Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kavos pateikimas furšetų, konferencijų metu (Profesionalams)

2005-01-08
Опубликовать вашу статью

Organizuojant furšetą ar konferencijų metu, svečiams nuolat siūloma kavos. Palyginus su maisto ruošimu, tai bene mažiausiai rūpesčio reikalaujantis darbas, tačiau ir kavos paruošimas turi savų niuansų. Tad, kokių problemų gali kilti ruošiant kavą ir, kaip jas geriausiai spręsti?

Espresso kava
Paprastai furšeto ar konferencijos metu būna nemažai žmonių, todėl kavos reikia ruošti daug ir beveik vienu metu. Vienas barmenas, ruošiantis kavą klasikiniu esspreso aparatu, visų aptarnauti nesuspės. Tam yra skirti automatiniai esspreso kavos aparatai, kurie taip pat paplitę ir biuruose. Juose yra ir vandens, ir kavos pupelių rezervuarai, todėl reikia pasirūpinti tik elektros šaltiniu. Tokius aparatus galima statyti bet kurioje patalpos vietoje, nes jų nereikia jungti prie vandentiekio. Teisingai sureguliuotas toks aparatas paruoš tikrai neblogos kokybės kavą, dažnai netgi kelias skirtingas kavos rūšis. Be to, galima tiksliai suskaičiuoti, kiek kavos buvo išgerta.

Tačiau tokie aparatai turi ir trūkumų. Jie kavą gamina gana lėtai – jei konferencijos pertraukėlės metu prie kavos aparato pradės būriuotis eilė žmonių, bus nemažai nepatenkintų. Be to, tokie aparatai reikalauja nemažai priežiūros, kainuoja jų nuoma, didesnius sudėtinga transportuoti. O ir jų našumas dažnai nėra didelis, pasibaigus vandeniui ar kavai, reikia papildyti rezervuarus, tai, žinoma, užima laiko.

Filtruota kava
Dažniausiai konferencijų bei didesnių furšetų metu yra ruošiama filtruota kava. Aišku, kavos skonis dėl to gerokai nukenčia, tačiau kitos išeities nėra. Naudojama tam tikro malimo kava ir speciali įranga. Paprasčiausi filtrinės kavos aparatai yra panašūs į buitinius, kava per filtrą subėga į stiklinę kolbą (apie 1,8 l talpos). Dažnai tokie aparatai turi dvi šildomas plokštumas, todėl paruoštą indą kavos galima pastatyti ant šildomo paviršiaus ir ruošti kitą. Paruošta kava supilama į termosus ir taip patiekiama. Būna jau pritaikytų termosams aparatų – į juos kava bėga tiesiai iš kavos aparato.

Pobūvio svečiams tenka patiems iš termoso įsipilti kavos arba tą padeda atlikti aptarnaujantis personalas. Kai kuriems svečiams nesiseka tą daryti, dažnai sumaišomi kavos ir arbatos termosai arba aplaistomos staltiesės. Nekokybiškuose termosuose kava greitai atšąla. Bene didžiausia termosų problema yra ta, kad nesimato kiek kavos liko jo viduje. Taigi, aptarnaujantis personalas turi stebėti ir laiku papildyti termosus arba turėti jau paruoštų atsarginių, pripildytų karštos kavos. Jei norinčių gerti kavos nemažai, prireikia ir daugiau termosų.

Turbūt patogiausia vienu metu patiekti didelį kavos kiekį, naudojant konteinerines filtrines kavavires, dar vadinamas perforatoriais. Kava juose gaminama filtravimo būdu. Tai panašus į didelį termosą įrengimas, nereikalaujantis prijungti jį prie vandentiekio. Kavos į puodelį ar termosą labai paprasta prisileisti per tam skirtą čiaupą. Be to, šios kavavirės atrodo estetiškai, taigi, toks aparatas gali ir papuošti stalą. Kad pobūvio metu staiga nepasibaigtų jau pagaminta kava, rekomenduojama naudoti ne vieną didelį, o keletą mažesnių perforatorių. Matydami, kiek kavos dar likę, galėsite laiku pradėti ruošti kavą kitame inde – tai užtrunka apie 30-45 min. Be to, juose negalima ilgai laikyti jau paruoštos kavos.

Plikyta kava
Didžiausia klaida, jei aptarnaujantis personalas taupydamas laiką kavą užpila verdančiu vandeniu tiesiog pačiame termose. Šis būdas yra visiškai netinkamas kai naudojama malta kava, nes termosas gali užsikimšti ir kavos prileisti nepavyks. Taip paruošti galima tik tirpią kavą. Be to, matydami kavos tirščius, nustebs svečiai iš užsienio – ten kavos taip niekas neruošia.

Kartais pasitaiko, kad kava išverdama virtuvėje dideliame inde ant viryklės ir tik tada pilstoma į termosus. Tai taip pat neatleistina, kadangi ji gali būti perkaitinta, prastos konsistencijos, atšalusi ir dėl to labai neskani.

Didesnio furšeto ar konferencijos metu labai svarbu tiksliai suplanuoti kavos pateikimą. Kad kavos nepritrūktų, gali pasirūpinti įvairios kavą tiekiančios bei įrangą nuomojančios įmonės. Dažnai sutaupyti bandoma perkant pigesnę kavą, o tik po to atskirai nuomojant įrangą. Kai kurie kavos tiekėjai, perkant iš jų kavą, siūlo savo kavos įrangą nemokamai. Be to, labai svarbu tinkamai parinkti kavos stalo vietą, tinkamai sustyguoti aptarnaujančio personalo darbą bei apgalvoti kitus niuansus – kaip patiekti cukrų (pakeliuose, kubeliais ar pilstomose cukrinėse), ar patiekti pieną, kokius parinkti saldžiuosius užkandžius.

Vytautas Mickevičius
Restoranų verslo informacija
Daugiau apie leidinį>>