynas, karštas šokoladas, mineralinis vanduo. Akvavit – stiprus 40 % alkoholinis gėrimas, lotyniškai skambantis kaip “gyvenimo vanduo”. Manoma, jog šio gėrimo receptas buvo sukurtas 1531 metais vieno Danijos lordo tais metais gyvenusio Norvegijos Bergenshus pilyje. Populiarus ir “Gammel Dansk” – tai karčiųjų gėrimų grupei priklausantis alkoholis, kaip antai Latvijos Rigas Balsa ar Vokietijos Jägermeister .

Visame pasaulyje gana gerai žinomi ir daniški saldėsiai - pyragaičiai wienerbrød , migdoliniai riestainiai kransekage ar obuolių pyragas aeblekage. O prie tokių gardėsių danai mėgsta aromatingą kavą, kurios šioje šalyje išgeriama tikrai nemažai.

Naujoji virtuvė
Tobulėjant maisto vartojimo kultūrai, danai taip pat ėmėsi kurti savosios virtuvės naująjį skonį, tad šiandieninė šio krašto virtuvė pakankamai moderni, kurioje dominuoja lengvesni patiekalai bei daug sveikesnis maistas. Šiandienos Danijos kulinarinę kultūrą įtakoja Prancūzijos ir Italijos virtuvės, į meniu dažnai įtraukiami ir egzotiški netradiciniai komponentai, kuriuos „atneša“ imigrantai iš įvairių pasaulio šalių. Tačiau daržovės ir žuvis tapo bene pagrindiniu Danijos virtuvės akcentu. Itin populiarūs patiekalai ruošiami iš silkės, menkės, ungurio, lašišos, o mažoji daniška krevetė tapo išskirtiniu patiekalų simboliu.

Gal norite, kad namuose pasklistų daniškai paruoštos kavos aromatas? Tam reikės ir kantrybės. Į tinkamą virti indą supilkite aštuonis puodelis karštos juodos kavos, puodelį romo, tris keturis šaukštelius cukraus, dvi cinamono lazdeles ir gvazdikėlių pagal savo skonį. Viską sumaišykite, uždenkite ir ant silpnos liepsnos virkite apie dvi valandas. 

Populiarūs patiekalai ir gėrimai
Smørrebrød arba Pålæg - tradicinis daniškas užkandis, sumuštinis, dažniausiai valgomas priešpiečių metu.

Rugbrød – daniška juoda ruginė duona.

Flæskesteg - kiaulienos šoninė su paskrudinta odele.

Frikadeller – tradicinis Danijos patiekalas – mėsos kukuliai.

Øllebrød – pudingas, pagamintas iš juodos duonos, cukraus ir alaus, dar vadinamas alaus duona.

Mjød – midus, kurio receptas sukurtas vikingų.

Kirsebfrkage – vyšnių pyragas.

Pagal užsienio spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotr. iš www.sxc.hu