Riešutai ir vaisiai yra vieni populiariausi užkandžiai tarp veganų, vegetarų ar tiesiog žmonių, kurie nori sveikai maitintis ir rūpinasi savimi. Tačiau tie patys užkandžiai greitai pabosta ir žiūrint televizorių norisi kažko įdomiau nei saujos riešutų. Nereikia pamiršti, jog ir maistas, kurį valgome ryte ir vakare, turi skirtis. Pirmoje dienos pusėje, mums reikia energijos, todėl galima valgyti kaloringesnius dalykus, o prieš naktį, atvirkščiai, kuo lengviau. Taigi, kokiu maistu ir kada užkandžiauti?
Pirmoji dienos pusė
Rytas, tai laikas, kada galima valgyti daug vaisių, riešutų, miltinių produktų ir dėl to nesukti galvos, nes dienos bėgyje visa suvartota maistinė energija bus sunaudota. Taigi, jei po pusryčių jaučiate alkį ir norite užkąsti, galite pasimėgauti energijos suteikiančiais skanėstais. Ryžių paplotėlį užtepkite riešutų sviestų ir ant viršaus uždėkite banano griežinėlius. Taip pat, patartina iš anksto pasigaminti avižinius batonėlius ir juos visuomet laikyti rankinėje. Receptas labai paprastas, sudėkite datules, avižas, riešutų sviestą ir smulkintus riešutus, su blenderiu viską sutrinkite, kad gautųsi vientisa masė. Tuomet sudėkite į indą ir palaikykite šaldytuve. Sukietėjus, supjaustykite ir skanaukite visuomet, kada išalksite. Abu pasiūlyti užkandžiai yra sotūs ir maistingi, todėl užtikrins puikią dienos pradžią.
Popietė
Po pietų reiktų rinktis šiek tiek lengvesnį maistą. Ryžių paplotėlį patepkite natūralia pomidorų pasta, ant viršaus uždėkite rukolos lapų ir keptų baklažanų griežinėliais. Žinoma, toks užkandis reikalauja iš ankstinio paruošimo, todėl reiktų pagaminti iš vakaro. Jei norite kažko greitesnio, puikiai tik obuolio griežinėliai aptepti riešutų sviestu arba paplotėliai su avokadu. Tiems, kurie nori šokolado su kava, patartina valgyti tik ne mažiau 80proc. kakavos turinčiu šokoladu. Toks šokoladas turi mažiau cukraus ir yra naudingesnis mūsų kraujui ir kūno linijoms.
Vėlus vakaras
Labai dažnai tai yra laikas, kada labiausiai norisi užkandžiauti, nors ir žinome, kad to vakare reiktų vengti. Grįžtame namo po darbų ar mokslų, atsipalaiduojame, skaitome knygą, žiūrime televizorių, susitinkame su draugais ir pajaučiame kaip pradedam galvoti, ką čia dar užkandus. Žinoma, kuo vėlesnis vakaras tuo atsargiau reikia rinktis, ką kramsnojame, kadangi sunkus maistas ilgai virškinasi ir gali trikdyti miegą, o ir papildomų kilogramų niekas prieš vasarą nenori. Tokiu metu puikus pasirinkimas salieras su humusu. Humusas turi daug baltymų, o salierai yra labai nekaloringi, maistingi ir turi riebalus deginančių savybių. Jei esate draugų kompanijoje, pavaišinkite juos skrudintais avinžirniais. Avinžirnius tereikia apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir prieskoniais, padėti į orkaitę kol apskrus ir taip turėsite puikų vakaro užkandį. Jei esate iš tų, kuriems vakare norisi kažko saldaus, paimkite obuolį, perpjaukite per pusę ir išimkite šerdį, tuomet paskaninkite cinamonu ir medumi, kepkite orkaitėje ir valgyti dar šiltus. Jei šeimoje yra vaikų, galiu patikinti, kad jiems tikrai patiks.
***
Kaip matome, užkandžių pasirinkimas tikrai platus. Galima rinktis kažką sūresnio kaip humusas, arba saldesnio kaip avižų batonėlis ar keptas obuolys. Svarbu nepamiršti ir planuoti savo užkandžius, lengvesnį ir greičiau suvirškinamą maistą palikti vakarui, o sotesniais ir sunkesniais skanėstais mėgautis pirmoje dienos pusėje. Prisiminkite, užkandžiavimas nėra blogai, jei renkatės sveikus ir maistingus užkandžius, tinkamu paros metu.
Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt