Smulkios, bet esminės gudrybės lėkštėje
Sriubų meniu – ideali erdvė kūrybiškiems sezoninio meniu žaidimams: šildančios, sočios, kvapnios sriubos ant stalo garuoja žiemą, gaivios šaltsriubės vilioja vasarą, žalios dilgėlių, špinatų trintos sriubos – pavasarį, o baravykų ar moliūgų sriuba – spalvotą rudenį. Surasti ir kūrybiškai panaudoti charakteringiausius sezono produktus – kiekvieno šefo fantazijos ir netgi garbės reikalas. Fantaziją virtuvėje įkvepia mažos gudrybės, kurios gali atrodyti kaip smulkmenos, tačiau būtent jos suteikia patiekalui charakterį ir TĄ skonį: šildantį, kvapnų, gaivų, unikalų. Smagiausia, kai tos gudrybės tokios smulkios, jog ragaujant patiekalą yra ne taip paprastai atpažįstamos ir įvardijamos, todėl lieka šefo paslaptimi ir išskirtinumu. O kas gali būti smulkiau ir reikšmingiau už prieskonius?
Makaronų sriuba su apelsininiais pipirais, azijietiškų makaronų sriuba su kokosų pienu, lęšių ir žiedinių kopūstų sriuba su apelsinais ir aitriųjų paprikų dribsniais, Teriyaki sriuba su imbieru, žvaigždiniais anyžiais ir umami prieskoniais – tai pavyzdžiai, kaip kūrybiškai pasirenkant tinkamus prieskonius, virtuvėje gimsta ne tik sezoninės, bet ir pasaulio virtuvių įkvėptos sriubos, kvepiančios Azija, Indija, Lotynų Amerika.
Keletas originalių receptų:
Apelsininė sriuba su rūkyta šonine ir makaronais.10 porcijų.
Ingredientai:
20 g Aliejaus
500 g Rūkyto kumpis gabalėliais
150 g Santa Maria Azijietiškų kiaušinių makaronų
100 g Raudonųjų svogūnų
150 g Morkų
3 g Santa Maria malto česnako
1,5 l Vištienos sultinio
5 ml Apelsinų sulčių koncentrato
0,5 l Santa Marija Kokosų kremo
1 g Santa Marija Apelsininių pipirų
Gaminimo eiga:
Kumpio juosteles pakepinkite puode kartu su aliejumi. Tuomet įpilkite vandens ir sudėkite visus supjaustytus ingredientus, išskyrus makaronus. Užvirkite sriubą. Sriubą gardinkite Santa Maria rekomenduojamu kremu:
Sumaišykite iki vientisos konsistencijos: 400 g grietinės, 50 g kokoso drožlių, 10 g Santa Marija Kokosų kremo ir 5 g Santa Marija Lime Wok prieskonių mišinio.
Lešių ir Kalafijorų sriuba su apelsinais. 10 porcijų.
Ingridientai:
500 g Pjaustyto poro
300 g Žaliųjų lešių
20 g Sviesto
5 g Grietinėlės
10 ml Koncentruotų apelsinų sulčių
1,5 l Daržovių sultinio
400 g Bulvių
1 kg Kalafioro
10 g Santa Maria malto česnako
0,5 l Santa Maria apelsininių pipirų
5 g Santa Maria aitriosios paprikos Red Hot, dribsnių
5 g Santa Maria pipirų TELLICHERRY
5 g Santa Maria akmens druskos
Gaminimo eiga:
Pakepinti lešius svieste, supilti sultinį ir įdėti bulves. Virti 20 min. Sudėti kalafiojus, pavirti dar 5 min. Supilti grietinėlę ir užvirinti. Sriubą galima sutrinti su blenderiu. Paskaninkite maltais česnakais, apelsininiais ir Tellicherry pipirais, aitriosiomis paprikomis ir druska.
Sriubą gardinkite Santa Maria rekomenduojamu padažu:
Feta sūrio ir gražgarsčių padažas
300g Feta sūrio
200g Graikiško jogurto
50g Šviežių gražgarsčių lapelių
5g Rudojo cukraus
2g Santa Maria Tellicherry pipirų
Sumaišykite visus ingredientus kartu ir tuomet sumalkite su blenderiu.
Teriyaki sriuba su vištiena ir daržovėmis. 10 porcijų.
Ingredientai:
30 g Aliejaus
500 g Juostelėmis pjaustytos vištienos
20 g Santa Maria Teriyaki padažo
2 l Vištienos sultinio, granulių (OSCAR)
100 g Kubeliais pjaustyto baltojo svogūno
10 g Santa Maria malto česnako
100 g Pjaustyto poro
100 g Pjaustyto pastarnoko
100 g Pjaustytų morkų
5 g Santa Maria baltųjų pipirų
4 Santa Maria lauro lapų
2 g Santa Maria malto imbiero
5 g Santa Maria Žvaigždinių anyžių
4 g Santa Maria Aitriosios paprikos Ancho
10 g Santa Maria Umami prieskonių mišinio
Gaminimo eiga:
Pakepkite vištieną puode, kartu su druska ir pipirais. Tuomet sudėkite likusius prieskonius. Sudėjus prieskonius apšlakstykite viską Teriyaki padažu.Tuomet supilkite vištienos sultinį ir viską virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Tuomet sudėkite pjaustytas daržoves ir išimkite lauro lapus. Virkite sriubą dar apie 5-10 minučių, taip, kad daržovės nebutų per minkštos. Sriuba paruošta. Skanaus
Patiekite su padažu:
Laimo ir raudonojo svogūno padažo ingridientai – 400 g Grietinės, 10 g Žaliosios citrinos (laimo), 100 g Raudonojo svogūno, smulkiai supjaustyto, 5 g Santa Maria Akmens druskos, 5 g Tellicherry juodųjų pipirų.
Sumaišykite visus ingridientus tarpusavyje ir padažas paruoštas.