Mitybos specialistai teigia, kad nuo to, kokius produktus vartosime gamindami vieną ar kitą patiekalą, priklauso ne tik jo skonis, bet ir nauda ar kenksmingumas.
Verta valgyti!
Keptą mėsą - su brokoliais
Keptoje mėsoje yra kancerogenų, didinančių skrandžio vėžio riziką. O brokoliai šią riziką mažina. Be to, ši daržovė padeda tuos kancerogenus iš organizmo šalinti.
Keptą žuvį - su marinatu
Marinatai keptą mėsą ar žuvį apsaugo nuo kancerogenų susidarymo. Todėl mėsą arba paukštieną acte, pomidorų padaže su prieskoniais verta marinuoti 30-60 min. iki gaminimo. O žuvį kepant galima apipilti sojų padažu arba pagamintu marinatu.
Kepenėles - su bulvėmis ir pomidorais
Kiaulių arba jaučių kepenys yra vienas geriausių natūralios geležies šaltinių. Geležis reikalinga deguonies pristatymui į audinius ir anglies dvideginio pašalinimui. Deja, būtent šio mineralo organizmui dažniausiai trūksta, kadangi su maistu mes jos gauname mažai, o ir iš to kiekio organizmas sugeba pasisavinti tik 8 proc. Geležies pasisavinimą gerina vitaminas C. Jo, kaip žinia, gausu citrusiniuose vaisiuose, uogose, pomidoruose ir bulvėse.
Imbierą - su pienu
Vidutinio riebumo ir riebiame piene gausu kalcio, reikalingo mūsų kaulams ir dantims. Imbieras, savo ruožtu, turtingas magnio, gyvybiškai svarbaus mineralo, kuris pagerina ir kalcio absorbciją.
5-6 džiovinto imbiero gabalėlius išvirkite 2 stiklinėse pieno. Toks nuoviras ne tik skanus, bet ir itin naudingas: jį galite vartoti kaip profilaktinę priemonę nuo peršalimo ligų, taip pat suskaudus gerklei.
Papriką - su aliejumi
Vitaminas A, kurio yra geltonose ir oranžinėse daržovėse, geriau pasisavinamas su riebalais. Būtent todėl morkų sultis rekomenduojama gerti į jas įpylus šiek tiek grietinėlės. Taigi salotas, į kurias dedate geltonos paprikos, geriausia gardinti aliejumi.
Kiaušinienę - su svogūnais ir pomidorais
Tai ne tik skanu, bet ir naudinga: svogūnai ir pomidorai gali aprūpinti organizmą selenu. Šis mineralas ypač reikalingas lytinei sveikatai palaikyti, ypač vyrams, mat kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad su kiekvienu spermos išsiliejimu organizmas praranda šio mineralo.
Efektyviausiai organizmas seleną pasisavina su vitaminu E, kai yra vartojami kartu. Kiaušiniai, žalumynai ir aliejus - vitamino E šaltiniai. Todėl kiaušinienę geriausia valgyti su pomidorų ir svogūnų salotomis.
Grybus - su rukola ir riešutais
Sulforafanas yra organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių. Tačiau jo yra tik gūžinėse daržovėse ir rukoloje. Šios salotos skonis yra specifinis, ne visi ją mėgsta. Tiesa, naudingųjų jos medžiagų poveikį galima nesunkiai padidinti net 13 kartų: pasigaminkite grybų salotas su anakardžių riešutais ir į jas pridėkite rukolos. Grybuose ir riešutuose yra seleno, kuris padeda organizmui pasisavinti sulforafaną.
Neverta vartoti!
Kotletų - su alyvuogių aliejumi
Kai tiek daug kalbama apie alyvuogių aliejaus naudą, nieko keista, kad dažna šeimininkė suskubo jo nusipirkti. Tačiau vertėtų žinoti, kad naudingosios šio aliejaus savybės „miršta“ termiškai jį apdorojant. Todėl taupydamos ne tik pinigus, bet ir sveikatą alyvuogių aliejumi gardinkite salotas, o kotletus geriausia yra gaminti garuose arba kepti orkaitėje.
Ruginės duonos - su kava
Sumuštinis su rugine arba neskaldytų grūdų duona - puikiai tinka pusryčiams. Tokioje duonoje gausu vitaminų ir mineralų. Puodelis kavos papildys jūsų organizmą antioksidantais. Tačiau šių dviejų produktų derinys ne itin geras. Mat kofeinas trukdo organizmui pasisavinti naudingąsias medžiagas. Taigi visos jūsų pastangos maitintis sveikai nueis perniek.
Alkoholio - su „kola“
Net ir labai figūrą saugančios damos kartais neatsisako išlenkti burnelę. Tačiau nepamiršdamos kalorijų, stiprius gėrimus dažnai skiedžia dietine „kola“ ar kitu gėrimu be saldikių. Tačiau reikėtų žinoti, kad tokie „becukriai“, angliarūgšte prisotinti gėrimai labai greitai absorbuojasi virškinimo trakte su savimi nepamiršdami pasiimti ir alkoholį. Rezultatas - jūsų kraujyje promilių kiekis bus didesnis, nei gertumėte saldų kokteilį. Taigi apgirsite greičiau, o ir pagirios kitą rytą bus daug sunkesnės.
Žemės riešutų - su alumi
Šiuose riešutuose yra daug vitaminų (E, B, PP ir D), taip pat mineralų (natrio, kalio, mangano, fosforo, geležies). Tačiau alkoholis daugumą šių naudingųjų medžiagų suardo, todėl jei žemės riešutus valgote tik sūdytus ir prie alaus, naudos iš jų - nulis.
Nuotraukos: inmagine.com
www.lsveikata.lt informacija
2010 10 11