Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Skaniausias dovanas pagaminkite patys

2016-12-19
Publicējiet savu rakstu


Saldžiai, karčiai, rūgščiai, sūriai skanus šokoladas

Jau nieko nebestebina šokolado derinimas su čili pipiriukais, alkoholiniais gėrimais ar net sūriu. Nepabijokite paeksperimentuoti ir originali desertinė dovana susilauks vienareikšmiško „vaaaau!“

Šokolado gamybai Jums reikės:
- ~ 300 g juodo šokolado
- granato
- šaukšto smulkiai kapoto cukruoto imbiero
- 1/4 šaukštelio jūros druskos.

Ištirpinkite šokoladą virš dubens su karštu vandeniu. Atsargiai į šokoladą įmaišykite 3/4 granato sėklų ir imbierą. Išpilkite šokoladą ant kepimo popieriaus norimu storiu. Ant viršaus suberkite likusias granatų sėklas, pabarstykite druska ir padėkite šokoladą stingti. Sulaužykite norimo dydžio gabalėliais.

sokoladasgranatai

Burbonas+vanilė+cukrus
Toks namų darbo „užtaisas“ (beje, taip pat sėkmingai pardavinėjamas gourmet krautuvėlėse) taps puikia dovana prisiekusiems kulinarijos mėgėjams. Su burbonu bei vanile sumaišytas cukrus suteikia ypatingą skonį ir aromatą kepiniams, padažams, glajams. Tokį cukrų galima naudoti ir vietoj įprastinio, saldinant arbatą ar kavą. Šiai originaliai dovanai Jums prireiks:
- 4-6 vanilės ankščių padalintų per pus išilgai
- 8 puodelių rudo cukraus (demerara)
- 6 šaukštelių burbono.

Į stiklainį supilkite pusę cukraus, sukaišiokite vanilės ankštis ir supilkite 2 šaukštelius burbono. Supilkite pusę likusio cukraus, dar 2 šaukštelius burbono, užsukę stiklainį stipriai pakratykite. Atidarę supilkite likusį cukrų ir burboną, vėl užsukite ir stipriai kratykite. Prieš vartojimą leiskite cukrui pastovėti tamsioje vietoje savaitę.

vaniliniscukrus

Namų gamybos triufeliai
Gal jie ir neprilygs žymiesiems belgiškiems, tačiau rankų darbo, prabangūs saldumynai tikrai bus įvertinti.
Jums reikės: 150 g. juodojo šokolado,  50 g riebios grietinėlės, 70 g sviesto, 1 šaukšto medaus, 1,5 a. šaukštelio tirpios kavos, 1 šaukšto brendžio.

Pakaitinkite grietinėlę iki virimo, joje ištirpinkite sviestą, kavą, medų, supilkite ištirpintą šokoladą. Palikite masę trumpam atvėsti. Supilkite brendį, išmaišykite. Į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, supilkite masę ir palikite šaldytuve, kol sustings. Sustingusią masę supjaustykite arba formuokite triufelius su šaukšteliu. Apvoliokite kakavoje ar kituose mėgstamuose pagarduose.

triufeliai

Kokios Kūčios ir Kalėdos be šventinio (ne)tradicinio kisieliaus. Taip, net ir su tradicijomis galima eksperimentuoti ir žaisti kuriant naujus skonius.

Šokoladinis kisielius
Jums reikės:
20 g. kakavos;
50 g. krakmolo;
4 stiklinių pieno;
Šaukštelio vanilinio cukraus

Pasilikite puse stiklinės pieno, o likusį užvirinkite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Krakmolą išmaišykite šaltame piene, maišant supilkite į verdantį pieną. Užvirinkite, kad sutirštėtų, leiskite atvėsti. Valgydami galite pridėti mėgstamų priedų.
sokoladiniskisieliusjpg

Citrinų arba apelsinų kisielius
Jums reikės: 3 citrinos, 6 stiklinės vandens, 1 stiklinė smulkaus cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.

Ištirpinti stiklinę cukraus. Keletą gabaliukų cukraus patrinti į dviejų citrinų žieveles, išspausti sultis, perkošti ir supilti į vandenį su cukrumi. Išmaišyti, truputį vandens nupilti krakmolui išmaišyti ir užkaisti ant ugnies; kai užvirs, sudėti gabalinį cukrų, ištirpinti, maišant supilti išleistą krakmolą ir kaitinti, kol skystis pasidarys skaidrus, paskui supilti į sudrėkintą ir cukrumi pabarstytą formą ir atšaldyti. Apelsinų kisieliui reikia dviejų citrinų ir dviejų apelsinų, pilnesnės stiklinės bulvių krakmolo ir apelsinais aromatizuoto cukraus.

apelsinukisielius

Kitoks airiškas likeris

Kuo kitoks? O tuo, jog žinote iš ko pagamintas. Tai yra paruoštas Jūsų pačių. Jums reikės: 500ml brendžio, 400g karamelizuoto sutirštinto pieno „Rududu“, 300ml neriebios grietinėlės, 3 šaukštelių tirpios kavos, ištirpintos 60ml karšto vandens, 2 šaukštai vanilės ekstrakto.

„Rududu“ gerai sumaišykite su karšta kava ir vos vos pašildyta grietinėle. Supilkite vanilę ir brendį dar kartą išmaišykite. Pasirūpinkite gražiais buteliais išpilstymui ir patinkančiu dekoru.
Panašiai galite paruošti ir airišką likerį. Tik čia brendį pakeiskite airišku viskiu. Gėrimui reikės 250ml grietinėlės,  350ml airiško viskio,  šaukštelio kavos ir vanilės ekstrakto, 3 - 5 šaukštelių skysto šokolado. Viską sumaišykite ir supilstykite į butelius.

airiskaslikelris

Kalėdinis vegetarų stebuklas
Taip pat sėkmingai šis, dar nelabai girdėtas Lietuvoje, bet itin mėgstamas Didžiojoje Britanijoje, patiekalas gali tapti dideliu stebuklu ir prisiekusiems gurmanams. Su šiuo stiklainiuku dovanojate ne tik gurmanišką sprendimą bet ir sveikatą, nes pagrindinės dovanos sudedamosios dalys – burokėliai ir imbieras.

Burokėlių ir imbiero chutney Jums reikės: 500g šviežių, susmulkintų burokėlių, 1kg nuluptų, stambiai pjaustytų obuolių, 275g susmulkintų raudonųjų svogūnų, 2.5 – 5 cm sutarkuotos imbiero šaknies, 350g rudojo cukraus, 2 šaukštelių druskos, šaukštelio grūstų kvapiųjų pipirų, 750ml raudonojo vyno acto.

Burokėlius, svogūnus, obuolius kaitinkite keptuvėje/puode. Pridėkite imbierą, cukrų, druską, kvapniuosius pipirus, actą ir viską gerai išmaišykite. Pakaitinkite iki virimo temperatūros, sumažinkite ugnį ir kaitinkite vieną valandą, nuolat maišydami, kol burokėliai suminkštės. Išpilstykite i sterilizuotus stiklainius.

burokeliucatnis