This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Patarimai, ką daryti, jei vegetariška mityba ištuština piniginę?

2018-06-01
Publish your own article

Dažnai tenka girdėti, kad būti vegetaru yra per brangu. Žmonės teigia, jog mėsa ir bulvėmis pasisotinti daug lengviau nei vegetarišku patiekalu, o ir kainuoja daug mažiau. Bet ar tikrai tai tiesa? Nejau tik pasiturintys žmonės, gali maitintis subalansuota vegetariška dieta? O gal vis dėlto tai yra įmanoma visiems, tik reikalauja žinių ir planavimo? Štai keletas patarimų

Valgykite sezoninius vaisius ir daržoves

Sezoninės gėrybės ne tik labai maistingos, bet ir pigios. Jei dabar braškių metas,  valgykite jas. Kepkite pyragus, dėkite į kokteilius. Jei turgus pilnas obuolių ar kopūstų, pirkite ir gaminkite juos. Smidrai vienas brangesnių produktų mūsų parduotuvėse, o visi žinome kokie jie gardūs ir kiek receptų galima su jais paruošti. Tačiau net ir jiems sezono metu būna didelės nuolaidos. Taigi, žiemą nepirkite braškių, o vasarą nepamirškite to,ką galima rasti lietuviškuose soduose ir daržuose.  Taip ne tik būsite sveikesni, bet ir kišenėse nešvilpaus vėjas.

Šaldykite

Mūsų parduotuvėse kartais galima rasti puikių pigių mango vaisių ar uogų su specialia kaina. Kadangi vaisiai gana greitai genda dažniausiai nusiperkame kelis, kiek artimiausiomis dienomis galime suvalgyti.  Tačiau vaisius galime užšaldyti ir vėliau naudoti trintiems kokteiliams ar valgant blynus, jogurtą. Kitą kartą, kai pamatysite pigius bananus, mangus ar kitus mėgstamus vaisius, uogas, daržoves, nusipirkite tiek,kad užtektų ne tik valgymui, bet ir įdėti į kamerą. Juk smagu, kai užsinorėjus blynų su mėlynėmis, nereikia eiti į parduotuvę.

Planuokite

Didžiausia problema, pradėjus gyventi vegetariškai, jog žmonės ieško daugybės receptų internete. Viena dieną gamina baklažaną, kitą kepa smidrus su sūriu, trečia verda pievagrybių sriubą. To rezultate namuose lieka įvairaus maisto likučių, o į parduotuvę reikia eiti kasdien vis kažko nusipirkti. Jei gaminate baklažanus, kitą dieną įdėkite likusius į troškinį ar pagaminkite sriubą. Stenkitės, kad neliktų produktų, kuriuos teks išmesti nesunaudotus.

Venkite pirkti paruoštų užkandžių

Jei gaminate vegetariškai, dažnai būna, jog sotumui pajausti reikia didelių porcijų. Todėl patartina valgyti daugiau bulvių, ryžių, sėklų. Pasistenkite, kad jūsų patiekalai būtų sotūs, taip išvengsite užkandžiavimo ir noro nusipirkti kažką, ko nereikėtų. Paruošti ir supakuoti vegetariški užkandžiai gali kainuoti tikrai nemažai. Vieną kartą nusipirkus prie kavos lavašą su daržovėmis, gal ir nieko, bet jei perkate kas dieną, per savaitę susidaro nemaža suma nereikalingų išlaidų.

Užsisakykite produktus internetu

Jei norite geros kokybės datulių ar riešutų, kitų užkandžių, pasidairykite internete. Yra daugybė pasiūlymų, kur perkant dideliais kiekiais, ne tik kad gaunate nuolaidą, bet dar jums pristato tiesiai į namus. Kas gali būti patogiau? Nei rankos pavargsta tempiant namo maišus, nei banko sąskaita ryškiai sumažėja.

***

Vegetariška mityba kaip ir bet kuri kita, gali būti pigi ir brangi. Viskas priklauso nuo to, kokius produktus perkate ir kada. Nemažiau svarbu yra ir mokėti planuoti, kada ką pirkti ir ką gaminti. Jei trūksta įkvėpimo, internete galima rasti puslapių, kurie siūlo receptus pagal tai, kokius ingredientus turite.  


Radvilė Mikalčiūtė @Meniu.lt