Viskio dievas nusišypsojo ir aš išsilaipinau Korko (Airija) oro uoste. Mano kelionės kompanionai – apie 60 iš viso pasaulio susirinkusių, viskio temomis rašančių žurnalistų, blogerių, bei viskio aplinkoje dirbančių žmonių. Galutinis kelionės taškas – „Old Midleton“ distilerija, galutinis kelionės tikslas – net dviejų naujų airiškų viskių pristatymas ir kiti viskiniai (ne)tikėtumai.
Panašu, kad Airijos viskių gamintojai rimtai nusiteikę pakeisti po pasaulį paplitusią škotišką viskio istoriją. Kaip jau žinome, XIX amžiuje airiškas viskis išgyveno šlovės laikus ir buvo antras pagal populiarumą (po romo) gėrimas visame pasaulyje. XX amžiaus pradžioje vykęs Airijos nepriklausomybės karas ir ekonominės sankcijos iš D. Britanijos pusės tiesiogiai prisidėjo prie šalies ekonominio nuopuolio. Jo metu skaudžiai nukentėjo ir visa airiško viskio gamybos pramonė.
Septintame XX amžiaus dešimtmetyje pasaulyje prasidėjo salyklinių viskių bumas. Šio naujo reiškinio kaltininkai buvo škotiški salykliniai viskiai. Natūralu, kad ir terminologija atkeliavo iš Škotijos, bei nusakė būtent ten naudojamus viskio gamybos būdus: maišytas (blended) viskis, salyklinis (single malt) viskis ir t.t.
Tuo metu airiškų viskių gamybos būdai pažįstami kiek mažiau. Jų turime keturis. Tai jau minėtas salyklinis viskis (pvz. „Bushmills“, „Conemara Peated Malt“), maišytas viskis („Jameson“, „Paddy“), grūdinis viskis ( „Greenore“) ir viskis tris kartus distiliuotas išimtinai tik variniuose induose („Red Breast“). Pastarasis angliškai vadinamas skambiai – Pure Pot Still. Šį terminą naudojo ir naudoja išimtinai tik airiško viskio gamintojai.
Būtent „ Pure Pot Still“ terminą airių viskio gamintojai nutarė pakeist į „Single Pot Still Irish Whiskey“ ir pristatyti mums, pakviestiems į „Old Midleton“ distileriją. Dar nepavargote nuo terminų? :) Trumpai tariant „Single Pot Still Irish Whiskey“ yra airiškų viskių karūna. Tokią pačią turi ir škotiškų viskių pasaulis, tik ten ji vadinama „Single Malt“.
Suprantama, skiriasi ne tik pavadinimai, bet ir skonis, bei gamybos būdai. Airiai dar kartą nutarė nepaklusti ekspansiniams kaimynų kėslams. Pripažindami, kad salyklinio (single malt) viskio gamyba tai škotiškos klasifikacijos reikalas, jie įvedė savo atitikmenį nusakantį aukščiausią Airijos viskio gamintojų meistriškumą – Single Pot Still Irish Whiskey.
Pilną airiško viskio degustacijos istoriją skaitykite: http://viskiobaras.blogspot.com
Šarūnas Karalius
Viskio baro „W 1640“ ir Meniu.lt informacija
Autoriaus nuotraukoje - „Old Midleton“ distilerijos brandinimo patalpos
2011-05-24