Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Guinness“ alus – populiariausias tamsus alus pasaulyje (1)

2007-07-03
Опубликовать вашу статью

Niekas tiksliai nežino, kiek mūsų tautiečių išvažiavo į Airiją. Ten įsikūrę ištisi lietuvių kvartalai. Ši šalis žymi ne tik valstybės gerbūviu, geromis socialinėmis garantijomis ir aistringais futbolo sirgaliais. Airiją visame pasaulyje garsina žinomas „Guinness“ alus – populiariausias tamsus alus pasaulyje. Šis alus priskiriamas stout alaus tipui. Stout yra tamsus, beveik juodas salyklinis alus, pasižymintis charakteringu saldžiai rūgščiu skoniu. Žinomiausias stout tipo alus yra „Guinness“ alus.

Senos alaus daryklos patalpose yra įsikūręs „Guinness“ muziejus. Šis pastatas yra pintos formos (stiklinė alui, 0,6 litro tūrio). Jo aukštis siekia 30 metrų, pačiame viršuje yra įstiklintas baras „Gravity“, iš kurio atsiveria puikus Dublino panoraminis vaizdas. Jis buvo pastatytas „Guinness“ alaus gamybos 250-mečiui paminėti.

Bilietas į muziejų kainuoja 17 eurų. Lankytojas mainais į pinigus gauna specialų ženkliuką – autentišką alaus lašiuką, įlietą į plastmasę. Šis ženkliukas yra ir kuponas, su kuriuo galima nemokamai gauti alaus bokalą „Gravity“ bare. Lipant iš pastato pirmojo aukšto aukštyn, galima susipažinti su „Guinness“ alaus istorija ir šio nepakartojamo gėrimo gamybos procesu.

Prasidėjo viskas tada, kai Arthuras Guinnessas 1759 metais atvyko į Dubliną, nusprendė perimti mažą alaus daryklą prie St. James's Gate ir pasirašė nuomos sutartį 900 metų (!) už 14 funtų (!) metinę nuomos kainą. Po kelių metų sėkmingos alaus daryklos veiklos (1770 metais), Arthuras Guinnessas pats ištobulino naujo juodojo alaus receptą. Šio alaus spalva išgaunama naudojant degintus miežius.

Naujas alus sukėlė tikrą ažiotažą ir greitai tapo populiarus. 1796 metais jis pradėtas eksportuoti į Londoną. Arthuras Guinnessas užsitarnavo tikro dubliniečio vardą – jis turėjo 21 vaiką (10 iš jų sulaukė pilnametystės) ir mirė sulaukęs 78 metų. Tėvo verslą perėmė sūnus, taip pat Arthuras.

Arthuras II pritarė tėvo politikai, ir jau 1821 metais rinkai pristatė naują „Guinness Extra Superior Porter“ (stiprus porter – 'stout'). 1840 metais Arthuras II tapo didžiausios alaus daryklos Airijoje savininku.

Arthuro II sūnus Benjaminas Lee Guinnessas, Dublino meras, dar labiau išplėtė alaus daryklą, ir ji tapo didžiausia pasaulyje jau šešiasdešimtaisiais XIX amžiaus metais. Benjaminas pradėjo naudoti žinomą „Guinnesso“ logotipą ir charakteringą Arthuro Guinnesso parašą. Paskutinis Guinnessų palikuonis užleido firmos vadovo kėdę 1986 m. ir mirė 1992 m.

„Guinness“ skonio paslaptis glūdi jo keturiuose komponentuose:

specialiuose salykliniuose ir degintuose miežiuose, kurie suteikia „Guinness“ alui specifinį rubino atspalvį; apyniuose, kurie suteikia kartumo. Jie yra specialiai vežami iš Čekijos ir Anglijos; specialaus krištolo švarumo vandenyje iš Wiclow kalnų; mielėse, suteikiančiose baltą putą.

„Guinness“ yra viršutinės fermentacijos, stout tipo alus. Airiai tiki, kad šis alus netukina ir veikia kaip afrodiziakas.

Elena Germanovič
Parengta pagal www..nawidelcu.pl
www.informatics.bangor.ac.uk, www.msnbcmedia1.msn.com nuotr.
Meniu.lt informacija