Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Balkanai >> Albanijos virtuvė (pasaulio virtuvės)

2008-01-05
Paskelbk savo straipsnį

Balkanai arba Balkanų pusiasalis – pusiasalis Europos pietuose, rytinėje dalyje. Plotas apie 666,7 tūkst. km², gyventojų apie 60 mln. Pusiasalio teritorijoje yra Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija, Moldova, Rumunija, Serbija, Juodkalnija bei Slovėnija. Balkanus iš šiaurės vakarų riboja Italija, šiaurėje – Austrija ir Vengrija, šiaurės rytuose Ukraina, pietuose – Graikija ir Turkija. Pusiasalį vakaruose skalauja Adrijos jūra, pietvakariuose Jonijos jūra, o rytuose – Juodoji jūra.

Albanija yra viena iš Balkanų pusiasalio valstybių. Šalies virtuvė turi panašumų su Turkijos, Graikijos bei slaviška kulinarija, tad pakeliaukime po šią „erelių žemę“.

Albanijos virtuvėje mėsa ir vaisiai praktiškai visų patiekalų sudėtinės dalys. Šalies virtuvėje galima paskanauti a la turkiškų patiekalų, tokių kaip kofte ( qofte ), baklava ( bakllava ) ar shish kebap ( shishqebab ). Žuvis taip pat svarbus produktas vietinėje virtuvėje, o vasarą albanai mėgaujasi tarator – šalta sriuba ruošiama iš skiesto vandeniu jogurto, agurkų, svogūnų, riešutų ir krapų, taip pat jogurtais, šalta agurkų sriuba. 

Albaniškas meniu
Paca – žarnokų sriuba.
Fergese tirane – patiekalas iš keptos mėsos, kepenų, kiaušinių ir pomidorų, dominuojantis Tiranoje.
Eomlek – triušienos troškinys su svogūnais, skanintas cinamono lazdelėmis, rozmarinu, lauro lapais, pagardintas raudonojo vyno actu bei raudono vyno taure ir visa eile produktų.
Qofte me vezė dhe limon – mėsos kukuliau su kiaušiniais bei citrinų sultimis.
Speca tė mbushura - įdarytos paprikos.

Kavą albanai ruošia turkišku stiliumi – stipri ir sodri, ji taip ir vadinama „turkiška kava“ ir priešingai nei graikų neįžeisi paprašęs turkiškos kavos. Tačiau galima pasimėgauti ir esspreso kavos puodeliu, nors ji taip pat daug stipresne nei tarkime itališkoji. Prie puikiai paruoštos aromatingos kavos galima pasimėgauti albanišku saldėsiu tulumba ar desertu kurabie, šiaip paskanauti įvairiais pudingais, ypač populiarus iš avies pieno bei figos vaisių, taip pat medaus pyragėliais, cukruotais vaisiais ar įvairiais džemais.

Vietiniai Albanijos vynai yra neblogo skonio, populiaresni baltieji nei raudonieji, taipogi mėgiamas ir vietinės gamybos konjakas. Šalyje populiari turkiška anyžinė ir slyvų raki, tačiau importuojama daugiau graikiškoji anyžinė ouzo, kaip ir austriškas alus bei makedonietiški vynai.

Jolanta Bagurskienė
Šaltinis: www.balkantravel.ru
Nuotrauka: www.turism.net
Arvanut cigeri ( „ant liepsnos“ kepinta aviena su prieskoniais )