Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Trenerio Artur Swan patarimas: „Žvelgti į mitybą, kaip į gyvenimo būdą“

2019-04-09
Publicējiet savu rakstu

Subalansuotos gyvensenos treneris ir  populiaraus tinklaraščio „Mitybos atletai“ įkūrėjas Artur Swan, pokalbio metu pasakoja apie sveikos, subalansuotos mitybos ypatumus bei, ką daryti, kad sveika mityba taptu įpročiu.

Burgeris – sveikas maistas ar NE?

Šiuo metu žmonės labai aktyviai skirsto maistą į „sveikas“ ar „nesveikas“ ir, jeigu internete įsideda kas nors, pavyzdžiui, burgerio nuotrauką, tuomet iš karto kyla reakcija, kad tai nesveikas maistas. Komentatoriai nepaklausia iš ko tas patiekalas pagamintas, ar naudojami ingredientai yra subalansuoti ir tinkami maitintis. Reikia suvokti, kad sveika mityba yra ta, kurios pagrindas yra pilnavertiški produktai, iš kurių, žmogus gaminasi patiekalus ir nenaudoja pusfabrikačių ar užšaldytų jau paruoštų maisto produktų. Toks maistas, dažniausiai, vadinamas nesveiku, dėl jame esančių hidrintų riebalų, didelio cukraus kiekio, blogųjų riebalų kiekio, druskos kiekio ir aukšto kaloringumo.

Žodžio „dieta“ reikšmė

Žodis dieta, reiškia ne badą, ne kažkokį dviejų, trijų mėnesių rėžimas per kurį mes privalome valgyti mažai ir pasiekti rezultatus. Tikrasis vertimas – subalansuota mityba. Ta mityba turi būti pritaikyta žmogaus tikslams, nekenkiant jo sveikatai. Mano rekomendacija būtų, žvelgti į mitybą, kaip į gyvenimo būdą ir stengtis valgyti taip, kad galėtumėte valgyti ilgą laiką. Taip pat nedaryti drastiškų pokyčių mityboje, nesistengti dešimtmetį kauptą antsvorį numesti per du mėnesius, nes taip tiesiog nebūna. Mityba turi būti orientuota į sveikatą, visų pirma tam, kad žmogus geriau jaustųsi, o vėliau ateina ir lauktas rezultatas.

Kaip apsieiti be „cheat days“?

Visų pirma žmogus turi atrasti produktus ir patiekalus, kurie jam skanūs ir patinka. Jeigu valgysime tai kas skanu, teikia džiaugsmą, malonumą – natūraliai mums mitybos planas ar maisto rutina bus artimesnė ir maloniau į ją žiūrėsime bei jos laikysimės. Žmogus turi atrasti tokią savo maisto rutiną, kuri jam patiktų  ilgesniam laikotarpiui. Paprasčiausiai tam, kad nebūtų trumpas sprintas link rezultato, o vėliau staigus grįžimas prie įprastos mitybos. Vėlgi, galime kitaip žvelgti ir į greitą maistą. Jeigu žmogui patinka picos, kodėl gi jis negali pasigaminti picos namuose, pasidaręs ploną padą iš pilno grūdo miltų, su savo ingredientais, kuriuos jis pasisvers ir žinos kiek jis jų suvalgė. Jeigu mūsų mityba yra subalansuota taip, kad galime sau leisti suvalgyti ką nors skanaus, kas dvi tris dienas, tuomet mums jau nebereikia ir  „cheat days“. Mes visą laiką esame laimingi, kas dieną ar kas antrą, gauname gabaliuką laimės pritaikydami jį savo mityboje.

Ekologiškas maistas tik kaime

Žinodamas, ką reiškia Lietuvos ekologija, pagal visus įstatymus ir reglamentus, dažniausiai, parduotuvėje perku produktus, neatsižvelgdamas į prekinį ženklą. Dažniausiai skaitau maisto etiketes, iš ko produktas susideda, bet jeigu atsiranda galimybė nusipirkti augintos kaime mėsos, kaišinių bei kitų produktų, tuomet būtinai tą darau, nes tas produktas kuris užaugintas natūraliai, kur kas skanesnis, kokybiškesnis.

Mėgstamiausi restoranai

Dažniausiai lankausi „Meatbusters“ burgerinėje ir renkuosi 100 procentinį jautienos burgerį. Na, o jeigu norime išeiti su šeima pasėdėti šventinį vakarą, einame į laiko patikrintą „Markus ir Ko“ restoraną, kur valgome vieną skaniausių kepsnių Vilniaus mieste. Iš mano lankomų vietų matosi, kad aš labai mėgstu mėsą (juokias).

Receptas „Avižinis sapnas“

Turiu sukūręs ypatingą receptą, kurį taikau visiems savo klientams. Tie, kurie nemėgta avižinės košės, po to pradeda ją mylėti ir valgyti kiekvieną rytą (šypsosi). Košė vadinasi – „Avižinis sapnas“. Tai avižinės kruopos, verdamos puode ir kuomet jos išverda, dedu šiek tiek druskos, įdedu kakavos, ir baltyminių miltelių – skaniausi iš pieno išrūgų, kadangi jos būna įvairių skonių. Košė pasidaro saldi, tiršta, praturtinta baltymais, lėtai pasisavinamais angliavandeniais ir visa tai papuošiu natūraliu riešutų sviestu.

Vaiva DIdžiulytė@meniu.lt