Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Lietuvoje turėsime savų someljė

2006-01-03
Опубликовать вашу статью

Patiekalų restorane išsirinkę pagal norą, nuotaiką, piniginės storį, na ir elementarias kulinarijos žinias, prieš dešimtis pavadinimų vynų dažnai liekame ginkluoti vien intuicija. Šiuo atveju ką nors patarti sugebantys barmenai ir padavėjai tėra reta išimtis. Mūsų restoranuose dairytis užsienyje duoną iš patarimų svečiams užsidirbančių maisto ir gėrimų derinimo specialistų – someljė – būtų visiška egzotika. Tačiau tik kol kas. Pirmuosius ledus jau laužia Lietuvos someljė asociacija LSA.

Someljė asociacijoje nėra someljė
Rugpjūtį įregistruota LSA pirmąkart garsiau apie save prabilo Kalėdų išvakarėse. Nors asociacija jau turi penkis tikruosius narius, tarp jų nėra nė vieno profesionalaus someljė.

Kaip skelbiama LSA interneto puslapyje (www.somelje.lt), norintiems stoti į asociaciją someljė dirbti nebūtina. LSA nariais gali tapti barmenai, padavėjai, viešbučių administratoriai, restoranų vadybininkai, vyno parduotuvių konsultantai, šių profesijų mokyklų mokiniai, vyno įvežėjai, importuotojai, platintojai, pardavėjai, profesionalūs vynų ekspertai ir degustuotojai, dėstytojai, apie vyną rašantys žurnalistai, vyndariai, enologai, vynų pirkliai, kolekcininkai – visi su vynu susijusia veikla užsiimantys asmenys.

„Norint būti someljė, reikia baigti specialią mokyklą ir bent metus įgytas žinias taikyti praktikoje. Kol kas Lietuvoje tokių specialistų neturime“, – aiškina LSA direktorė Daiva Marcinkienė. Moteris asociacijoje atstovauja „Vynų klubui“, kuriame eina direktorės pavaduotojos pareigas.

Steigs someljė mokyklą
Vynų klubas yra ir vienas iš LSA idėjos krikštatėvių. Ir minėtas klubas, ir naujoji asociacija siekia kelti Lietuvoje alkoholinių gėrimų ir maisto vartojimo kultūrą. Tačiau svarbiausia LSA užduotis – rūpintis, kad mūsų restoranuose atsirastų someljė, juos vienyti, kelti jų žinių ir įgūdžių lygį iki šios profesijos atstovams tarptautiniu mastu keliamų reikalavimų.

Į asociaciją įstojusiems, bet someljė nesiekiantiems tapti asmenims organizacija žada atverti galimybių daugiau sužinoti apie vyną ir aktyviau dalyvauti vyno versle.

Pasak D. Marcinkienės, mūsų maitinimo rinka gana chaotiška. Virtuvės technologai dirba sau, gėrimai valgiaraštyje dažniausiai parenkami pagal importuotojų siūlymus, o specialistų, kurie būtų tarpinė grandis tarp vienų ir kitų, puikiai išmanytų patiekalų ingredientus ir jų derinimo su gėrimais dėsnius, nėra.

Tvarką, anot D. Marcinkienės, galima įvesti vienu būdu – kuriant mokyklą ir ugdant savus someljė. Šiuo tikslu jėgas žada sujungti tiek LSA, tiek Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.

Someljė mokykla gali pradėti veikti jau ateinančių metų sausio pabaigoje. Per pusmetį truksiančius mokymus paskaitas čia žada skaityti gėrimų ir maisto žinovai bei specialistai, aptarnavimo srities darbuotojus ugdantys dėstytojai. Padėti Lietuvai rengti someljė yra pasišovę estai, austrai, prancūzai, italai. Preliminariais skaičiavimais, pusmetis mokymų būsimiesiems someljė atsieis apie 1000 Lt.

„Tačiau mokyklą baigęs asmuo dar negalės vadintis someljė. Įgytas žinias jis bent metus turės taikyti praktikoje“, – primena D. Marcinkienė.

Ramunė Žukauskienė
„Laisvalaikio“ informacija