Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Apie įvairias sūrio rūšis Kanadoje (pasaulio virtuvės)

2007-12-26
Paskelbk savo straipsnį

Kvebeko pieninės pranoksta prancūzų tradicijas baltojo sūrio (cream cheese) gamyboje, tačiau taip pat gamina geros kokybės kietą (hard cheese) ir pusiau kietą (semi-hard cheese) sūrį. Ontarijo dauguma pieninių gamina daugiausiai kietą sūrį, bet keletas jau gamina pusiau kietą ar minkštą sūrį (soft cheese). Kai kurie gamintojai sutelkę dėmesį į egzotiškesnio sūrio gamybą: fetos, Montasio, Pecorino, Cacciocavallo. Kvebeke – Benedictine Bleu, Le Ciel de Charlevoix, Oka ir kt.

Oka – tai vienas iš populiariausių ir žinomiausių Kanados sūrių, kurio pavadinimas kilęs iš nedidelio kaimelio Kvebeko provincijoje. Sūris pasižymi aitriu kvapu ir švelniu skoniu, kartais apibūdinamas kaip riešuto ar vaisių skonio. Yra keturios Oka sūrio rūšys: regular, classic, light, providence. Regular Oka gali būti gaminamas iš pasterizuoto ar nepasterizuoto karvės pieno. Tai suspaustas, pusiau minkštas sūris, kuris laikomas 30 dienų. Classic sūris dar laikomas papildomai mėnesį. Providence Oka dar minkštesnis ir švelnesnis nei kiti sūriai.

Kanadoje gaminamas sūris yra keleto rūšių:

Fresh cheese. Kiekvieno gamybos proceso pradžioje visi sūriai yra šviežūs, nes yra nefermentuoti ir neišlaikyti. Kanados šviežias sūris yra gaminamas iš išrūgų gautų iš nenugriebto arba nugriebto pieno ir dažnai praturtintas grietine. Šviežias sūris labai mėgstamas vaikų. Jis tinka pusryčiams ir desertui arba kaip užkandis, galima valgyti su daržovėmis arba šviežiais vaisiais, duona, pagardinti salotas.

Soft cheese – dažniausiai šiuo sūriu mėgaujamasi valgio pabaigoje su duona, vynuogėmis arba vyno taure. Labai populiarus vyno ir sūrio degustacijose. Džiugina gurmanus ir sūrio mėgėjus, kurie mėgsta sumuštinius su sūriu, deda į sriubą ar įtraukia į kiekvieną dienos patiekalą. Prieš vartodami sūrį, palaikykite jį kambario temperatūroje apie 45 minutes.

Semi-soft cheese rūšių Kanadoje yra daugiausia, įskaitant nuo labai švelnaus iki rūgštaus skonio. Šis sūris yra nepakeičiamas virtuvėje. Puikiai tinka picoms, makaronų patiekalams, apkepams gardinti, sumuštiniams tepti. Suteikia skonį sriuboms, puikus garnyras salotoms. O šaltais žiemos vakarais jus sušildys karštas padažas su sūriu – fondiu.

Firm cheese – taip pat viena svarbiausių sūrio rūšių Kanadoje. Populiariausi yra Cheddar, Raclette, Provolone arba Swiss ir kiti sūriai. Šis sūris taip pat puikiai tinka įvairiems patiekalams gaminti ar gardinti: pastos, virti patiekalai, omletas, apkepas, sumuštiniai. Skanu valgyti ir vieną patį. Valgio pabaigoje galite pasimėgauti sūriu su vaisiais, riešutais ar duona.

Hard cheese – tai firm cheese, kuris išlaikytas daugelį mėnesių ar net metus, kad prarastų 70 procentų drėgmės. Labiausiai vertinamas. Šis sūris suteikia skonį picoms, sriuboms, apkepams, omletams, daržovėms ir kt.

Sriuba su Cheddar sūriu:

Jums reikės:

45 ml sviesto; 50 ml smulkintų svogūnų; 50 ml trintų morkų; 50 ml miltų; 15 ml vištienos sultinio; 2 ml paprikos ir džiovintų garstyčių; 1 l pieno; 500 ml sutrinto kanadietiško Cheddar sūrio;

Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą, sudėkite svogūnus ir morkas ir kepkite kol suminkštės. Miltus sumaišykite su vištienos sultiniu, paprika ir garstyčiomis. Viską pamažu išmaišykite piene. Virkite ant nedidelės ugnies, kol sutirštės. Kai išvirs, į masę įdėkite sūrio ir maišykite, kol sūris ištirps.

Vaida Jankutė
Parengta pagal www.dairygoodness.ca
Nuotraukos www.myrecipes.org , www.moomilk.com , www.dairygoodness.ca
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai