Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Baltarusijos virtuvė – artima lietuviškai (svetur)

2006-09-18
Paskelbk savo straipsnį

Dabartinė Baltarusijos virtuvė išlaikė tradicinius gaminimo metodus, nors ir praėjo ilgą evoliucijos kelią.

Dažnas patiekalas šioje šalyje gaminamas iš bulvių, kurios čia vadinamos „antrąja duona“. Apie bulves baltarusiai netgi kuria dainas, šokius. Yra netgi atskirų kavinių besispecializuojančių bulviniuose patiekaluose, jose galite išbandyti įvairiai paruoštos Baltarusijos „duonos“. Kaip ir Lietuvoje bulvės patiekiamos su grybais, mėsa, iš jų gaminami pyragėliai ir pudingai. Populiariausias Baltarusijos patiekalas yra bulviniai blynai, taip pat gaminami iš tarkių, vadinami „draniki“. Tokį bulvės populiarumą šioje šalyje galima paaiškinti geografine jos padėtimi ir klimatu.

Didelę dalį baltarusiškoje virtuvėje užima mėsa, ypatingai vertinama kiauliena ir, žinoma, kiaulienos lašiniai. Čia jie dažniausiai valgomi sūdyti, šiek tiek parūkyti, su svogūnu ir česnaku. Mėsa šioje šalyje dažnai patiekiama su bulvėmis, bet populiaru ją valgyti ir su kitomis daržovėmis – morkomis, juodaisiais ridikais, žirneliais. Ir nors daržovės, atrodytų turėtų būti naudojamos priklausomai nuo sezono, tačiau baltarusiai moka taip įvairiai jas pagaminti, konservuoti, šaldyti, jog daržovių čia yra visada. Taip pat šioje šalyje yra mėgstami grybai, jie apdorojami įvairiai – verdami, apkepinami, marinuojami, šaldomi. Išnaudodami gamtos išteklius baltarusiai nepamiršta ir uogų – žemuogių, braškių, mėlynių, spanguolių.

Vienas iš populiariausių kasdienių patiekalų yra vadinamas „zacirka“ – tai sriuba, gaminama pilant iš miltų, kiaušinio ir pieno pagamintą tešlą į karštą vandenį. Tokia sriuba po to balinama pienu. Pienas Baltarusijoje ir šiaip yra plačiai naudojamas ne tik sriubose, bet ir gaminant sūrį ir kitus produktus.

Populiariausia šioje šalyje maistą vartoti kartu su nealkoholiniais gėrimais – beržo sula, gira. Žinoma, čia vartojamas ir alus.

Čia apžvelgti ne visi baltarusiški patiekalai. Daugelis iš jų yra įprasti lietuviams, mes juos valgom kone kasdien. Verta prisiminti, jog ragaujame netolimos kaimynės tradicinius nacionalinius patiekalus.

Pagal užsienio spaudą parengė Laura Kubilienė
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka
Daugiau apie pasaulio virtuves: http://virtuves.meniu.lt