Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Austriška degtinė (svetur)

2006-11-19
Paskelbk savo straipsnį

Austrijoje degtinė gaminama daugybę amžių. Beveik kiekvienas ūkininkas turi savo varyklą, kurioje distiliuoja nukritusių vaisių arba kitų vėjo nupurtytų ūkyje auginamų produktų sultis. Ir beveik kiekvienas jų turi savitą gamybos receptą, kuris, kiekvieno jų teigimu, yra pats geriausias.

Pačios aukščiausios kokybės degtinę daugybė Austrijos degtinės varyklų pradėjo gaminti tik paskutiniais metais. Nuo to laiko kiekvienais metais rinką papildo nauji aukščiausios kokybės gėrimai. Vienas tokių gėrimų gamintojų yra Tyrolean Gunther Rochelt. Jo įmonė gamina neįprastai stiprią (50 laipsnių stiprumo) degtinę. Jo gėrimai („Gravenstein Apple“, „Elderberry“, „Apricot“, „Quince“, „Morello“ ir „Pear Williams“) pilstomi į butelius, panašius į kvepalų buteliukus.

Labai vertinama ir „Freihot Distillery“ varyklos produkcija. Tai šeimos verslas, turintis tūkstantmetes degtinės varymo tradicijas. Šios varyklos gėrimų rūšys „Vom ganz Guten“ ir „Gebhard Hammerle – Herzstuck“ puikuojasi prabangiausių restoranų gėrimų kainoraščiuose.

Gerą vardą yra pelnęs ir „Wachauer Apricot Brandy“. Šis gėrimas pasižymi aiškiu, tačiau įvairiu aromatu ir drąsiai gali konkuruoti su vengrų abrikosų degtine „Barack Palinka“.

Daugiau nei tūkstantį metų visos Alpių tautos iš gencijono šaknų gamina likerį. Kalnuotuose regionuose gyvenantiems žmonėms gencijonas yra augalas, turintis gydomųjų savybių. Tai yra vienas seniausių tokio tipo augalų. Gencijonas likeriui suteikia žemės aromatą ir savitą saldumą. Šis likeris, ant kurio butelio etiketės puikuojasi mėlyni augalo žiedai, mažai ką bendro turi su austriška degtine. Jis gaminamas tik iš gencijono šaknų, kurios užauga iki 6 kg svorio ir 1 m ilgio. Gencijonas auga tik nesudirbtuose laukuose.

Garsūs ir nuo seno kaimuose gaminami austriški likeriai. Žymiausi jų yra iš graikinių riešutų gaminamas „Nujuki“ ir „Wachauer Gold Aprikot Liqueur“. „Mozart Liqueur“ skonis panašus į pasaulyje puikiai žinomų šokoladinių triufelių skonį, o „Mozartkugel“ yra pagamintas iš nugų, šokolado ir vyšnių brendžio.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka