Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Ar kava kenkia mūsų sveikatai?

2006-01-04
Опубликовать вашу статью

Daugelis mano, kad kava kenkia žmogaus organizmui, tačiau galime jus nudžiuginti – kava ne tik nekenkia sveikatai, bet, jei jos geriate saikingai, gali būti ir naudinga. Dauguma žmonių mano, kad kava dirgina skrandį ir didina kraujospūdį, tačiau nėra jokių įrodymų, kad gerti kavą būtų žalinga. Specialūs tyrimai rodo, kad kava turi teigiamos įtakos sergantiems žarnyno vėžiu, kepenų ciroze, širdies ar net Parkinsono ligomis.

Džiuginančios naujienos mėgstantiems šį kvapnų gėrimą
Štai devynios priežastys, leisiančios ramiai išgerti mėgstamos kavos puodelį:

* Suaugusieji, išgeriantys du arba tris puodelius kavos per dieną, astma serga 25 proc. rečiau nei tie, kurie jos negeria.
* Dešimt metų trukę tyrimai, kuriuos atliko Harvardo universiteto mokslininkai, parodė, kad tarpe moterų, išgeriančių du ar daugiau puodelių kavos per dieną, savižudybių skaičius sumažėja 65 procentais.
* Vyrams, išgeriantiems du arba tris puodelius kavos per dieną, tikimybė susirgti tulžies pūslės akmenlige sumažėja apie 40 procentų. Daugiau nei 4 puodeliai kavos saugo nuo tulžies pūslės akmenligės.
* Išgeriantiems tris ar keturis puodelius kavos per dieną rizika susirgti kepenų ciroze sumažėjo iki 80 procentų. Tai parodė Japonijoje, Italijoje ir Jungtinėse Valstijose atlikti kavos mėgėjų ir šio gėrimo visiškai atsisakančių žmonių sveikatos stebėjimai.
* Trys ar keturi puodeliai kavos per dieną sumažina riziką susirgti Parkinsono liga (Mayo klinikos tyrimų duomenimis).
* Harvardo mokslininkai įrodė, kad rizika susirgti žarnyno vėžiu sumažėja 25 procentais, jei per dieną išgeriami daugiau nei keturi puodeliai kavos.
* Naujausi tyrimai, atlikti Širdies sveikatos centre, Škotijoje, parodė, kad kavos vartojimas naudingas širdies kraujagyslių veiklai.
* Brazilijos moksleivių sveikatos tyrimai rodo, kad kava su pienu pertraukų metu gerina moksleivių psichosocialinius ir akademinius rodiklius.
* Honolulu širdies studijų universitetas įrodė, kad žmonės, nesergantys Parkinsono liga, gėrė daugiau kavos nei ja sergantys. Daroma išvada, kad kavos mėgėjai net penkis kartus mažiau rizikuoja susirgti Parkinsono liga.

Kavoje yra daug reikalingų medžiagų
Anksčiau, kai buvo tyrinėjama kavos įtaka sveikatai, tyrinėtojai atkreipdavo dėmesį tik į tai, kaip organizmą veikia kofeinas. Šiuo metu pradedama suprasti, kad kitos kavos sudėtinės dalys turi teigiamos įtakos sveikatai.

Ir žalia, ir skrudinta kava turi niacino (B grupės vitamino), chloro grupės rūgščių (CGA), amino rūgščių, mineralinių druskų, cukraus ir lipidų. Šios medžiagos organizmui daro teigiamą įtaką.

Skrudinimo metu chloro rūgštys (CGA) pakinta, todėl kava įgauna specifinį skonį. Chloro rūgštys veikia tam tikrus smegenų centrus (vadinamuosius malonumo, skausmo bei stimuliavimo centrus). Jų kavoje yra daugiau nei kofeino, todėl kai geriate kavą, ši kavos sudedamoji dalis greičiau patenka į kraują ir smegenis nei kofeinas, todėl tuoj pat pagerėja nuotaika. Manoma, kad šios rūgštys gali turėti teigiamos įtakos centrinei nervų sistemai ir padėti gydyti alkoholizmą, potraukį nikotinui, depresiją bei polinkį žudytis.

Kava turi daug antioksidantų, saugančių ląsteles nuo laisvųjų radikalų, vadinasi, ir nuo įvairių ligų. Nuo laisvųjų radikalų saugo ir dar viena kavos sudedamoji dalis – kofeininė rūgštis. Įrodyta, kad kofeininė rūgštis padeda organizme išsaugoti vitaminą E bei stiprinti ląstelių apsaugą.

Kofeino poveikis žmogaus organizmui
Kofeinas turi tiesioginį aktyvuojantį poveikį galvos smegenų žievei. Jis stimuliuoja fizinį aktyvumą, padidina dvasinio darbo galimybes, sutrumpina reakcijos laiką. Tačiau per didelis kofeino kiekis gali veikti varginančiai. Kofeinas veikia kvėpavimą, kuris pasidaro greitesnis ir gilesnis. Nuo kofeino poveikio širdies kraujagyslės prasiplečia, o smegenų kraujagyslės truputį susiaurėja. Kofeinas normalizuoja sumažėjusį arterinį kraujospūdį. Dėl kofeino poveikio truputį padidėja cukraus ir riebalų rūgščių kiekis kraujyje, padidėja skrandžio sekrecija. Kofeinas veikia kaip šlapimą varanti priemonė. Kofeino susikaupimas organizme priklauso nuo kavos paruošimo būdo. Geriant kavą su cukrumi ar nefiltruotą kavą, kofeino pasisavinimo greitis labai sumažėja. Kofeinas, esantis arbatoje, pasisavinamas labai lėtai. Kofeinas taip pat padidina riebalų kiekį kraujyje. Todėl reikia vengti nefiltruotos kavos, kadangi būtent kavos nuosėdose yra daugiausia lipidų. Tačiau kartais net nuo filtruotos kavos ant puodelio sienelių lieka riebalų sluoksnis. Geriausias būdas nepadidinti žemo tankio lipidų kiekio kraujyje yra vartoti kiek galima mažiau riebaus maisto. Tada reikės mažiau nerimauti ir dėl kenksmingos kavos įtakos.10 g kofeino yra mirtina dozė, tačiau geriant kavą tokio kiekio pasiekti neįmanoma.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija