Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Restorano apžvalga: „Meridianas”

2018-07-09
Publicējiet savu rakstu

Vaikystėje Klaipėda man visada siedavosi su tuo dideliu, baltomis burėmis pasipuošusiu laivu „Meridianas“. Tik tuo metu dar neįsivaizdavau, jog tame romantiškame laive įsikūrusiame restorane vieną šiltą vasaros vakarą vakarieniausiu ir aš.  

Apsilankiusi restorano „Meridianas“ internetiniame tinklalapyje sužinojau, jog staliuką vakarienei pravartu rezervuoti. Todėl, jei planuosite vakarieniauti šiame restorane, pasirūpinti išankstine rezervacija rekomenduočiau ir jums.

Vakarieniauti atvykome apie 19val. Nusprendėme pasilikti „Meridiano“ terasoje - vakaras buvo ir šiltas, ir saulėtas, puikiai tinkantis pasimėgauti romantišku vaizdu į Klaipėdos Senamiestį lauke. Beje, vidinė „Meridiano“ salė taip pat patraukia dėmesį originalia išvaizda – patekęs čia jautiesi tarsi povandeniniame laive. Tačiau turiu pastebėti, jog ryškiai mėlyna interjero spalva prabangaus laivo restorano įvaizdį šiek tiek suprastina.

Kiek kitokie jausmai užplūsta lauko terasoje. Čia viskas iš tiesų alsuoja istorija. Nuo 1971m. veikiantis restoranas „Meridianas“ - plačiausius jūrų vandenis matęs bei žymius kapitonus ir jūreivius užauginęs statinys. Medinės grindys, laivo viršūnėje iškeltos burės, daugybė įtemptų lynų ir virvių leis pajausti tą, ore tvyrančią, senovės uostamiesčio dvasią. 

Po kelių minučių sulaukiame nedaugžodžiaujančios, tačiau malonios padavėjos bei vakaro meniu. Peržiūrėjus „Meridiano“ valgiaraštį nenustebtum - jūros gėrybės ir žuvis čia groja skambiausia nata. Tačiau šiame uostamiesčio restorane galėsite paragauti ne tik silkės, skumbrės, menkės, oto ir jūros gėrybių. Restorano meniu puikuojasi ir vegetariški, ir mėsos patiekalai. Turiu pasakyti, jog valgių pavadinimai ausims skambėjo išties labai maloniai, tad išsirinkti vos keletą jų buvo nelengva užduotis. 

Vis dėlto, pirmiausia mūsų akys nukrypo į Šiaurės Atlanto skumbrės kapotinį su Sibiro kedrinėmis pinijomis (7€), todėl vakarą pradėti nusprendėme būtent šiuo užkandžiu.

Renkantis pagrindinius patiekalus, mums jau prireikė padavėjos pagalbos. Restorano darbuotoja rekomendavo paragauti Oto filė šilkiniame žirnelių padaže (14€), Valencijos paeliją su karališkomis krevetėmis ir Viduržemio jūros gėrybėmis (16€) bei laukinio elnio kepsnelius su skrudintais baravykais ir mėlynių padažu (15€). Nusprendėme išbandyti paeliją ir elnieną - norėjosi prisiminti jau pamėgtą ispaniško patiekalo skonį ir tuo pat metu paragauti ką nors naujo.

Apsispręsti dėl deserto nebuvo sunku - svajojome atsigaivinti naminiais sicilietiškais pistacijų ledais (6€). 

Kaip ir daugelyje restoranų, „Meridiano“ vakarienė pradedama nuo duonos ir sviesto. 

Lėkštėje patiekiamos dvi skirtingos duonos rūšys - balta duona su alyvuogėmis ir tamsesnė, su sėklomis. Šalia jų - du skirtingi sviesto užtepai. Vienas gardintas trumais, kitas - žolelių prieskoniais. Ir nors esu ištikima trumų gerbėja, tačiau šį kartą žolelėmis gardintas sviestas man patiko labiau. Jo tekstūra buvo malonesnė, o skonis - ryškesnis. Deja, bet duona išraiškingu skoniu nepasižymėjo.

Po kelių minučių mūsų laukė malonus vakaro siurprizas - „šefo komplimentas“. Jame - triušiena su abrikosų džemu, morkų ir burokėlių tyrėmis, pistacijomis. Toks įdomus mėsos, vaisių, daržovių ir riešutų derinys man labai patiko. Dar kartą įsitikinau, jog geram skoniui išreikšti nebūtina nei didžiulė porcija, nei ingredientų įvairovė. Šis nedidelis triušienos gabalėlis burnoje atsiskleidė tikra turtingų skonių palete.

Vėliau ant stalo atkeliavo mūsų išsirinktas šaltasis vakaro užkandis - skumbrės kapotinis, patiektas su apkeptomis bulvėmis, burokėliais ir kedrinėmis pinijomis. Žuvis buvo minkšta, kedrinių pinijų traškumas idealiai tiko šioje kombinacijoje, tačiau aš pasigedau kiek ryškesnio skumbrės skonio. Jo nepapildė nei bulvės, nei burokėliai, todėl kitą kartą užkandžiui užsisakyčiau kitą patiekalą. 

Negaliu nepaminėti, jog „Meridiano“ virtuvės meistrų kuriamas vaizdas lėkštėje - labai estetiškas. Tokia įspūdinga išvaizda mūsų akis pamalonino ir pagrindiniai patiekalai - elnienos kepsneliai bei Valencijos paelija.

Deja, pradėjusi ragauti Ispanijoje pamėgtą patiekalą - paeliją, supratau, jog man patinka tik vaizdas. Patiekalui pritrūko vientisumo, atrodė, jog tai ne vienas, o du skirtingi patiekalai, per klaidą susimaišę tarpusavyje. Ryžiai buvo beskoniai, jūros gėrybėms trūko sultingumo. Tiesa, pastarųjų šiame patiekale tikrai nepagailėta.

Elnienos kepsnelių, morkų tyrės ir apkeptų baravykų derinys situaciją šiek tiek pataisė. Skonių balansas buvo puikus, tačiau mėsa vietomis buvo gana kietoka, sunkiai kramtoma. 

Desertas - siclietiški pistacijų ledai iki mūsų stalo keliavo ilgiausiai. Turbūt lengva sumaištis, kurią paskutinę savo vakarienės valandą jautėme restorane, tam turėjo įtakos. Vakarojant „Meridiano“ terasoje pastebėjome, jog laisvų staliukų čia lieka vis mažiau.

Vis dėlto, pagaliau ant stalo atkeliavę naminiai sicilietiški pistacijų ledai ir vėl sužavėjo savo išvaizda - lėkštėje sukurtas meno kūrinys kvieste kvietė kuo greičiau jo paragauti. Nustebau, tačiau pistacijų skonio šiame deserte aš visai nepajutau. Burnoje dominavo vaisių tyrės, kuria ir buvo pagardinti ledai, skonis. Vis dėlto, naminių ledų tekstūra ir temperatūra buvo puiki. 

Apibendrinant šią vakarienę laive turiu pasakyti, jog mano lūkesčių ji neišpildė. Pasigedau daugiau elementų, dėl kurių norėčiau čia sugrįžti. Akivaizdu, jog norint išlaikyti restorano svečių susidomėjimą vien tik jaukios lauko terasos ir estetiško vaizdo lėkštėje daugeliu atvejų gali nepakakti.

Sąskaita: Skumbrės kapotinis - 7€, Valencijos paelija - 16€, laukinio elnio kepsneliai - 15€, sicilietiškų pistacijų ledai - 6€, šviežiai spaustos sultys - 3€, taurė balto vyno (100ml.) 4,5€. VISO: 51,50€

Interjeras: 4/5 Vidinės „Meridiano“ salės interjeras man pasirodė kiek atgyvenęs, todėl tai nebūtų vieta, kurioje norėtųsi vakarieniauti. Lauko terasa – šviesi, jauki ir romantiška, leidžianti pasigėrėti Klaipėdos Senamiesčio vaizdais.

Aptarnavimas: 3/5 Aptarnavimą „Meridiane“ vertinu vidutiniškai. Pasigedome daugiau organiškumo, pagalbos renkantis patiekalus. Deserto laukėme per ilgai.

Maistas: 3/5 Kainos ir kokybės santykiu nelikau patenkinta. Porcijų dydis – pakankamas, tačiau padirbėti vertėtų ties patiekalų skonio išpildymu.

Bendras vertinimas: 3/5

Greta Gumuliauskytė @Meniu.lt