Daugelis galvoja, kad šviežiai spaustos sultys yra visiems vienodai naudingos. Deja, yra kiek kitaip. Vienos sultys vieniems gali būti kaip vaistas, o kitiems gali ir pakenkti.
Sergant opalige, paūmėjus gastritui, pankretitui, negalima gerti rūgščių šviežiai spaustų obuolių, citrinų, apelsinų sulčių, kadangi jos didina skrandžio rūgštingumą ir gali sukelti rėmens graužimą. Žmonėms, linkusiems į laisvesnius vidurius, šviežias sultis patartina skiesti vandeniu. Dėl gliukozės ir didelio kaloringumo vynuogių sultys nerekomenduojamos diabetu sergantiems ir nutukusiems žmonėms. Ananasų sultis, kurias mėgsta tie, kurie rūpinasi savo figūra, geriamos prieš valgant.
Sultis rekomenduojama gerti ištisus metus, kadangi jos ne vien tik skanus gėrimas, bet ir labai naudingas žmogaus sveikatai. Mokslininkai nustatė, kad sultys pagreitina kraujo ir limfos apytaką, prakaito, šlapimo išsisikyrimą, stiprina imunitetą. Sultys neleidžia vystytis aterosklerozei ir koronarų nepakankamumui.
Sultis geriausia ruošti šaltu būdu – vaisius išspaudžiant, sutrinant. Tuomet nespėja oksiduotis vitaminai, organizmas gauna visas vaisiuose esančias vertingasias medžiagas. Norint sultis išlaikyti ilgesnį laiką, jas reiktų pakaitinti iki 70–80 laipsnių, bet jokiu būdu neužvirinti, nes vitaminas C neatsparus karščiui ir deguonies poveikiui, todėl jo žūva daugiausiai. Paruoštos sultys supilamos į švarius, dezinfekuotus, pakaitintus stiklainius. Užsuktus stiklainius reiktų apvertus atvėsinti. Po to laikyti vėsioje vietoje.
Daugeliui iškyla klausimas, kurios sultys – tirštos ar skystos – yra vertingesnės. Tirštose sultyse išlieka daugiau vitaminų, pektinų, mineralinių medžiagų. Jų daug yra svarainiuose ir antaniniuose oboliuose. Pektinai organizme „suriša“ toksinus ir padeda jiems pasišalinti. Tirštose sultyse taip pat yra skaidulų, kurios valo organizmą.
Kad išsilaikytų tirštose sultyse kuo daugiau vitaminų, švariai nuplautus vaisius reikia sutrinti plastikine trintuve. Kadangi vitaminams kenkia ilgas kontaktas su deguonimi, sultis reikia gaminti greitai. Pakaitinus iki 80 laipsnių ir užkonservavus, šaldytuve jos turėtų stovėti apie pusmetį. Jei ant sulčių atsirado pelėsis, gali būti, kad netinkamai buvo sterilizuota talpa, tokių sulčių geriau nevartoti.
Sultis reikia gerti nevalgius – taip geriau pasisavinamos veikliosios medžiagos. Jas geriausia gerti likus 30–40 minučių iki valgio arba tarp valgių. Jeigu išgersite saldžių sulčių po pietų, gali sustiprėti rūgimo procesai ir išsipūsti pilvas. Šviežiai spaustas sultis geriausia gerti iš karto, kadangi pastovėjusios šaldytuve jos praranda vitaminus.
Nuotrauka: Ieva Malaiškaitė
Šaltinis: 15min.lt
2011 04 27