Be kokių valgių neįsivaizduojame žiemos švenčių? Kūčios - tai kūčiukai, žuvis, kisielius, grybų patiekalai, Kalėdos - pyragai ir gal kepta žąsis, o gal vištiena, gal koks įmantresnis užsienietiškas receptas... Ir, žinoma, tiek per šventinę vakarienę, tiek visu šaltuoju metų laikotarpiu kur buvę, kur nebuvę ant mūsų stalo vis atsiduria kone žiemos švenčių simboliu tapę ryškiaspalviai mandarinai. Kodėl būtent jie ir kaip nutiko, kad šie mūsų krašte neaugantys egzotiniai vaisiai tapo neatsiejamu tradicinės metų šventės atributu?
Turbūt daugeliui žinoma, kad Kalėdų Senelio personažą įkvėpė šventasis Mikalojus, gyvenęs…, kuris buvo labai dosnus ir geraširdis. Pasak vieno pasakojimo, šventajam labai pagailo trijų seserų, kurios buvo praradusios viltį ištekėti, nes buvo tokios neturtingos, kad negalėjo sukaupti kraičio. Kalėdų išvakarėse Mikalojus nusprendę sušelpti merginas - ir ne šiaip sušelpti, o dosniai apdovanoti - jis pro kaminą įmetė seserims keletą aukso kamuoliukų, kurie įkrito į prie židinio džiūvusias kojines. Nereikia nė sakyti, kad seserys labai apsidžiaugė tokia paslaptingo geradario dovana, o auksaspalviai citrusiniai vaisiai ir simbolizuoja Šv. Mikalojaus dosnumą ir Kalėdų stebuklus.
Tiesa, yra ir kitas, praktiškesnis tokios tradicijos paaiškinimas. Kalėdos su mums pažįstamomis tradicijomis - eglutės puošimu ir dovanomis - pradėti švęsti maždaug XIX a. pabaigoje. Anuomet daug žmonių buvo neturtingi ir negalėdavo vaikams nupirkti dovanų. Brangesnes dovanas atstodavo mandarinai, kurie tais laikais šiaurės kraštuose buvo reti (juos atgabendavo ir pietų šalių ir tikrai ne tokiais dideliais kiekiais, kaip dabar)) ir laikyti tikru gardumynu. Be to, mandarinai ne veltui laikomi žiemos vaisiais - jie iš tiesų sunoksta vėlyvą rudenį ir, laikomi tinkamomis sąlygomis, gana ilgai negenda, todėl senovėje, kol dar nebuvo šaldytuvų ir kitų modernių maisto saugojimo būdų, citrusiniai vaisiai būdavo geras vitaminų šaltinis vėsiuoju metų laiku, kai daugumos šviežių daržovių ir vaisių jau nebelikdavo.
Beje, Kinijoje, iš kur mandarinai ir kilę, senovėje juos taip pat būdavo įprasta vieni kitiems dovanoti ir jais puošti namus pasitinkant naujuosius metus. Mandarinai taip vertinami todėl, kad kinams jie simbolizuoja turtus, sėkmę ir klestėjimą, mat kinų kalboje jų pavadinimas skamba panašiai, kaip žodis “turtai”, o šilti geltoni ir oranžiniai šiuo vaisių atspalviai, visai kaip Šv. Mikalojaus legendoje, simbolizuoja auksą.
Beje, šiais laikais Kinijoje ir užauginama daugiausia mandarinų visame pasaulyje, kitos šalys, kur auga ypač daug šių vaisių, yra Brazilija, Turkija, Marokas, Egiptas ir Ispanija. Mandarinų rūšių ir veislių yra kelios, į mūsų šalį atvežami ir vadinamieji Tanžyro mandarinai (daugiausia augantys Afrikoje ir į Europą kadaise gabenti iš Tanžyro uosto Maroke), kurių žievelė kietoka, o jie patys - gana aitraus skonio, klementinai - prieš maždaug šimtą metų maži, besėkliai mandarinai, o štai Japonijoje auga į užsienį rečiau eksportuojamos satsumos - patys mažiausi iš visų mandarinų, labai saldūs ir lepūs - jų žievelė plona, todėl juos sunku transportuoti į kitas šalis.
Ar valgyti mandarinus sveika? Žinoma - kaip ir visi citrusiniai vaisiai, mandarinai gali pasigirti dideliu vitamino C kiekiu, taip juose yra vitaminų A, B bei tokiu mikroelementų kaip kalis, magnis ir fosforas, be to, juose randama ir mums labai naudingų karotinų grupės antioksidantų - betakarotino ir luteino, kurie stiprina imunitetą ir yra naudingi regėjimui. Vėlgi, kaip ir daugelyje kitų vaisių, mandarinuose daug vandens ir skaidulų, todėl jie tinka ir tiems, kas laikosi dietos, nes užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą, todėl sumažėja apetitas ir noras smaguriauti saldumynais.
Tiesa, reikia turėti omenyje, kad per mandarinai gali ir pakenkti. Šie rūgštūs vaisiai gali suerzinti jautrią skrandžio ir žarnyno gleivinę - jų reikėtų vengti tiems, kas serga skrandžio ir dvylikapirštės arba skundžiasi dideliu skrandžio rūgštingumu.
Ką skanaus pasigaminti iš mandarinų? Žinoma, juos labai gardu valgyti tiesiog žalius, tačiau taip pat su jais galima ruošti desertus - žele, marmeladus, konservuoti juos cukraus sirupe, o Azijoje mandarinų bei jų žievelių dedama ir į nesaldžius patiekalus - jais gardinamos sriubos ar mėsos troškiniai. Pavyzdžiui, Kinijoje gana populiaru mandarinais paskaninti aštrų vištienos troškinį. Beje, šioje šalyje taip pat tikima, kad mandarinų žievelių nuoviras gerina virškinimą ir net subalansuoja žmogaus či (gyvybinės energijos) srautus...
@Gabija Lebednykaitė