This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Barmeno darbo paslaptys (4). Žongliravimas buteliais

2007-01-28
Publish your own article

Šiame straipsnyje trumpai papasakosime apie „fleiringą“ (žongliravimą buteliais) – kokie jo privalumai ir trūkumai.

Žongliravimas buteliais

Akrobatiniais triukais paremtas žongliravimas buteliais ir artistiškas kokteilių paruošimas visame pasaulyje vadinamas „fleiringu“ (Flair Bartending, Flair-Tending, Flairing, angl. flair – gabumas, uoslė). Šį barmenų darbo metodą visame pasaulyje išpopuliarino prieš keliolika metų sukurtas Holivudo filmas „Kokteilis“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Tomas Kruzas. Nors „fleiringas“ simbolizuoja laisvą barmenų darbo stilių, pagrindinis tikslas išlieka toks pat, kaip klasikiniame barmeno darbe – paruošti skanų kokteilį. Tą pabrėžia ir Tarptautinė barmenų asociacija (IBA), kurios sukurtose „fleiringo“ varžybų taisyklėse daugiausia balų yra skiriama kokteilio skoniui. Taigi neužtenka tik išmokti gražiai žongliruoti buteliais, reikia mokėti ir pagaminti kokteilius. Tačiau yra profesionalių barmenų, kurie mano, kad žongliravimas bare yra nereikalingas. Yra ir didelių „fleiringo“ gerbėjų, ir aršių priešininkų.
Paskutiniu metu barmenų tarpe populiarus darbinis „fleiringas“ (work flair), kai barmenas, ruošdamas kokteilius, buteliais atlieka tik keletą lengvų judesių – juos kelis kartus pasuka rankose ar mesteli į orą. Darbas už baro vyksta nepertraukiamai, „fleiringas“ tik šiek tiek pagražina ir paįvairina veiksmą. Toks žongliravimas lankytojui parodo, kad barmenas moka žongliruoti. Tai patrauklu ir elegantiška.
Tačiau tiek darbinis, tiek ir pilnas „fleiringas“ turi būti atliekami barmeno iniciatyva. Nenorinčius to daryti priversti neįmanoma – lankytojai greitai pastebėtų atmestinus veiksmus.

„Fleiringo“ privalumai

Šio barmenų darbo metodo gerbėjai „fleiringą“ laiko menu, aukščiausiu barmenų darbo laipteliu, puikiu šou. Jie išskiria tokius „fleiringo“ privalumus:

Pagerinama baro atmosfera, ypač kai ji pradeda blogėti (lankytojai ilgiau pasilieka bare, daugiau jame išleidžia pinigų). Dažnai bare padidėja kokteilių suvartojimas, o barmenams paliekami didesni arbatpinigiai. „Fleiringas“ dabar yra madingas, jis būtinas didesniame klube ar renginio metu.


  „Fleiringo“ minusai

Tie, kurie nėra „fleiringo“ šalininkai, nurodo tokius trūkumus:

Barmenas – tai ne cirko artistas, jis turi tiesiog ruošti gėrimus. Svarbiausia – teisingai paruoštas gėrimas ar kokteilis. Nėra prasmės mikliai mėtyti butelius, jei lankytojui patiektas gėrimas sukels nepasitenkinimą.


Keletas taisyklių

Kad žongliravimas buteliais sukurtų teigiamą efektą, reikia laikytis keleto taisyklių:

„Fleiringas“ neturi tęstis ilgai. Paprastai barmenai moka keletą judesių ir ilgai žongliruodami pradeda juos kartoti. Tada šou tampa nuobodokas. Reikia mokėti sustoti. Kad būtų pasiektas maksimalus efektas, reikalinga muzika. Tinkama muzika gali atlikti pagrindinį vaidmenį visame žongliravimo šou. Kai kurie barai, siekdami sukurti kuo geresnę atmosferą, praktikuoja tokį „fleiringo“ demonstravimo būdą: salėje pritemdoma ar išjungiama šviesa, įjungiama garsi muzika ir atliekamas 5-7 minučių pasirodymas, kurio metu sinchroniškai žongliruoja du barmenai. Jei toks pasirodymas yra puikiai paruoštas, trumpas ir dinamiškas, neabejotinai atneša barui naudą – po jo iš karto pasipila nauji užsakymai, lankytojai mano, kad juos aptarnauja ypatingi barmenai. Žongliravimu negali užsiimti nemokantys to daryti. Reikia arba būti pakankamai mikliam, gabiam, treniruotam, arba iš viso tuo neužsiimti. Juk panosėje sudaužytas butelis gali išbaidyti ir paskutinį baro lankytoją. Žongliruojant blogu ženklu yra laikomi bet kokie nepadorūs judesiai. Barmenų konkursuose jie yra griežtai draudžiami. Žongliruoti buteliais nepatartina prestižiniuose bei aukšto lygio viešbučių baruose.


Parengė Vytautas Mickevičius
„Restoranų verslo“ Nr. 5/2006 (15) informacija