Stengiatės subalansuoti savo mitybą ir į kasdienį racioną įtraukti kuo daugiau naudingų patiekalų? Jei taip, siūlome nepamiršti ir kruopų: jos itin tinka ryte, kai organizmą reikia „užkrauti“ energija. Dienos pradžioje suvalgę kruopų aprūpinsite savo kūną lėtai pasisavinamais angliavandeniais, kurie užtikrins sotumo jausmą iki pat pietų.
Tiesa, ne visos kruopos yra itin naudingos mūsų sveikatai. Štai, pavyzdžiui, iš manų kruopų ar baltųjų ryžių – naudos mažai. Klausiate, kaip nepasiklysti ir išsirinkti kruopas, kurios ne tik suteiks energijos, tačiau ir aprūpins organizmą vertingomis medžiagomis? Parengėme jums kruopų, kurias tikrai vertą įtraukti į kasdienį racioną, sąrašą.
Grikiai
Tikriausiai tai, jog įtraukėme grikius į šį sąrašą, jūsų nestebina. Vis dėlto, to nepadaryti negalėjome, mat šios kruopos išties vertingos. Maistingi, lengvai virškinami, pasižymintys antioksidantų gausa – tokie yra grikiai. Beje, jie tinka ir žmonėms, kurie netoleruoja glitimo.
Lietuvoje galima įsigyti dviejų rūšių grikių: kepintų ir nekepintų. Kepinti – mums įprasti, rudos spalvos grikiai. Juos galima tiesiog užmerkti iš vakaro, o ryte pasišildyti ir pagardinti norimais ingredientais. Nekepinti grikiai, daugeliui mūsų, dar nėra labai gerai pažįstami. Jų skonis kiek kitoks. Šiuos grikius galima ne tik virti, tačiau ir daiginti: švelnaus skonio daigai tinka įvairiausioms salotoms, kokteiliams. Jeigu dar nebandėte, labai rekomenduojame!
Bolivinės balandos
Bolivinės balandos, dar žinomos kinvos vardu, tai kruopos, kurioms dažnai priskiriamas „super maisto“ titulas. Ir tikrai ne be reikalo: šiose kruopose gausu įvairiausių vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų. Magnis, geležis, B grupės vitaminai, cinkas – štai kuo aprūpinsite savo organizmą, jei valgysite bolivines balandas. Tiesa, prieš gamindami nepamirškite pamirkyti ar bent jau gerai perplauti – tokiu būdu pašalinsite kartoką kruopų skonį.
Ir nepamirškite improvizuoti: šios kruopos tinka ne tik košėms. Jomis galima gardinti salotas, sriubas, troškinius. O bolivinės balandos miltai puikiai tinka ir įvairiems kepiniams: nuo blynelių iki keksiukų ar pyragų.
Sorų kruopos
Dar vienos puikios kruopos, kurias rekomenduojame įtraukti į valgiaraštį – soros. Ar žinojote, jog tai viena seniausių grūdinių kultūrų visame pasaulyje, o pirmieji jas kultivuoti pradėjo kinai?
Tiesa, mūsų laikais soras išgarsino kardiologai. Būtent jie ėmė pasakoti apie sorų naudą žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį. Kodėl rekomenduojame įtraukti sorų kruopas į jūsų racioną? Jose gausu baltymų, B grupės vitaminų, geležies, magnio, silicio, fosforo ir, žinoma, skaidulų. Skonis kiek primena riešutus, tad prieš apdorojant siūloma kruopas šiek tiek apkepinti.
Ir kaip jau minėjome, nebijokite improvizuoti: kruopos neprivalo būti prėsko skonio. Gardinkite jas įvairiais naminiais pažadais, daržovėmis, dėkite į sriubas, troškinius. Nenusivilsite.
Avižos
Žinoma, jog privalėjome įtraukti ir avižas – juk avižų grūdai yra ypatingos vertės. Juose gausu skaidulų, vario, magnio, cinko, fosforo. Avižos gali padėti mažinti blogojo cholesterolio kiekį, sureguliuoti spaudimą, cukraus kiekį kraujyje ir kt. Argi ne puikios kruopos?
O ar žinojote, jog itin svarbu avižų nepervirti? Apskritai, geriausia jas valgyti tiesiog užpiltas iš vakaro arba vos vos apvirtas. Košes galima skaninti tiek įvairiausiais vaisiais, riešutų sviestu, uogomis, tiek sūriais ingredientais, pavyzdžiui, sūriu ir saulėje džiovintais pomidorais ar pan. Na, ir žinoma, nepamirškite, jog avižas galima sutrinti trintuvu – miltai kuo puikiausiai pakeis kvietinius: galėsite juos dėti į blynus ar pyragus.
Miežiai
Nežinome, kaip jums, tačiau mums miežiai asocijuojasi su vaikyste: juk dažna močiutė juos dėdavo į troškinius ar gamindavo miežinę košę. Nors miežiai, pastaruoju metu, nėra tokie populiarūs kaip anksčiau, jų pamiršti nereikėtų: šiose kruopose gausu baltymų, geležies, kalcio, vario, seleno, įvairių antioksidantų, mineralų, vitaminų. Tiesa, žmonės, kurie netoleruoja glitimo, šių kruopų turėtų vengti.
Rudieji, juodieji, raudonieji ryžiai
Straipsnio įžangoje užsiminėme, jog baltieji ryžiai neturi itin daug maistinės vertės. Visgi, jeigu savo kasdienės mitybos neįsivaizduojate be ryžių, baltieji turi tikrai neblogų alternatyvų: tai yra rudieji, juodieji, raudonieji ryžiai.
Visi išvardintieji ryžiai pasižymi skaidulų bei baltymų gausa. Tuo pačiu, jų itin žemas glikeminis indeksas, o tai reiškia, jog šie ryžiai lėčiau kelia cukrų kraujyje. Na, ir žinoma, juoduose, ruduose bei raudonuose ryžiuose gausu ir mineralinių medžiagų, tokių kaip geležis, fosforas, manganas, B grupės vitaminai. Rekomenduojame pakeisti įprastus baltus ryžius, praturtinsite savo organizmą reikalingomis medžiagomis.
Burnočiai
Ar žinojote, jog burnočių istorija siekia daugiau nei 8 tūkst. metų? Jie pradėti auginti Centrinėje Amerikoje bei dabartinės Meksikos teritorijoje. Senovės civilizacijos naudojo šias sėklas kaip pagrindinį maisto produktą.
Rekomenduojame išbandyti burnočio sėklas ir jums. Jose gausu maistinių medžiagų tokių kaip kalcis, magnis, kalis, folio rūgštis ir kt. Taip pat burnočiai pasižymi baltymų gausa, todėl itin tinka sportuojantiems žmonėms.
Burnočių košė itin gardi su vaisiais ir riešutais. Taip pat šios sėklos puikiai tinka ir kaip ryžių pakaitalas: prie įvairiausių karių, troškinių ar kaip garnyras prie mėsos patiekalų.