Apie Indrę Juknevičienę, maisto tinklaraščio „Virtuvė be gliuteno“ autorę, sužinojau klausydamasi vienos radijo laidos. Moteris ten pasakojo apie nuo kūdikystės diagnozuotą ligą – celiakiją. Tai – lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas gleivinės pažeidimas, sukeliamas kviečių, o taip pat ir miežių bei rugių baltymo – gliuteno (dar sinonimiškai vadinimas glitimu). Ši liga, genetinį polinkį turintiems žmonėms, gali sukelti ne tik nemalonius simptomus, tačiau ir pažeisti organus.
Nusprendžiau, jog su Indre įdomu pakalbėti ir man. Interviu aptariame tiek celiakiją bei su kokiais iššūkiais susiduria ja sergantys žmonės, tiek moters tinklaraštį, kuriame gausu įdomiausių receptų be glitimo. Kviečiu skaityti.
Liga buvo diagnozuota kūdikystėje
Su Indre susiskambiname antradienį priešpiet. Ir pokalbį pradedama ne apie ką kitą, o apie celiakiją. Moteris atvirai pasakoja, jog pirmieji pasireiškę simptomai, privertę jos tėvus nerimauti, buvo didelis pilvo pūtimas, kuris matėsi net vizualiai. O taip pat – viduriavimas: „Tais laikais nebuvo daug žinoma apie šią ligą. Vis dėlto, man pasisekė, kad pakliuvau pas gydytoją, kuri gilinosi į visą šitą celiakijos ligą. Pagal tuo metu man buvusius simptomus ir buvo nustatyta celiakija“ – pasakoja mano pašnekovė. Žinoma, jai iš karto teko atsisakyti produktų, turinčių gliuteno. Ir požymiai dingo.
Indrė prisimena, jog visa šeima turėjo stengtis, jog mergaitė išvengtų gliuteno. Svarbu, ne tik tai, jog jos valgomų ingredientų sąraše nebūtų, pavyzdžiui, baltų miltų, tačiau ir tai, jog namuose esantys gliuteno turintys produktai neturėtų sąlyčio su Indrės valgomu maistu. Tai reiškia, jog net pjaustymo lentelės turėjo būti atskiros. Mat kryžminė tarša (kai, Indrės atveju, maistas įgauna sąlytį su glitimu) – gali būti ne ką mažiau kenksminga, priklausomai nuo jautrumo glitimui.
„Prisimenu, jog buvo labai skaudu, kai buvau vaikų gimtadienyje ir negalėjau valgyti torto“ – pasakoja Indrė. Vis dėlto, iš karto papildo, jog nepaisant mažų nuoskaudų, itin didelių sunkumų nebuvo, mat jos mama labai stengėsi ir gamino daug įvairiausių patiekalų, tinkančių mergaitei. „Sergant celiakija reikia daug gaminti namuose. Pusryčiai, pietūs, vakarienė – viską man mama gamindavo“. Paklausta, koks mamos gamintas patiekalas kelia daugiausiai sentimentalių jausmų, Indrė nė nesvarsčiusi atsako: „Varškėčiai. Virti varškėčiai – gal jie dar virtinukai vardinasi, bet mes visada vadindavome juos virtais varškėčiais. Tai yra tas maistas, kurio ir dabar prašau mamos pagaminti, kai grįžtu aplankyti“ – šypteli moteris.
Lietuvoje prekių be gliuteno konkurencingumas – mažas
Vaikystėje Indrei maistą gamindavo mama. Tiesa, tuo metu produktų ženklinimo, jog šie yra be glitimo, nebuvo – reikėjo itin atidžiai sekti: produktas tinkamas mergaitei ar ne. Moteris prisimena, jog tuo metu kukurūzų miltai buvo vienas iš išsigelbėjimų, kai norėdavosi kokio nors kepinio. Po truputį maisto gamybos patirties sėmėsi ir pati Indrė. Moteris pripažįsta, jog šiandien ji sau pasigamina bene 95 proc. kasdienio raciono. Tik retais atvejais lankosi restoranuose ar perka jau pagamintus patiekalus.
Paklausta, kokia situacija su maistu be glitimo yra Lietuvoje, t. y. su kokiais iššūkiais susiduria žmonės, sergantys celiakija mūsų šalyje, ir ar jaučiamas progresas šioje srityje, Indrė pasakoja: „Taip, progresas yra – asortimentas padidėjo. Tik problema tame, jog mažas prekių konkurencingumas. Yra keli prekių ženklai, kurie dominuoja ir jie laiko kainas tikrai didesnes. Pavyzdžiui, kai išvykstu pas sesę į Airiją, užėjus į patį paprasčiausią prekybos centrą, galima rasti didžiausią lentyną gluten free produktų. Prekinių ženklų neskaičiavau, bet jų yra tikrai labai daug <...> o kuo didesnė pasiūla, tuo mažesnė kaina“ – pastebi Indrė. Tuo pačiu ji priduria, jog net ir produktų žymėjimas „be gliuteno“ – ne visada teisingas. Todėl renkantis prekę, būtina atkreipti dėmesį ar ji turi ir papildomą ženklinimą – sertifikatą, jog produktas išties tinkamas celiakija sergantiems žmonėms.
Mudviejų su Indre pokalbis nukrypsta ir apie restoranus Lietuvoje. Klausiu jos ar žmogui, sergančiam celiakija, įmanoma rasti kur pavalgyti jam tinkamo maisto. Moteris pastebi, jog tikrai yra tokių restoranų, kurie siūlo maisto be glitimo. Visgi, yra pasitaikę ir ne tokių malonių situacijų, kai padavėjas ar net virtuvės šefas nežino, kas gi tas gliutenas: „Tokia situacija buvo netgi žinomame restorane Vilniuje. Kai padavėjas paklausė, o kas yra glitimas, man net silpna pasidarė. Išmušė iš vėžių“ – pripažįsta mano pašnekovė.
Tinklaraštyje – įvairūs receptais be glitimo
Kaip jau užsiminiau anksčiau, Indrė namuose gamina itin daug. Iš pradžių tai buvo būtinybė, kuri vėliau tapo ir hobiu. Todėl moteris nusprendė sukurti instagram profilį „Virtuvė be gliuteno“, kuriame dalinasi receptais be glitimo: nuo desertų, kurie pasak Indrės kone labiausiai mėgstami jos sekėjų, iki kepsnelių, picų, košių ir pan. Šiuo metu tinklaraštį seka daugiau nei 8 tūkst. žmonių. Tad Indrės klausiu – kokia gi jos auditorija: ar tai žmonės, kurie serga celiakija/netoleruoja gliuteno, ar visgi įvairūs žmonės, kuriems tiesiog įdomūs jos receptai. Indrė šypsosi: „Prieš maždaug metus laiko su savo partneriais organizavome konkursą <...> jo metu auditorijos ir užklausiau: kodėl jūs prisijungėte prie šios paskyros? Dabar nepasakysiu procentų, bet prisijungę žmonės – labai įvairūs: buvo ir tokių, kurie neturi jokios ligos ar alergijų, bet jiems labai patiko patiekalai, gražios nuotraukos. Bet buvo nemažai ir tokių, kurie patys serga celiakija arba turi vaikų, kuriems diagnozuota ši liga. Šie žmonės apskritai man dažnai parašo, pasiteirauja dėl įvairių alternatyvų. Man išties labai malonu su jais pabendrauti, nes suprantu, ką jie jaučia arba kaip jaučiasi jų vaikai.“ – pasakoja Indrė. Ji priduria, jog nėra gydytoja, tad konsultuoti sveikatos klausimais negali, tačiau pasidalina savo daugiamete patirtimi, savo įžvalgomis.
Tad jeigu jūs arba jūsų artimasis sergate celiakija, netoleruojate glitimo arba tiesiog norite išbandyti naujus receptus, siūlau apsilankyti Indrės tinklaraštyje. Esu tikra, jog akį užkabins ne vienas receptas, kurį norėsite išbandyti ir patys.
Autorė: Rut Javič