Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Barbera“ geresnė negu bet kada

2006-08-03
Опубликовать вашу статью

Daugybė „Barbera“ vyno butelių išgerta nuo tų laikų, kai velionis Giacomo Bologna savo vyno ūkyje Braida įrodė, kad iš „Barbera“ vynuogių gali gautis pasaulinio lygio vynas, ir savo sėkmės pavyzdžiu išgarsino iki tol nepastebėtą ir kasdieniniu stalo gėrimu laikytą vyną iš Pjemonto (Piedmont) regiono Italijoje. Nuo to laiko praėjo daugiau negu 20 metų, todėl nebėra prasmės vadinti „Barbera“ naująja rūšimi ar kylančia žvaigžde. „Barbera“ vynas iš Pietų Pjemonto įsitvirtino pripažintų ir įvertintų aukštos kokybės vynų iš Italijos sąraše. Patys brangiausi iš jų kaina lygiuojasi su anksčiau ypač garsiais „Barolo“ vynais, žinomų vyndarių „Barbera“ vyną ne taip paprasta įsigyti.

Gerų vynų įvairovė
Tai įrodė ir „Barbera“ mugėje („Barbera Meeting“) Asti mieste dalyvavusių vyndarių sąrašas. Prieš keletą metų šiame renginyje buvo žymiai daugiau pripažintų vyndarių, tačiau atrodo, kad jiems tiesiog nebeliko poreikio reklamuoti savo vyną. Tokia padėtis gali stebinti prisiminus praėjusių metų pardavimų ir eksporto sunkumus, tačiau bet kuriuo atveju ji atspindi pasikeitusią situaciją.

Jūs galite pagalvoti, kad Asti mieste buvo pristatyti tik neįdomūs antrarūšiai vynai, tačiau renginys pabrėžė patį stipriausią „Barbera“ vynų bruožą: stebinančią įvairovę. Neabejojama, kad geriausi „Barbera“ vynai jau daugelį metų yra pajėgūs varžytis su Italijos aukščiausios kokybės gėrimais. Tačiau esminiai pokyčiai per tą patį laikotarpį lėmė gausybės vidutinės kokybės vyno rūšių atsiradimą. Taigi, ypač gerų vynų netrūko, tačiau aš nustebau vėl atradęs nuostabių, tačiau niekada negirdėtų „Barbera“ vynų.

Giacomo Bologna
Giacomo Bologna yra pripažintas pačiu svarbiausiu vyndariu, pakeitusiu „Barbera“ vyno iš Pjemonto kokybę ir reputaciją. Po dažnų kelionių į Kaliforniją ir Prancūziją jis nusprendė pakeisti savo vyno ūkyje Braida „Barbera“ vyno gamybos būdą. 1985 metais jis pagamino pirmąjį Bricco dell’Uccellone, „Barbera d’Asti“ rūšies vyną, kurio gamyba prasideda nuo ypatingo dėmesio uogoms ir laikymo sąlygoms rūsyje ir baigiasi brandinimu ąžuolo statinaitėse. Šis vynas nustebino vyno žinovus. Niekas nesitikėjo, kad iš „Barbera“ vynuogių galima išgauti tokį rezultatą. Taip prasidėjo revoliucija. Per keletą metų Giacomo Bologna pateikė rinkai dar dvi stebinančios kokybės „Barbera“ vyno rūšis: Bricco della Bigotta ir Ai Suma. Pastarojo pavadinimas itališkai reiškia kažką panašaus į „mes atvykome“. Neilgai trukus 1989 metais Giacomo Bologna mirė.

Vyno zonos
„Barbera“ vynuoges galima rasti ne tik Pjemonte. Ši raudonųjų vynuogių rūšis yra trečia pagal paplitimą šalyje ir yra auginama visame pusiasalyje. Geriausi jos vynai pagaminami dideliame regione Italijos šiaurės vakaruose. Čia kaip niekur kitur gaji tradicija gaminti vynus vien tik iš „Barbera“ vynuogių arba bent jau jų pagrindu. „Barbera d’Alba“ ir „Barbera d’Asti“ pelnytai laikomos kokybiškiausių vynuogių regionais. Pirmoji gali pasigirti dviem garsiais vynais Barolo ir Barbaresco bei daugybe patyrusių į kokybę besiorientuojančių vyndarių, gaminančių bent po vieną „Barbera“ vyno rūšį. Tačiau čia retai kada sutiksi „Barbera“ augant geriausiuose vynuogynų plotuose. Jie vis dar palikti italų numylėtinei „Nebbiolo“ vynuogių rūšiai.

