Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Šių metų Vyno ir desertų derinių čempionate – lietuviško deserto praeities variacijos ir dabarties paieškos

2015-11-12
Publicējiet savu rakstu

III vietą laimėjusi komanda „R&J“ (Justinas Kapkovičius, Renatas Jauniškis; desertas „HoneyMoon“ su „Dr. Loosen Riesling Beerenauslese 2013“) – bei dar bent aštuonios kitos komandos vienaip ar kitaip žaidė lietuviškais motyvais: medus, bitės, nostalgija, obuolių sūris, ajerai, aronijos, juoda duona, močiutė. Lietuviškiausiu desertu išrinktas restorano „Sweet Root“ (Justinas Misius, Sigitas Žemaitis, Aleksandr Vasiljev, Ignas Damanskas) desertas „Meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais“, patiektas su vynu „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Monopole Riesling Auslese 6 2007“.

Geriausias_lietuviskas_desertas_Sweet_Root__3_

Dėl lengviausio čempionato derinio abejonių nekilo – apdovanotas vicečempionų restorano „Dine“ (Martynas Žymantas, Indrė Klyvytė, Arminas Darasevičius) desertas „Peletrūno zefyras“, patiektas su „Prunotto Moscato d'Asti DOCG 2014“. Geriausiu čempionato vynu buvo išrinktas „Kempinski Telegrafo“ komandos (Javier Lopez, Narimantas Miežys) patiektas „Mastroberardino Antheres Irpinia Aglianico DOC Passito 2010“ su desertu „Mc Macaroon“.
Nugalėtojams atiteko Auksinės šakutės prizas, kurį pagaminto „Mepra“ įrankių meistrai. Specialius prizus įsteigė: geriausiam lietuviškam desertui – Rokiškio „Grand“ sūris, lengviausiam deriniui – vanduo „Tiche“, geriausiam čempionato vynui – „Riedel“.

Čempionato sumanytojas Arūnas Starkus pastebi, kad šiemet čempionate vyravo ne tik lietuviškumo tema, kuriai antrino net svečių iš Estijos desertas su estišku aronijų vynu, bet ir pastiprinti vynai (5 komandos), pakišę koją ne vienam desertų kūrėjui: ne visi gebėjo atsverti tokį stiprų, saldų ir taninišką vyną. O štai tarp laimėtojų – daug lengvo vyno (5–5,5 % „Moscato d’Asti“, 7 % rislingai). Dažnai buvo naudojami desertams nebūdingi produktai: baklažanai, cigarų dūmas, juoda duona, trumai, ajerai, peletrūnas, kardamonas, imbieras. Tačiau nebuvo anksčiau pasitaikydavusių nesaldžių desertų ir sauso vyno, briuto šampano. Komisija šiemet neskyrė „Vyno klubo“ ir „Michel Cluizel“ įsteigto prizo už geriausią derinį su šokoladu. „Kitąmet koreguosime vertinimo kriterijus: daugiau akcentuosime ne šou  elementus, o vyno pagrindimą, nes pastebime, kad dalyviams trūksta įgūdžių suvilioti deriniu klientus“, – sakė Someljė mokyklos steigėjas ir varžybų teisėjų komisijos pirmininkas A. Starkus.

z_ivairios__18_


Kiti čempionato dalyviai (atsitiktine tvarka):

  • „IDW Esperanza“ (Mickey Bhoite, Gustavo Devesas, Jolita Kryžiokaitė-Koneva, Ramunė Kacevičienė) – desertas „Araguani 72% kremas, kvepiantis „Nicaraguan 1926 Padron Robust“ cigaru ir kt“ su „Warre’s Warrior finest Reserve Port“;
  • Estijos „Graspop“ (Svetlana Vavulina, Laura Murd) –  „Tamsios duonos pyragas“ su „Veinivilla Valgejõe 2014” (estiškas aronijų vynas);
  • „Ertlio namas“ (Martynas Pravilonis, Jūratė Patkačiūnienė, Paulius Janušas, Jonas Skomskis) – „Meduje virtų cidonijų desertas“ su „Chateau Dereszla 3 Puttonyos Tokaji Aszu 2010“;
  • „Uoksas + Celler Piñol” (Andrius Senkus, Lukas Puidokas, Artūras Naidenko) – desertas „Šokolado tekstūros" su „Celler Piñol, Josefina Piñol“;
  • „Čiop čiop“ (Urtė Mikelevičiūtė, Ronaldas Nagrockis) – desertas „Nostalgija“ su „Marsala Superiore Dulce DOC“;
  • „Jungtinės pajėgos“ (Virginija Ona Kudelytė, Karolina Kalinauskaitė, Benediktas Druskis, Gitana Gruodė, Vilija Karbauskienė) – desertas „Močiutės vazonėlis“ su „Royal Oporto Ruby Porto“;
  • „Toma & Ada“ (Ada Sakalauskaitė, Toma Piskarskaitė) – desertas „Keksiukas“/“Cupcake“ su „Petit Guiraud Sauternes 2012“;
  • „Salvete“ (Antonio Serra, Roberta Mazoraitė, Anton Vasilijev, Erikas Leitonas) -  desertas „Millefoglie alle tre creme“ su „Moscato D‘Asti“;
  • „XIX amžius (Karine Gerunyan, Daiva Ramanauskaitė, Žana Blaženec) – desertas „Vaikystės sapnas" su „Gewurztraminer Vendanges Tardives Alcase 2005“;  
  • „Buon Giorno“ (Rytis Grigaitis, Edgaras Padvelskis) – desertas „Il Calore“ su „White Port“;
  •  „Du mėnuliai“ (Julijus Glebovas, Neringa Glebovė) – desertas „Kubas“ su „Quady Elysium Black Muscat California 2013“,
  • „Dublis“ (Linas Kuklerius, Andžej Traskovskij) – desertas „Crème Grand“ su „10 Year Old Tawny Port“.

z_ivairios__1_

Varžyboms teisėjavo: Beatričė Laurinavičienė, Aidas Puklevičius, Elena Pipiraitė-Zimblienė, Ene Ojaveski, Linas Vaitulevičius, Arūnas Starkus, Aistė Čiučiurkaitė, Elžbieta Monkevič, Asta E. Gunnarsson, Alesia Mačiulis, Jurgita Kunigiškytė, Julien Fourcade.

Varžybas organizuoja Someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų
virėjų ir konditerių asociacija.