Neseniai atnaujintame Obuolio muzikos klube „Apple Pub“ (anksčiau vadintame „Obuolio respublika“) sceną randa ne tik roko, bliuzo ir džiazo atlikėjai. Dienomis pirmuoju smuiku čia griežia virtuvės meistrai. Nors virš klubo durų nėra užrašo „Restoranas“, čia nokinamos gastronominės idėjos papuoštų ir aukšto lygio maitinimo įstaigos valgiaraštį.
Laisvė improvizuoti
Klubo virtuvės komandai vadovaujančio Ruslano Bolgovo stažas gastronomijos srityje – 14 m. Penkerius iš jų vyrukas eina virtuvės šefo pareigas, yra Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys. Dirbęs restorane „Steakhouse Hazienda“, klube „Brodvėjus“, patirties sėmęsis užsienyje bei kulinarijos kursuose Lietuvoje, Ruslanas teigia, kad negalėtų užsiimti tuo, ko nemėgsta. „Šioje srityje negali sustoti mokytis, čia itin platūs dirvonai tobulėti“, – teigia „Apple Pub“ virtuvės strategas.
Klube jam suteikta visiška laisvė improvizuoti. Vieninteliai orientyrai, kuriuos nubrėžė naujasis „Apple Pub“ bendraturtis Sigitas Čepulis, – ruošti didkepsnius – juos itin mėgsta klube besilankantys baikeriai. Taip pat išlaikyti šios vietos tradiciją pateikti kuo didesnį žuvies patiekalų asortimentą.
Kulinarijos meistrai ne itin linkę atskleisti svarbiausių virtuvės paslapčių. Tačiau „Laisvalaikiui“ R. Bolgovas užsiminė apie ypatingą mėsos didkepsniams (26-42 Lt) brandinimo receptą. Kad būtų sultinga ir minkšta, jautienos išpjova tris savaites laikoma tarp taukų vakuuminėse pakuotėse.
Žuvies mėgėjai klube gali rinktis patiekalų su jūros karosais, otais, tilapijomis, sterkais bei lašišomis (26-35 Lt).
„Kitur ruošiamų patiekalų nekopijuoju. Visi klubo valgiai originalūs“, – teigia virtuvės vadovas. R. Bolgovas nepripažįsta pusgaminių, todėl sudėtingesnių karštųjų patiekalų klube gali tekti luktelėti ir apie pusę valandos. Kad svečiai nepraalktų, jiems atnešama paskanauti vietoje keptos šviežios duonos ir užtepo su sviestu, žolelėmis bei saulėje džiovintais pomidorais.
Derina skirtingas virtuves
Originalių idėjų galima pastebėti jau šaltųjų užkandžių sąraše. Įdomus derinys – bulviniai blyneliai su silpnai sūdytų lašišų filė, juodaisiais ikrais, kapotomis alyvuogėmis, pomidorais, grietinės padažu (12,90 Lt).
R.Bolgovas mėgsta derinti įvairių europietiškų virtuvių komponentus. Antai burokėlių sriubą jis gardina džiovintais baravykais ir itališkais virtiniais (6,50 Lt). Ko gero, tik „Apple Pub“ Vilniuje siūlo trintos marinuotų artišokų sriubos su jūros liežuvių suktinukais ir juodaisiais baltyminiais ikrais (10,90 Lt).
Neregėtos kitur ir šaltai rūkytos anties krūtinėlės salotos su mocarela, melionais, moliūgų sėklomis, medaus ir balzamiko acto užpilu (14,90 Lt).
Vegetarai ir sveikuoliai turėtų įvertinti troškintas daržoves su tigrinėmis krevetėmis ir kedro riešutų užpilu (16,90 Lt).
Kelią į Obuolio muzikos klubą turėtų atrasti ir originalios konditerijos bei saldėsių mėgėjai. Čia jiems bus pasiūlyta paskanauti prancūziško triufelių torto su karamelizuotais sezamais ir šokoladiniu užpilu, šokoladinio deserto su pistacijų kremu, biskvitinio pyrago su putojančio vyno kremu ir želė (7,90-11,90 Lt).
Šnipiškių gatvėje esantis klubas gali nustebinti ir kavos gurmanus. Čia galima paragauti kol kas nedaug kur Vilniuje siūlomų kavos gėrimų (3,50-4,50 Lt), ruošiamų su itališku kavos mišiniu „Cerutti“. „Tai septyniuose regionuose užaugintos arabikos ir 10 proc. robustos pupelės. Šią kavą pamėgau lankydamasis Italijoje. Ji pavergė sodriu, įdomiu skoniu ir švelniu poveikiu“, – pasakojo „Cerutti“ kavą į Baltijos šalis pradėjęs tiekti S. Čepulis.
Klube šiokiadieniais 11-15 val. ruošiami dalykiniai pietūs. Karštieji patiekalai šiuo laiku kainuoja 8,50 Lt, sriubos ir desertai – 3,50 Lt. „Stengiamės pietaujantiesiems kaskart pasiūlyti skirtingų ir lietuviškos bei europietiškos virtuvės skanėstų“, – teigė vietoje nenustygstantis R. Bolgovas.
Su „Laisvalaikio“ kortele – 20 proc. nuolaida sąskaita.
Daugiau apie klubą>>
Ramunė Žukauskienė
Sauliaus Venckaus nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija