Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Lix Feria Vegana“ –  veganų mugė Barselonoje

2017-10-13
Опубликовать вашу статью

Ispanija – chorizo dešra, serano kumpis, paella su vištiena ir t.t... Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog vegetarams ir veganams čia tikrai nėra lengva. Tačiau tai netiesa. Šalyje netrūksta vegetariškų restoranų, kavinių, o ir 2016-ais metais Barselona save paskelbė „draugišku“ vegetarams miestu. Valdžia ragina gyventojus atsisakyti mėsos bent kartą per savaitę, tai yra, prisidėti prie pasaulyje paplitusios idėjos „pirmadienis be mėsos“.

Kartą per mėnesį Katalonijos sostinėje vyksta veganams skirtas renginys, kuriame ir apsilankiau praėjusį šeštadienį. „Lix Feria Vegana“ vyko netoli Triumfo arkos, gana nedideliame pastate. Renginys susidėjo iš keletos dalių: mugės, kurioje galima pavalgyti, įsigyti veganiškos kosmetikos ar linksmus marškinelius, diskusijos apie paukščių išsaugojimą bei koncerto.

Svarbiausias renginio akcentas – veganiškas maistas.  Šventės rengėjai laikosi nuomonės, jog maistas turi būti ne tik veganiškas, bet taip pat ir naudingas žmogaus organizmui, todėl visi patiekalai, kurie parduodami, yra be konservantų ir pagaminti iš natūralių produktų.

Nors renginiui skirta tik nedidelė erdvė, tačiau patiekalų pasirinkimas nemažas. „Mėsainiai“ su daržovių kepsneliais, daržovių kukulaičiai, primenantys tikrus močiutės keptus kotletus, pica su veganišku kumpiu ir sūriu, įvairios užkepėlės, makaronų  patiekalai, sumuštiniai, salotos, humusas ir t.t... Akį traukė ir veganiški desertai: sausainiai, spurgos, tortai. Kalbant apie desertus, esu įsitikinusi, kad dauguma, jei nežinotų, net nesuprastų, kad šie desertai pagaminti be gyvulinės kilmės produktų. Skonis tobulas: pyragai purūs ir minkšti, spurgos užburiančios ir ,kas svarbiausia, visiškai nesijaučia riebumo, kuris kartais joms yra būdingas. Apie žaliavalgius taip pat pagalvota, žmonės, kurie nevalgo apdirbto maisto, galėjo paragauti salotų ir torto.

Kainos visiškai nesikandžiojo. Jei Barselonos kavinėje veganiška spurga kainuoja apie 3-3.5eur., tai mugėje jos kainavo tik 2.5eur. Visų patiekalų kainos svyravo tarp 2-4eur. Tiesa, derėtų paminėti, jog viskas pagaminta iš anksto, o ne gaminama renginio metu, taigi patiekalai nebuvo karšti ar ką tik iškepti.

Šis renginys vyksta jau 5-erius metus. Kiekvieną mėnesį žmonės susirenka ne tik pavalgyti, bet ir pabendrauti, pasidalinti receptais ir paklausyti muzikos. Apsilankė ir smalsūs praeiviai, kurie nėra veganai, bet mielai ragavo siūlomų patiekalų. Dalyvių amžius taip pat įvairus, nuo mažų vaikų, iki gerokai vyresnių žmonių. Su atsakingų šeimininkų palyda, galėjo dalyvauti ir keturkojai. Tiesa, jiems veganiškas maistas gal ir nėra pats mėgstamiausias.

Renginys įdomus ir kas kartą pritraukia daug žmonių. Maistas, nors ir pagamintas iš anksto, tačiau nebrangus ir tikrai skanus. Net ir tikras mėsos mėgėjas galėjo rasti, ką užkąsti ir pasisemti naujų idėjų, ką gaminti namuose. Taigi, jei kada būsite Barselonoje ir turėsite progą apsilankyti šioje mugėje, tikrai rekomenduoju, nebrangūs ir maistingi pietūs – garantuoti.

Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt