Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kulinarinės dovanos

2012-12-19
Опубликовать вашу статью


Pernai metais pristatėme „pyrago stiklainyje“ idėją, tačiau kas sakė, kad dovanos būtinai turi būti saldžios? Nebijokite būti originaliais ir supakuokite į stiklainį kokią nors egzotišką …sriubą. Gražiai susluoksniuokite pagrindinius sausus produktus (tai gali būti pupelės, lęšiai, džiovintos daržovės, makaronai ir pan.), nepamirškite prieskonių ir recepto.

sriubasriuba2
Nuotr.: lifemadedelicious.ca, ifood.tv

Naminiai ledinukai

Kokių tik norit formų, kokių tik norit spalvų ir, žinoma, su tuo nepakartojamu, vaikystės prisiminimus kutenančiu deginto cukraus kvapu. Naminiams ledinukams prireiks:

- 120 g cukraus
- 40 ml vandens
- šaukšto acto
- ilgų cinamono lazdelių (arba paprastų medinių).

Viską sumaišius kaitinti ant ugnies, nuolat maišant. Kai ištirps cukrus - užvirinti ir dar pakaitinti apie 5 min., kol pradės ruduoti. Prieš pildami masę į formeles, patepkite jas sviestu. Norimas ledinukų formas galite lieti ir ant sviestinio popieriaus. Nepamirškite pagaliukų, kuriuos puikiai atstos cinamono lazdelės.

saldainis
Nuotr.: dinnertool.com

Saldžiai, karčiai, rūgščiai, sūriai skanus šokoladas

Jau nieko nebestebina šokolado derinimas su čili pipiriukais, alkoholiniais gėrimais ar net sūriu. Nepabijokite paeksperimentuoti ir originali desertinė dovana susilauks vienareikšmiško „vaaaau!“

Šokolado gamybai Jums reikės:

- ~ 300 g juodo šokolado
- granato
- šaukšto smulkiai kapoto cukruoto imbiero
- 1/4 šaukštelio jūros druskos.

Ištirpinkite šokoladą virš dubens su karštu vandeniu. Atsargiai į šokoladą įmaišykite 3/4 granato sėklų ir imbierą. Išpilkite šokoladą ant kepimo popieriaus norimu storiu. Ant viršaus suberkite likusias granatų sėklas, pabarstykite druska ir padėkite šokoladą stingti. Sulaužykite norimo dydžio gabalėliais.

granatu_sokoladas
Nuotr: whataboutthis.biz

Girtos slyvos

Yra nemažai žmonių „alpstančių“ dėl džiovintų slyvų. Jie jas deda (ar bent jau norėtų dėti) visur: į gėrimus, kepinius, prie mėsos, prie daržovių, su sūriu ar galiausiai valgo vienas. Užkietėjusius slyvų gerbėjus nustebinkite netradiciniu jų pateikimu. Girtų slyvų dovanai Jums reikės:

- 2 šaukštelių juodos arbatos
- 2 puodelių verdančio vandens
- pusės puodelio rudojo cukraus
- 1,5 kg džiovintų slyvų
- puodelio armanjako, konjako ar brendžio
- vanilės pupelės padalintos per pusę.

Užplikykite arbatą ir leiskite jai pastovėti 5min, o tada supilkite į vidutinio dydžio keptuvę, įmaišykite cukrų, užvirinkite ir pavirinkite ~ 2min, kol masė pradės tirštėti. Šį sirupą supilkite ant slyvų ir palikite valandai atvėsti.

Išimkite slyvas iš sirupo ir į jį supilkite alkoholį. Pusę sterilaus stiklainio užpildykite slyvomis, įdėkite pusę vanilės pupelės, įpilkite pusę puodelio nuo slyvų likusio padažo.

slyvos
Nuotr.: huffingtonpost.com

Mango actas

Skamba, kaip „išsidirbinėjimas“? Galbūt…iki pirmo karto, iki pirmo paragavimo. Įvairių vaisių actus jau keletą metų pardavinėja Lietuvos gourmet krautuvėlės, tačiau šį, fantastiško skonio, bet kokių salotų pagardą galima pasigaminti ir patiems, o dar geriau gauti arba gaminti dovanu. Jums reikės:

- puodelio kapotų mango
- 1/4 puodelio ryžių acto
- 1/4 puodelio šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
- 2 šaukštai šviežiai išspaustų laimo sulčių
- žiupsnelio druskos, pipirų, rudojo cukraus.

Viską sumaišykite plaktuve, sudėkite prieskonius, jei masė Jums pasirodys per tiršta, pridėkite lašelį vandens. Jei naudosite actą saltoms, iš karto galite įmaišyti ir alyvuogių aliejų.
mango_actas
Nuotr.: feralkitchen.com

Citrusiniai traškūs saldučiai

Pakeiskite tradicinius saldainius kvapniais, originaliais saldainiais iš citrinų žievelių. Po šios dovanos gamybos Jums liks puikaus citrininio sirupo, kurį galėsite panaudoti kalėdiniuose kepiniuose. Jums reikės:

- 3 puodelių citrusinių vaisių žievelių (4 apelsinai, 2 greifrutai, 8 citrinos)
- vandens.
- 2,5 puodelių cukraus.