Antrasis „Barbera d’Asti“ regionas yra žymiai didesnis, čia „Barbera“ vynuogėms skirta triskart daugiau ploto. Kadangi čia baigiasi „Nebbiolo“ dominavimo ribos, tai – „Barbera“ karalystė. 2000 metais šioje zonoje buvo išskirtos trys Nicos (Nizza), Tirelos (Tirella) ir Koli (Colli) vietovės, esančios į pietus nuo miestelio Asti, ir joms buvo nustatyti griežtesni vyno gamybos reikalavimai. Dvi iš jų teturi keletą „Barberai“ skirtų hektarų ir neatrodo turėsiančios didelės įtakos. Tačiau lėtai pradėjusi Nica vis labiau įsibėgėja, ir nereikėtų jos per anksti išbraukti iš būsimų „super-regionų“ sąrašo.

Trečiasis svarbus šios rūšies DOC regionas yra „Barbera del Monferrato“. Jis užima didžiausią žemės plotą, tačiau nėra pakankamai išnaudojamas. Čia gaminami žemesnės kokybės vynai, nors būna ir netikėtų išimčių. Tą patį galima pasakyti ir apie ryčiau esantį DOC „Colli Tortonesi“.

Dveji geriausi, tačiau skirtingi „Barbera“ derliaus metai
„Barbera“ vynuogių vynas tradiciškai geriamas jaunas, t. y. per dvejus metus nuo derliaus nuėmimo. Nors šiais laikais nemažai šios rūšies vynų gali bręsti 5-10 metų, mano įsitikinimu 95 proc. „Barbera“ vyno geriausias nepasiekęs penkerių metų amžiaus. Kol jis jaunas, geriausiai atsiskleidžia jo vaisiškumas ir šviežia rūgštis – ryškiausios gero „Barbera“ vyno savybės.

Palankiausi „Barbera“ derliaus metai buvo 2003 ir 2004. Jei prisimenate, pirmieji buvo išskirtinai karšti, ir vynuogės sunoko ypač greitai. Pavojinga kategoriškai apibendrinti atsižvelgiant į „Barbera“ produkcijos apimtis ir įvairovę, tačiau mano nuomone 2003 metais natūraliai rūgštūs „Barbera“ rūšies vynai buvo aukštesnės kokybės negu „Nebbiolo“. Būdinga ir kiek per ryški „Barbera“ rūgštis tais metais buvo kiek švelnesnė, tačiau jos pakako subalansuoti ypač tirštą ir saldų vaisiškumą, kuris karštais derliaus metais daro vyną klampų. Trumpiau tariant, 2003-ieji buvo labai geri derliaus metai „Barbera“ vynams. 2004 metai buvo vėsesni, tačiau ypač palankūs derliaus surinkimui. Jie buvo gausūs puikių subalansuotų elegantiško skonio vynų.

Alba ar Asti?
Lygindamas šių dviejų regionų dominuojančius DOC vynus ypatingo kokybės skirtumo nejaučiu. Remdamasis savo daugiamete „Barbera“ vyno gėrimo ir pernykščio aklo beveik 200 vynų degustavimo, vykusio Asti miestelyje, patirtimi, galiu pareikšti, kad šie vynai skiriasi ne kokybe, o stiliumi. „Barbera d‘Alba“ rūšies vynas (ypač lyginant abiejų regionų vidutinės kokybės vynus) dažniau brandinamas ąžuolo statinaitėse. Jis yra tamsios sodrios spalvos ir saldžių vaisių skonio, o „Barbera d‘Asti“ vynas rūgštesnis, ir jo vaisiškumas lengvesnis, gaivesnis. Tai tik apibendrinimas, tačiau esminiai skirtumai prasideda nuo vyndarystės filosofijos ir vyndario įgūdžių. Kadangi „Barbera d‘Asti“ regione pagaminama daugiau butelių vyno, ir ji neturi savųjų Barolo ir Barbaresco, kurie išpūstų vyno kainas, čia galima pelningiau išsirinkti ir apsipirkti. Dėl dabartinės vyno gamybos krizės galima surasti puikios kokybės vyno už prieinamą kainą, jei vengsite žymių ir pripažintų vardų.

Thomas Ilkjaer
„Vyno žurnalo“ informacija