Kiaušiniai - toks mums įprastas produktas, kad turėti jų šaldytuve atrodo savaime suprantamas dalykas. Tiesa, dėl juose esančio palyginti didelio cholesterolio kiekio kiaušiniai kažkada buvo nepageidaujami sveikuolių virtuvėje, o dabar vis dažniau kalbama apie būtinybę užtikrinti, kad renkamės ne narvuose auginamų, o laimingų, laisvų vištų kiaušinius. Taigi, kiaušinis kiaušiniui nelygu. Panagrinėkime šį produktą išsamiau.
Nauda sveikatai
Gera žinia: būgštauti dėl cholesterolio nereikėtų - moksliniai tyrimai paneigė sąsajas tarp kiaušinių vartojimo maistui ir cholesterolio kiekio kraujyje. Pasirodo, kiaušiniuose esantis cholesterolis mūsų organizme nevirsta 'bloguoju', kraujagyslių sistemos ligas sukeliančiu cholesteroliu. Dar daugiau – kiaušiniuose esama medžiagų, kurios gerina kraujagyslių elastingumą ir neleidžia ant jų sienelių kauptis cholesteroliui.
Kiaušinių maistingumu neabejojama - mitybos specialistų teigimu, tai vienas nedaugelio produktų, kuriame yra visų mums reikalingų amino rūgščių, taip pat - riebalų, angliavandenių, įvairių mineralinių medžiagų (fosforo, kalcio, geležies) bei vitaminų (A, D, E, visų B grupės vitaminų) žmogaus organizmui tinkamu santykiu. Beje, pastaruoju metu vis dažniau kalbama, kad reikėtų rinktis laimingų vištų kiaušinius - tokius, kuriuos deda ne narvuose laikomos, o laisvai lakstančios vištos. Taip elgtis žmones skatina etika - uždarose patalpose sugrūsti, nehumaniškomis sąlygomis laikomi paukščiai labai kenčia. Visgi, jei gyvūnų gerovė jums nėra reikšmingas motyvas, renkantis produktus, verta atminti, kad laimingų vištų kiaušiniai bus ir maistingesni - sveikesni, stipresni paukščiai deda kokybiškesnius kiaušinius.
Kiaušiniai ypač naudingi vegetarams bei sportuojantiems žmonėms, nes kiaušinių baltymai - lengvai įsisavinami, be to, šiame produkte yra mums labai svarbaus vitamino B12, kurio daugeliui žmonių trūksta. Kiaušinius rekomenduojama valgyti, jei norite numesti svorio – tai ne itin kaloringas, bet sotus produktas, padedantis kontroliuoti apetitą, slopinantis poreikį užkandžiauti.
Deja, kiaušiniai yra ir vienas labiausiai alergizuojančių produktų, būtent dėl juose esančių baltymų gausos ir įvairovės – žmogaus organizme kurio nors tipo baltymai gali tapti dirgikliu ir sukelti alerginę reakciją, ši problema dažniau kamuoja vaikus, tad dalis jų, deja, kiaušinių valgyti negali…
Vištų, putpelių ar... stručio?
Kalbėdami apie kiaušinius paprastai įsivaizduojame vištos kiaušinį, nors iš esmės visų paukščių kiaušiniai yra valgomi ir savo sudėtimi labai panašūs. Tiesa, ančių ir žąsų kiaušiniai yra riebesni, tirštesnės konsistencijos, turi stipresnį kvapą, nei mums įprasti vištų kiaušiniai, todėl ne visiems gali patikti. Jie didesni, taigi ir verda ilgiau - jei norite kietai virto žąsies kiaušinio, jį virti reikės apie 15 minučių. Beje, vandens paukščių kiaušiniai genda greičiau, nei vištų.
Kiek populiaresni pas mus putpelių kiaušinukai. Jie labai greitai išverda, yra itin maistingi, išraiškingo skonio, nes trynys sudaro didesnę kiaušinio dalį, palyginti su vištos kiaušiniu. Putpelių kiaušiniai tinka ‘vieno kąsnio’ sumuštiniams, salotoms puošti, žinoma, juos galima valgyti ir virtus ar keptus. O stručio kiaušiniai išties valgomi, tiesa, tai - labiau pramoga, nei įprastas kokios nors šalies virtuvės patiekalas. Nors didžiulės kiaušinienės iš stručio kiaušinio užtektų visai šeimai, juos naudoti maistui tiesiog nepraktiška – virimas truktų labai ilgai, lukštą suskaldyti sunku, o dar įsivaizduokite, kiek vietos prireiktų šaldytuve tokiam ‘kiaušinukui’!
Kaip pasirinkti kokybiškus?
Kokie kiaušiniai geresni - iš parduotuvės ar iš kaimo? Kaip jau minėjome, laisvai lakstančių ir kokybišką lesalą lesančių paukščių kiaušiniai bus maistingesni, kita vertus, perkant kiaušinius 'iš bobutės', būtina įsitikinti, kad kaimo ūkyje paisoma higienos normų, paukščiai yra sveiki, ir jų kiaušiniai neužkrėsti žmogui pavojingais ligų sukelėjais. Šiuo požiūriu kiaušiniai iš prekybos centro bus saugesni, nes jie kruopščiau tikrinami, o nepažįstamos močiutės iš kaimo žodžiu ne visuomet galite pasikliauti.
Beje, lukšto spalva neturi įtakos kiaušinių maistinėms savybėms - spalvą lemia paukščio kūno pigmentacija - šviesių plunksnų vištos paprastai deda šviesius kiaušinius, ir atvirkščiai, o štai kiaušinių paruošimo būdas turi reikšmės maistinių medžiagų pasisavinimui. Lengviausiai virškinami minkštai virti kiaušiniai, o visai žalių valgyti nerekomenduojama - tai gali būti nesaugu, kyla didesnė rizika užsikrėsti salmonelėmis ar kitomis ligomis. Jei saugote figūrą, nereikėtų kepti kiaušinių riebaluose ar gardinti majonezu, lašiniais ar pan. - verčiau derinkite juos su daržovėmis. Daržovėse esantis vitaminas C padeda pasisavinti kiaušiniuose esančią geležį - salotos su kiaušiniene taps puikiu, visaverčiu patiekalu!
Gabija Lebednykaitė @meniu.lt