Ar jūs esate tas žmogus, kuris atsivertęs receptą ir pamatęs ilgą ingredientų sąrašą, tiesiog pakraipote galvą ir daugiau prie to recepto negrįžtate? Puikiai jus suprantu: dažniausiai norisi greitų rezultatų – trumpo, bet efektingo pasisukiojimo virtuvėje. Tokios pat nuomonės ir mano pašnekovė – tinklaraščio „5 produktai“ (instagram: @5produktai) įkūrėja Roma Labžentė. Būtent dėl šios priežasties ji ir sukūrė profilį, kuriame dalinasi vos penkių ingredientų reikalaujančiais receptais. Nuo makaronų, sriubų ar mėsos patiekalų iki tortų, saldainių, pyragaičių – Romos tinklaraštyje galima rasti galybę idėjų, kaip pasigaminti skanų ir daug laiko nereikalaujantį patiekalą. Siūlau apsilankyti jos profilyje, o taip pat – paskaityti mudviejų pašnekesį.
Roma, teko skaityti, jog vaikystėje turėjote iškarpų sąsiuvinį, į kurį klijuodavote „Barbės“ žurnalo receptus. Ar pavyko jį išsaugoti? Koks receptas, iš šio sąsiuvinio, jums įsiminė labiausiai?
Kai buvau lyg ir antrokė, mama nupirko storą sąsiuvinį, į kurį galėčiau klijuoti receptų iškarpas. Kodėl taip sugalvojo – nežinau, nes nerodžiau didelio susidomėjimo maisto gaminimu. Su mamos pagalba išmokau kepti paprastą obuolių pyragą, tad sakyčiau čia labiausiai įsimintinas receptas. Dabar jau viršelis aplankstytas ir suklijuotas lipnia juosta. Tik pildyti receptus nustojau, nes viskas persikėlė į „5 produktai“ paskyrą. Bet tą patį pirmą obuolių pyragą dar dabar prisimenu ir lengvai iškepčiau.
Receptus kolekcionuoti mėgote, o gaminti, kaip suprantu, – ne taip labai. Kada visgi pajutote meilę maisto gamybai? Ar galite teigti, jog šiuo metu tai vienas iš jūsų hobių?
Meilė maisto gaminimui labai „bangavo“: buvo laikotarpis, kai labai mėgau kepti keksiukus, pyragus, torčiukus... Na, viską, kas saldu. O tada išvykau studijuoti, ir, pasirodo, moku tik susitepti sumuštinį ir išsikepti bulves. Akiratyje atsirado ir vaikinas, kuris patraukė akį, o juk žinote, kad į širdį per skrandį... Tada ir teko išmokti gaminti. Suveikė – dabar tas pats vaikinas mano vyras.
Jūsų tinklaraščio pavadinimas – „5 produktai“. Apie jį dar pakalbėsime, tačiau mano klausimas dabar toks: kokie 5 produktai visada privalo būti jūsų namuose?
Gali būti pilnas šaldytuvas ir spintelės, bet jeigu namie nėra pieno, graikiško jogurto, kiaušinių, vištienos ir duonos – metas apsipirkti. Žinoma, galiu keletą dienų išsisukti ir be šių produktų, bet jaučiuosi taip, lyg šaldytuvas būtų tuščias.
Ar turite kokių nors maisto gaminimo ritualų?
Jeigu gaminu būtent „5 produktams“, tai namie dažniausiai turi būti tyla, nes kitu atveju pradedu blaškytis, pamirštu užsirašyti kiek ko panaudojau ir galų gale viską darau dvigubai ilgiau. Visai kitas reikalas, kai gaminu tiesiog pavalgymui – įsijungiu mėgstamą muziką ar tinklalaidę. Skiriasi ir patiekalų išvaizda: jeigu gaminu su idėja, kad reikės maistą fotografuoti, stengiuosi jį pateikti gražiau, na, o kitu atveju – kaip jau gaunasi, taip ir valgome.
Ar didžioji dalis patiekalų, kuriuos gaminate, susideda vos iš penkių ingredientų? Ar visgi, šiuos receptus pasiliekate tinklaraščiui, o kasdienybėje ingredientų neskaičiuojate?