Aštriu peiliu nupjaustykite vaisių žieveles ir susmulkinkite norimo dydžio gabaliukais. Supjaustytas žieveles dėkite į gilesnę keptuvę, užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Užvirę pavirinkite 5 min. Jei norite visiškai panaikinti žievelių kartumą, pakartokite virinimo procesą dar 2 kartus. Išimkite žieveles iš keptuvės ir įpilkite pusantro puodelio cukraus ir puodelį vandens, užvirinkite.
Į paruoštą sirupą sudėkite žieveles, sumažinkite kaitrą ir lėtai kaitinkite 45-60 min vis pamaišydami.

Ištraukite žieveles, nusausinkite. Į dubenį supilkite likusį cukrų ir apvoliokite jame visas žieveles. Paskleiskite žieveles ant kepimo popieriaus ir džiovinkite 5-6 val. Jei norite, galite jau paruoštas žieveles pamirkyti lydytame šokolade.

citrinukai
Nuotr.: mossymossy.com

Burbonas+vanilė+cukrus

Toks namų darbo „užtaisas“ (beje, taip pat sėkmingai pardavinėjamas gourmet krautuvėlėse) taps puikia dovana prisiekusiems kulinarijos mėgėjams. Su burbonu bei vanile sumaišytas cukrus suteikia ypatingą skonį ir aromatą kepiniams, padažams, glajams. Tokį cukrų galima naudoti ir vietoj įprastinio, saldinant arbatą ar kavą. Šiai originaliai dovanai Jums prireiks:

- 4-6 vanilės ankščių padalintų per pus išilgai
- 8 puodelių rudo cukraus (demerara)
- 6 šaukštelių burbono.

Į stiklainį supilkite pusę cukraus, sukaišiokite vanilės ankštis ir supilkite 2 šaukštelius burbono. Supilkite pusę likusio cukraus, dar 2 šaukštelius burbono, užsukę stiklainį stipriai pakratykite. Atidarę supilkite likusį cukrų ir burboną, vėl užsukite ir stipriai kratykite. Prieš vartojimą leiskite cukrui pastovėti tamsioje vietoje savaitę.

cukrus
Nuotr.: wishfulchef.com

Nuodėmingoji salsa

Šią dovanos idėją rašyti sunkiausia, nes vos spėju ryti seilę, pilvas gurgia ir jau beveik užuodžiu šį puikų padažą, kuriame telpa: saulė, sotumas, vasaros nuotaika ir nepasotinamas gardumas. Dovana patiems mylimiausiems! Jums reikės:

- 10 juostelių šoninės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 smulkiai supjaustyti svogūnai
- 9 susmulkintos česnako skiltelės
- 2-4 čili pipirai
- 3 kg pomidorų
- puse šaukštelio druskos.

Pakepinkite šoninę, kol lengvai apskrus. Sudėkite svogūnus, česnakus ir pakepinkite ant silpnos ugnies ~ 10 min. Sudėkite smulkintus čili pipirus, nuluptus ir kapotus pomidorus, druską. Nuolat pamaišydami kaitinkite ant mažos ugnies ~ 1 val.

salsa
Nuotr.: cookingchanneltv.com

 „Konservuotas“ sūris

Kai norisi ko nors truputį nesveiko, bet labai skanaus – naminiai traškučiai, sausainiai su sūrio padažu…mmm!!!  Skirkite šią dovaną prisiekusiems sūrių mėgėjams. Namų gamybos sūrio padažui Jums prireiks:

- 200-300 g įvairių fermentinių sūrių mišinio (geriausia tinka riebesni, ilgiau išlaikyti sūriai)
- šaukštelis garstyčių miltelių
- pusės puodelio alaus
- puse puodelio kambario temperatūros sviesto
- šaukštelis vorčesterio padažo
- pusės šaukštelio cinamono
- pusės šaukštelio saldžiosios paprikos
- šviežiai sumalto pipiro, aitriosios paprikos.

Sumaišykite sutaruoktą sūrį su garstyčiomis ir alumi, palikite keletui valandų kambario temperatūroje „subręsti“. Masę suplakite su sviestu, vorčesterio padažu, cinamonu, paprika, pipirais ir uždarykite į dailius stiklainiukus.

suris
Nuotr.: georgiapellegrini.com

Daugiau idėjų kulinarinėms dovanoms:

Praktiška ir originali dovana, kurią galima suvalgyti ar išgerti I

Praktiška ir originali dovana, kurią galima suvalgyti ar išgerti II