Pakelkite rankas tie, kurie žino, ką valgo modeliai. Jums vis dar atrodo, kad jie minta salotų lapais ir gaivaus oro gūsiais? Turiu jus nuliūdinti. Modeliu dirbanti Solveiga Mykolaitytė tikrai nėra iš tų, kurios alpėja nuo nevalgymo ir šaldytuve laiko tik vandeny. Neseniai 32-ąjį gimtadienį atšventusi Solveiga meniu.lt skaitytojams papasakojo apie savo valgymo įpročius.
Išraiškingomis kūno formomis pasižyminti Solveiga prisipažįsta, kad yra visavalgė. „Nesu atsisakiusi jokių produktų, bet yra tokių, kuriuos labai riboju. Žiūriu, kada juos valgyti, manau, kad daug kas priklauso nuo to, ryte ar vakare ir kaip valgoma“, - mintimis dalijosi S.Mykolaitytė. Ji pasakojo, kad niekada nesiekia kraštutinumų, o ieško balanso. Moteris prisipažino, kad nenori sukelti streso organizmui, priešingai – nori rasti tai, kas jam geriausia, sveika gyvensana ji susidomėjo dar paauglystėje ir stengiasi tik gerinti žinias ir toliau nuosekliai rūpintis tuo, kas jos lėkštėje.
Ir štai – jos dienos racionas: „Pirmą dienos pusę valgau daugiau angliavandenių, vaisių. Vakare stengiuosi valgyti daugiau baltymų turintį maistą ir daržoves, nes baltyminis maistas - raumenų statybinė medžiaga, kuri nevirsta į riebalus. Priešingai nei vakare suvalgomi angliavandenių, turintys patiekalai, ypač pagaminti iš miltinių produktų.“ Vienas esminių S.Mykolaitytės mitybos principų – maisto derinimas.
Atidžiai stebėdama tai, ką valgo S.Mykolaitytė vis dar gali sakyti, kad maistas – vienas didžiausių malonumų! „Neduok man šokolado ir viskas – pasaulis man niūri vieta ir aš nebelaiminga. Bet tiesiog aš taip myliu sveiką gyvenimo būdą, man patinka nepersivalgyti ir jaustis lengvai. Renkantis sveiką maistą, tai neturi būti kontrolė, tai turi tapti gyvenimo būdu, o ne vieno mėnesio dieta, kurią reikia kaip nors ištverti“, - sakė ji. Todėl ir pusfabrikačiai ar greitas maistas kaip įmanoma labiau ribojamas.
Kaip ir kiekvienas modelis, S.Mykolaitytė nemažai keliauja. Kaip jai pavyksta „nesupykdyti“ pilvo ir nebijoti svarstyklų, kai tenka pagyventi ant lagaminų? „Aš labai mėgstu viską ragauti ir išragauti, labai! Bet tai nereiškia, jog viską, ir turiu išragauti, va tada būtų bėdelė! Tiesiog reikia save išmokti kontroliuoti, kad vakarienei tau tikrai nereikia makaronų, vištienos, ryžių, žuvies, krevečiu, austrių, ir dar pyrago su sirupu, ledais... Mano amžina taisyklė – valgyti po nedaug ir dažnai. Taip nepersivalgai ir medžiagų apykaita visuomet bus greita, nes organizmas nekaupia atsargų“, – geros savijautos paslaptį atskleidė moteris.
Ir vis dėlto – ką šiandien valgo modeliai? Juk jau girdime, kad atsisakoma super liesų modelių, jiems jau leidžama valgyti? S.Mykolaitytė džiaugiasi, kad liesų modelių mada baigiasi, tačiau mažai sveriančių mergaičių dar daug: „Ir turbūt vis dar yra tokių merginų, kurios suvalgo po du kiaušinius per dieną. Žinojau tokių atvejų, kai jaunos merginos privalgydavo vatos, kad tik užkimštų skrandį. Tai yra baisu, tai yra savęs žalojimas, agentūros tokias merginas siųsdavo namo. Turi įprasti sveikai maitintis ir aktyviai gyventi. Taip pat kiekviena turi racionaliai įvertinti savo kūno tipą ir tiesiog savęs neprievartauti, o mylėti savo kūną, jį saugoti ir rūpintis, nelepinant jo čipsais ir alumi, o sveiku maistu.“
Kaip tesingai valgyti, o ir nenuklysti nuo disciplinos S.Mykolaitytei padeda ir treneris Gytis Beikus, kuris padeda sustyguoti valgiaraštį. Įdomu tai, kad net keliaudama moteris klausia ir klauso trenerio nurodymų: „Treneris gali padėti atsirinkti ką valgyti, koks maistas kartu dera, kokį maistą valgyti pakitus laiko juostoms ir panašiai. Jis negaili ir tokių patarimų: prieš miegą suvalgyti greipfrutą arba prieš miegą geriau rinktis salotinės ir žalios spalvos daržoves. Kuo keisti varškę, nes kitose šalyse tokio produkto kaip varškė nerasi. Treneris gali nuotoliniu būdu padėti ir su sporto programa, sudaryti mankštų, pratimų programas.“
O gyvendama Lietuvoje S.Mykolaitytė neišvengia apsilankymų maisto prekių parduotuvėse, todėl jos namų šaldytuve tikrai yra ko valgyti: „Visada visada šaldytuve bus kiaušinių, daržovių, nes žinau, kad jeigu vakare prieš miegą labai norėsis valgyti, tai išsivirsiu kiaušinį su daržovėmis. Namie taip pat būna balto varškės sūrio, jogurtų, lašišos ar vištienos krūtinėlės, sviesto.“
Radusi laiko, S.Mykolaitytė pasisukioja virtuvėje ir pagamina mėgstamą patiekalą: „Nevadinčiau savęs ta, kuri mėgsta gaminti, nes man toks noras gaminti užeina kartą per savaitę, kai galiu meduje paruošti vištieną ar įvairių salotų. Labai mėgstu improvizuoti, nes pastebiu įdomius patiekalus keliaudama ir tuomet bandau juos atkartoti.“ Ne vieną šalį aplankiusi moteris sako, kas jos mėgstamiausia virtuve galėtų vadintis italų ruošiami gardumynai. Šie skoniai lietuviams jau senokai pažįstami, o tolimoje pietų Afrikoje Solveigos ragautas krokodilas – vienas keisčiausių maisto potyrių.
Kristina Šapytė @Meniu.lt