Rugsėjį įvykusi pirmoji „Vegfest LT“ mugė buvo sausakimša – žmonės plūdo nuo pat ryto, urmu pirko veganiškas dešras, kondensuotą pieną, pyragus - kai kurios prekės baigėsi renginiui nė neįpusėjus. „Žurnalistai taikliai palygino – kaip per „Lidl“ atidarymą“, - sakė V.Viteikaitė. Mergina prisipažino – renginio sėkme neabejojo, tačiau tokio didelio susidomėjimo nesitikėjo.
Idėja rengti veganų mugę Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje ir sutraukia tūkstančius žmonių.
Artėjant šventėms veganai skatina rinktis dovanas, kurioms pagaminti nereikėjo išnaudoti gyvūnų, o kalėdiniam stalui siūlo gaminti augalinį maistą. Anot Ventės, tai padaryti nesunku – kalėdaičius veganai kepa be pieno, vietoj silkės pataluose gamina skoniu itin panašų baklažanų patiekalą su grybais, mišraines skanina majonezu be kiaušinių, tradiciškai ant stalo deda riešutų, džiovintų vaisių.
„Tai metas, kai žmonės apgalvoja savo gyvenimą ir imasi pokyčių“, - sakė Ventė. Veganizmą ji siūlo rinktis ne tik dėl etinių priežasčių, bet ir savo pačių sveikatos bei aplinkosaugos. Gyvūninės kilmės produktų vartojimas siejamas su daugybe „nepagydomų“ ligų, o gyvulininkystės daroma žala gamtai yra didesnė nei automobilių ir gamyklų kartu sudėjus. Veganizmas padėtų išvengti daugybės šiuolaikinio pasaulio problemų.
„Būti veganu tampa vis lengviau ir šį kelią renkasi vis daugiau žmonių“, - džiaugėsi Ventė. Verslas į šią grupę jau atkreipė dėmesį. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Prisimenu, kad prieš porą metų grįžus į Lietuvą, kavinėse, restoranuose pasiteiravus apie veganiškus pasirinkimus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiandien tie patys restoranai jau turi veganiškus meniu“, - apie pokyčius pasakojo Ventė.
Mugėje vėl dalyvaus rankų darbo riešutų sviestą siūlantys „Sviestas sviestuotas“, iš Saudo Arabijos natūralias datules gabenantys „Datulės.lt“, daržovių, uogų ir sėklų miltelius gaminantys „Urban Food“, riešutų ir džiovintų vaisių importuotojai „Good Nuts“, sveikų energetinių batonėlių ir pusryčių mišinių sumanytojai „Tundra“ bei vieninteliai pasaulyje veganiškų varškės sūrelių gamintojai „The Goodvibes Kitchen“. Prie jau matytų prekiautojų prisidės ir nemažai naujų. Mugėje bus galima paragauti veganiškų sušių, prancūziškų „macaron“ sausainiukų, veganizuotų lietuviškų saldumynų – tinginio, skruzdėlyno ir netgi šakočio.
„Vegfest LT“ kalėdinė mugė vyks nuo 10 iki 16 val. Įėjimas nemokamas.