Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lapkritį rengiamoje jubiliejinėje „Taste Vilnius HoReCa“ parodoje – nauji konkursai ir specialios veiklos vaikams

2024-10-28
Publicējiet savu rakstu

Kitą mėnesį – lapkričio 14–16 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Vilniuje rengiama jau dvidešimtą kartą organizuojama maisto produktams ir gėrimams bei svetingumo verslui skirta paroda „Taste Vilnius HoReCa“. Tai – didžiausia tokio tipo paroda Baltijos šalyse. Į ją susirinks vertinantys gerą maistą – nuo namų virtuvės kūrėjų iki maitinimo ir apgyvendinimo srities profesionalų.

Nuo 1994 m. organizuojama paroda kelis kartus keitė pavadinimą, o nuo 2019 m. rengiama kaip „Taste Vilnius HoReCa“. Tačiau nuo pat pradžių renginio tikslas buvo tas pats – kelti maitinimo ir apgyvendinimo įstaigų lygį. Tai – ne tik komercinė aikštelė, kurioje įmonės pristato savo gaminius ir veiklą, susiranda partnerių, labai svarbi jo dalis – ir edukacija. Organizatoriai į renginį kviečia visus, besidominčius maisto bei gėrimų naujienomis – renginyje bus galima paskanauti įvairių naujovių, iš žymiausių šalies virtuvės šefų ir konditerių sužinoti, kaip kurti šedevrus namų sąlygomis, t. p. išmokti, kaip šeimininkauti sukuriant kuo mažiau atliekų.

„Šie metai Lietuvos gastronomijai ir turizmui buvo ypatingi – net 34 šalies restoranai buvo pripažinti kaip atitinkantys „Michelin“ kriterijus, o keturiems suteikta ypatingą maisto kokybę patvirtinanti „Michelin“ žvaigždė. Paroda „Taste Vilnius HoReCa“ taps terpe diskusijoms apie tai, kaip toliau puoselėti aukščiausios kokybės gastronomiją, kurti autentišką svetingumo patirtį ir skatinti tvarumą visame sektoriuje. Sau įdomaus renginyje ras ir mėgėjai, ir profesionalai“, – teigė parodos projekto vadovė Saulė Jančiauskė.

Paroda vyks dvejose centro salėse: trečiojoje bus pristatomi maisto produktai ir gėrimai, vyks konkursai ir įvairūs mokymai, o penktoji – skirta įrangai ir HoReCa (iš anglų k. – hotel/restaurant/catering – viešbučiai/restoranai/maitinimas) sektoriui. Stendus turės maždaug šimtas dalyvių, iš kurių kiek daugiau nei dešimtadalis – iš užsienio: Latvijos, Estijos, Lenkijos, Švedijos, Italijos, Portugalijos ir kitų šalių.

„Labai malonu, kad net dvi įmonės – UAB „MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ ir UAB „Primulator Vilnius“, prekiaujančios restoranams bei kavinėms skirta įranga, yra tiek pačios pirmosios, tiek šių metų parodos dalyviai“, – džiaugėsi S. Jančiauskė.

Parodos metu vyks net keletas konkursų: lapkričio 14 d. – „Geriausias Lietuvos konditeris“, „Proginis tortas“ ir Nacionalinis picų kepimo konkursas, lapkričio 15 d. – „Geriausias Lietuvos jaunasis virėjas“ (iki 25 m. amžiaus), lapkričio 16 d. – „Geriausias Lietuvos virėjas“. Anot konkursinę programos dalį organizuojančios Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidento Justino Kapkovičiaus, norinčių dalyvauti konkursuose kasmet – vis daugiau.

Vieniems tai – proga išbandyti save ir įgyti daugiau patirties, kiti tokiu būdu siekia žinomumo. Konkursuose įdomu dalyvauti ir kaip žiūrovui – maisto gaminimo entuziastai gali labiau pažinti maitinimo įstaigų vidų, pamatyti kaip dirba geriausi Lietuvos virtuvės šefai bei pasisemti idėjų savo stalui, o profesionalai tokiuose konkursuose ieško naujų technikų, skonio derinių ir kylančių talentų.

„Maisto kultūra Lietuvoje labai sparčiai auga. Impulsą tam davė kovido laikotarpis – labai daug žmonių tuo metu susidomėjo maisto gaminimu ir šis susidomėjimas neslūgsta. Žmonės noriai eina į įvairius kursus, meistriškumo klases, degustacijas, parodas, mokosi kepti sausainius, gaminti kombučią, derinti vyną“, – vardijo J. Kapkovičius.

Beje, konkursai „Geriausias Lietuvos konditeris“ ir „Proginis tortas“ sugrįžta po šešerių metų pertraukos, o Nacionalinis picų kepimo konkursas bus organizuojamas pirmą kartą. „Pagaliau konditeris profesionalioje virtuvėje imtas pripažinti kaip atskira asmenybė“, – pabrėžė pašnekovas. O picų kepimo konkursą organizuoti buvo nuspręsta, nes tai vis dar išlieka vienu populiariausių patiekalų Lietuvoje. Beje, picų konkurso laimėtojo laukia ypatingas prizas – ne tik piniginis paskatinimas, bet ir dviejų savaičių mokymai Neapolio picų asociacijoje Italijoje, į kuriuos pakliūti – itin sunku.

Kad užtikrinti sąžiningą konkurso dalyvių vertinimą, visi konkursų vertinimo komisijų nariai pakviesti iš užsienio. Tai – sertifikuoti Pasaulio virtuvės šefų asociacijos teisėjai, atvykstantys iš skirtingų pasaulio šalių.

Parodos metu taip pat vyks įvairūs maisto produktų, gėrimų, įrangos ir paslaugų pristatymai, degustacijos, mokymai, susitikimai su restoranų pasaulio garsenybėmis, o visa šeštadienio diena bus skirta šeimai. „Paskutinės dienos programoje numatyta daugybė užsiėmimų vaikams ir šeimai – mokysime, kaip saugiai naudoti peilį, išsirinkti tinkamus produktus ir kurti receptus“, – žadėjo S. Jančiauskė.

Renginio bilietų galima įsigyti www.kakava.lt platformoje.

 

„Litexpo“ archyvo nuotraukos

Renginio akimirkos.