Kambodža – tai šalis, kurią kiek nustelbia jos kaimynės: Tailandas ir Vietnamas. Vis dėlto, ši paslaptinga ir neatrasta Pietryčių Azijos valstybė gali pasigirti įvairiausiomis įdomybėmis: nuo įspūdingų šventyklų, žaliuojančių atogrąžų miškų, įstabios pajūrio juostos, iki skonių gausa pasižyminčios tradicinės virtuvės. Apie ją ir norime jums papasakoti kiek plačiau: pristatome Kambodžos patiekalus, kurių, viešint šioje šalyje, paragauti tiesiog būtina.
Nom Banh Chok – ryžių makaronai
Kokius pusryčius įprastai valgote? Galbūt skrebučius su avokadu? Kiaušinius? Blynelius? Jogurtą? Pietryčių Azijoje pusryčiai, dažniausiai, būna kiek sunkesni. Tad jei viešėsite šioje pasaulio dalyje, nenustebkite, jei iš ryto pamatysite žmogų, kuris su malonumu „kerta“ sriubą ar makaronus.
Nom Banh Chok – tai tradicinis Kambodžos ryžių makaronų patiekalas, kurį, vietiniai gyventojai, dažniausiai valgo ryte arba kaip popiečio užkandį. Fermentuoti makaronai gardinami valandų valandas gamintu pažadu iš kokosų pieno, ciberžolės, žuvies padažo ir kitų ingredientų.
Patiekalas patiekiamas su bananų žiedais, agurkais, lotosų stiebais, šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip bazilikai ir mėtos. Gaivumas, skirtingų skonių gausa, sotumas – taip galime apibūdinti Nom Banh Chok. Tad jei viešėsite Kambodžoje, paragaukite – nepasigailėsite.
Amok – kokosinis žuvies karis
Kvapnus, aštrus, pasižymintis skirtingų skonių gausa – toks yra Amok. Tai tradicinis Kambodžos patiekalas – žuvies karis, kuris garinamas bananų lapuose.
Žuvis marinuojama kokosų grietinėlės, kiaušinių ir prieskonių pastos kroeung, kurios pagrindą sudaro citrinžolė, padaže. Vėliau ji garinama tol, kol konsistencija primena putėsius. Patiekalas dažniausiai patiekiamas kokoso riešuto kevale arba iš bananų lapų sukonstruotame inde. Šalia, įprastai, valgomi ir ryžiai.
Nors dažniausiai amok gaminamas iš žuvies (pavyzdžiui, šamo, menkės, ešerio, baramundžio ir pan.), šiais laikais Kambodžos restoranuose galima paragauti ir kitokių tradicinio patiekalo interpretacijų: su jautiena, tofu, vištiena, kartais net sraigėmis.
Kuyteav – makaronų sriuba
Jau minėjome, jog Kambodžoje pusryčiai būna sotūs. Kuyteav – tai tradicinė makaronų sriuba, kurią vietiniai gyventojai įprastai valgo dienos pradžioje.
Šios sriubos pagrindą sudaro kiaulienos arba jautienos sultinys, kuris gardinamas svogūnais, česnakais, pupelių daigais, askaloniniais česnakais, prieskoniais. Sultinyje verdami ir ryžių vermišeliai, o prieš pat pateikiant įdedami mėsos kukuliukai. Sriuba itin soti, pasižyminti sodriu aromatu bei Pietryčių Azijai būdinga skonių gama.
Įsigyti jos galima kone visur: nuo gatvės maisto kioskelių iki prabangių restoranų. Tad jei viešėsite Kambodžoje, nepraleiskite progos jos paragauti.
Lap Khmer – salotos su jautiena
Mėgstate salotas? Esate jautienos fanas? Jei į abu klausimus atsakėte teigiamai, viešėdami Kambodžoje tiesiog privalote paragauti Lap Khmer. Jautienos griežinėliai marinuojami žaliųjų citrinų sultimis, askaloniniais česnakais, žuvies padažu ir įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: bazilikais, mėtomis, čili pipirais ir pan. Vėliau jie čirškinami, kol visiškai iškepa (well done).
Keptos jautienos juostelės maišomos su žaliomis daržovėmis: sojų pupelėmis, daigais, įvairiomis aromatingomis žolelėmis. Salotos pasižymi skonių gausa. Jos itin sočios, tačiau tuo pačiu ir gaivios.
Samlar machu – rūgšti sriuba
Pietryčių Azijos šalių sriubos pasižymi intensyviais skoniais. Ne išimtis ir Samlar machu – tradicinė, vietinių itin mėgstamas sriuba.
Samlar machu pasižymi tuo, jog šios sriubos sultinys – rūgštokas. Šį skonį jam suteikia tamarindai, kartais ananasai, pomidorai. Rūgštus sultinys gardinamas skirtingais ingredientais: pavyzdžiui, Samlar machu ktis – sriuba su kokosų pienu, jautiena ir ananasais. Samlar machu srae –tai sriuba su šviežia ir džiovinta žuvimi, krabais ir žaliąją papaja. Skirtingų versijų yra ne viena. Kiekvienam pagal skonį.
Pleah sach ko – jautienos sevičė
Pleah sach ko – dar vienas, išties unikalus Kambodžos virtuvės patiekalas, kurį verta paragauti. Plonyčiai žalios jautienos gabalėliai marinuojami žaliosios citrinos sultyse. Vėliau, užpilami vištienos sultiniu su laimu, žuvies padažu ir cukrumi.
Į patiekalą taip pat dedamos įvairios smulkintos žolelės ir daržovės – ridikai, paprikos, svogūnai, citrinžolė, kalendros, mėtos, bazilikai, čili pipirai ir kt. Prieš patiekiant įprastai užbarstomi smulkinti riešutai, skrudinti malti ryžiai. Kambodžoje Pleah sach ko itin populiarus švenčių metu. Vis dėlto, paragauti galima ir tradicinio maisto restoranuose.
Kang Kep baob – įdarytos varlės
Straipsnio pabaigai nusprendėme pasilikti tikrų tikriausia „perliuką“. Suprantame, jog šis patiekalas tikrai ne kiekvienam. Vis dėlto, jeigu esate gurmanas arba aistringas ragautojas, Kang Kep baob – įdarytos varlės – jums tikrai paliks įspūdį.
Varlių įdarui naudojamas kiaulienos faršas, varlių mėsa, skrudinti žemės riešutai, čili pipirai bei šviežia, ką tik pagaminti kroeun prieskonių pasta, kurią sudaro trintos citrinžolės, česnakas, ciberžolės, laimo žievelė. Įdarytos varlės pritvirtinamos ant bambukų iešmelių ir kepamos ant žarijų. Skonis – išties įdomus ir tikrai neprastas. Tad jei mėgstate išbandyti ką nors naujo, labai rekomenduojame.