Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Išmokti ruošti sušį paprasta (Vilnius)

2006-11-04
Опубликовать вашу статью

Jei nenorite, galite tuo ir netikėti. Tačiau tai yra gryniausia tiesa. Išmokti pasidaryti sušį galima gana greitai ir lengvai. Net neabejokite – norėdami pasidaryti bent jau „gerai“, tikrai turėsite pasistengti ir ne kartą pamiklinti pirštus.

Japoniškos virtuvės tradicijas puoselėjantis Vilniaus restoranas „Miyako“ svečius kviečia ne tik dalyvauti autentiškose arbatos gėrimo ceremonijose, bet ir išmokti gaminti sušį. Užsisakyti netradicinę valgio ruošimo pamoką galite kada tik panorėję. Patariama į ją eiti ne vienam, nes paruoštuoju sušiu galėsite pavaišinti mylimą žmogų arba draugus.

Ruošti sušį – ir sunku, ir lengva. Ypač gerai jautiesi, kai greta stovi virtuvės meistras iš Japonijos. Jo prižiūrimas tikrai nepadarysi klaidos bei išmoksi ypatingų sušių gamybos paslapčių. Kodėl sunku? Nes tam būtini įgūdžiai: tinkamai sudrėkinti rankas ir įrankius, paimti būtent tiek ryžių, kiek reikia, tinkamai suspausti juos džiovintuose dumbliuose. Man sunkiausia buvo pjaustyti sušius... Tą daryti būtina staigiu judesiu pasukus ranką tam tikru kampu. Nežinau kodėl, bet su sušių pjaustymo problema iš visų tą vakarą besimokiusiųjų susidūriau aš vienintelė...

Tvirtai galiu pasakyti – buvo be galo įdomu ir nauja. Ruošdama šį egzotišką patiekalą labai daug sužinojau apie japonų stalo serviravimo, užkandžiavimo, maisto gaminimo tradicijas. Pavyzdžiui, Japonijoje vyrai gali valgyti, kaip jiems patinka: rankomis ar pagaliukais. Tačiau moterims leidžiama prie stalo naudoti tik pagaliukus...

Jei reikėtų dviem žodžiais apibūdinti japonišką virtuvę, galėtume pasakyti: natūralu ir harmoninga. Jaudinantis ir neįprastas europiečiams japonų kulinarijos pasaulis turi daugelio amžių istoriją, tradicijas ir papročius.

Sušis – populiariausias pasaulyje japoniškas užkandis, Japonijoje ruošiamas daugiau nei 1300 metų. Tokie, kokius valgome dabar, sušiai atsirado tik prieš šimtą metų talentingo virėjo Yohei dėka. Yohei atsisakė ilgos senovinės žuvies ruošimo technologijos ir pirmasis patiekė sušį su šviežia žuvimi.

Sušių, kurių yra daugybė rūšių, pagrindiniai komponentai – jūrų gėrybės, ryžiai, džiovinti jūrų dumbliai. Gamindami sušius japonai laikosi trijų pagrindinių principų – natūralaus produkto kokybė, skonio harmonija ir patiekalo grožis. Todėl kiekvienas sušis primena mažytį kulinarijos šedevrą. Tokį dabar galite sukurti ir patys.

Kristina Kučinskaitė
Kristinos Kučinskaitės nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija