This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Arbatpinigiai – kaip, kada, už ką

2005-01-01
Publish your own article

Arbatpinigiai – tai ne tik mandagumas, tai mokslas. Kiek ir kada duoti, kad neatrodytume šykštuoliai?

Austrijoje, Šveicarijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Danijoje įprasta palikti 6–7 proc. nuo sąskaitos.

Prancūzijoje arbatpinigiai, mažesni nei 12–15 proc. bus priimti su pašaipa. Kanuose padavėjas gali atvirai paprašyti didesnių arbatpinigių, jei jūs pasiūlysite jam per mažą sumą.

Tunise ir Egipte galite nieko nepalikti, jei iškęsite gailius arabų žvilgsnius, maldaujančius užsitarnauto bakšišo.

Izraelyje pageidaujama suma – 10 proc. (nors ir 6–7 proc. būtų patenkinama).

Bulgarijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje užteks ir penkių.

Didžiojoje Britanijoje dešimtadalį sąskaitos vertės palikite tik prabangiuose restoranuose. Aludėse galite atsiimti net smulkmę, tai nieko nenustebins.

Lietuvoje klientai palieka litą, kitą, nesvarbu, už kokią sumą pavalgė...

Visose šalyse yra savos taisyklės, nustatančios arbatpinigių dydį. Paisyti jų arba ne – jūsų asmeninis reikalas. Jei aptarnavimas prastas, neprivalote palikti arbatpinigių padavėjui ar barmenui jokioje šalyje.

Būkite atsargūs Japonijoje: čia imti arbatpinigius išvis neįprasta.

„ELLE business“ informacija