Pastebėjau, kad receptuose pamačiusi ilgą ingredientų sąrašą, net nebeperskaitau jų iki galo. Kažkodėl turiu tokį įsitikinimą, kad jei visko reikia daug, vadinasi, ir receptas bus sudėtingas, o aš, tiesą sakant, nematau tam reikalo, jei galima išsisukti paprasčiau ir greičiau. Nors, jei gaminu eilinę vakarienę, dedu visko tiek, kiek norisi ir niekada nieko neskaičiuoju. Kurdama savo receptus neretai paminiu, kad šie ingredientai yra tiesiog recepto bazė: jeigu pridėsite papildomų produktų ir savo improvizacijos, blogiau tikrai nebus (šypteli).
Papasakokite, kodėl būtent 5, o ne, pavyzdžiui, 3 ar 7 produktai. Spontaniškas sprendimas ar apgalvotas?
Tiesą sakant, pasirinkau 5 tik todėl, kad gerai skambėjo. Kartais gailiuosi, nes išsisukti su tiek ingredientų yra nemenkas iššūkis, bet pažiūrėjus iš kitos pusės, manau, kad būtent tai ir padėjo susilaukti palyginus nemažo žmonių susidomėjimo.
Kas, turint savo maisto tinklaraštį, sunkiausia: sugalvoti patiekalo idėja, pagaminti, aprašyti, nufotografuoti? O gal visai kas kita?
Kuriant įrašą sunkiausia dalis – idėja. Kartais galva visiškai tuščia, kartais idėjų daug, bet stinga laiko, tad jei tik turiu galimybę, stengiuosi pasiruošti keletą receptų į priekį. Kita labai sunki užduotis – paaiškinti žmonėms, kad įrašas nepasiekia auditorijos per 10 minučių, nes iš šono gali pasirodyti, kad vienas, du – ir viskas. Kiek teko kalbėtis, su tuo susiduria visos blogerės.
Galbūt esate pastebėjusi, kokie receptai susilaukia daugiausiai žmonių dėmesio?
Be abejonės – desertai. Gali būti ir labai paprastas receptas, bet jei saldus – vis tiek gaus daug dėmesio. Prieš gerą pusmetį būčiau sakiusi, kad juos fotografuoti patinka labiausiai, bet dabar pradėjo patikti ir rimtesni patiekalai.
Esate minėjusi, jog prieskoniai – atskira kategorija ir į 5 produktų sąrašą jie nėra sumuojami. Neklausiu – kodėl. Klausiu – kokie prieskoniai, jūsų namuose, populiariausi?
Be visiems įprastų druskos ir pipirų labai pamėgau rūkytą papriką, čili pipirus, česnakų granules ir džiovintą baziliką.
Pacituosiu jus: „Džiaugiuosi, kad vis daugiau gamindama atsikračiau baimės suklysti“. Kartais gali pasirodyti, jog maisto tinklaraštininkams patiekalus ruošti sekasi tobulai. Visgi, ar dažnai patiriate fiasko virtuvėje? Pasidalinkite užkulisiais.
Maisto tinklaraštininkai irgi žmonės (juokiasi). Sekėjai dažniausiai mato tik gražiąją pusę, o už spalvingų nuotraukų gali slėptis tik iš penkto karto skaniai pavykęs keksas, prisvilę sausainiai, nevykusi recepto improvizacija... Maisto mėtyti taip pat labai nesinori, tad dėl nepavykusių patiekalų širdį suskausta dar labiau. O blogiausia – jei nuotraukos jau padarytos, o maistas paragautas tik po to, ir, pasirodo, labai nevykęs. Yra buvę N kartų (nusijuokia).
„5 produktai“ po truputį tampa jūsų prekės ženklu. Galbūt turite planų jį plėsti? Išleisti knygą, sukurti produktų rinkinius ar pan.?
Kai pradėjau kelti receptus, nieko iš šios paskyros nesitikėjau ir neturėjau jokio plano. Neturiu jo ir dabar – man labai smagu tiesiog žiūrėti, kur tai nuves. Iki šiol tai buvo vien teigiamos patirtys, o kaip bus toliau, pažiūrėsim.
Pabaigai: koks penkių ingredientų receptas, šiuo metu, yra jūsų pats mėgstamiausias ir dažniausiai gaminamas?
Kad ir kaip mėgčiau desertus, bet dažniausiai vis tik naudojuosi tais receptais, kurie tinka ir pietums ir vakarienei, nes dažniausiai gaminu dviems valgymams. Tam puikiai tinka traški vištiena, įvairūs makaronų ar ryžių patiekalai, apkepai.
Ačiū!
Autorė: Rut Javič