Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Saldžios Šv. Velykų idėjos iš Didžiosios Britanijos

2011-04-22
Paskelbk savo straipsnį

Gilios   Šv. Velykų tradicijos Didžiojoje Britanijoje labai panašios į lietuviškas. Anksčiau buvo populiaru virtus kiaušinius marginti šviesiomis pavasarinėmis spalvomis, juos ridenti ir žaisti kitus žaidimus. Deja šiais laikais retas Britanijos paauglys žino apie šias tradicijas – margučių tradiciją pakeitė šokoladinių kiaušinių kultas. Šiandien viena populiariausių tradicijų Didžiosios Britanijos šeimose – kiaušinių medžioklė, kai kiaušiniai išslapstomi po namus ir vaikams tenka juos susirasti.

Vienas populiariausių Šv. Velykų atributų Britanijoje - bandelės ir pyragai. Per Didžiojo Penktadienio pusryčius britai mėgaujasi karštomis bandelėmis su razinomis, ypatingais prieskoniais ir citrininiu glajumi. Bandeles vadinamos „kryžiaus bandelėmis“ (cross-buns), nes ant bandelių su glajumi nupiešiamas kryžius. Kodėl piešiamas būtent kryžius pasakoja daugybė legendų. Viena iš versijų siekia pagonybės laikus. Teigiama, kad bandelės pradėtos kepti dar žiloje senovėje ir kryžius ant bandelių pieštas, kaip pagonių ženklas, simbolizuojantis saulės arba gyvybės ratą.

Kita teorija teigia, kad kryžiaus ornamentas atkeliavo iš graikų, kurie jau nuo senų laikų puošdavo juo savo kepinius. Kaip buvo iš tikrųjų, sunku pasakyti, tačiau jau vėliau, kuomet kryžius pasaulyje išpopuliarėjo, kaip krikščionybės simbolis ir kai Britanijoje įsivyravo protestantizmas, bandelės imtos laikyti krikščionybės simboliu ir jas kepti uždrausta. Kaip bebūtų, žmonės ir toliau, slapčia, kepė ir pardavinėjo savo mėgstamus gardėsius, todėl po kiek laiko draudimas buvo „sušvelnintas“ ir bandelėmis leista prekiauti per Šv. Kalėdas ir Šv. Velykas. Dabar šių skanėstų be vargo galima rasti kiekviename prekybos centre, jos tapo labai populiariu popiečio arbatos palydovu, ar tiesiog alternatyva krosantams per pusrycius.

Taip pat per Velykas dažnai kepamas Simnelio pyragas, kurio viena pagrindinių sudedamųjų dalių - džiovinti vaisiai ir uogos. Pyragas padengiamas marcipaniniu glaistu bei papuošiamas 11 marcipaninių rutuliukų, simbolizuojančiu 11 apaštalų (Judas išskiriamas).

Simnelio pyrago receptas ir gamybos procesas

MENIU.LT informacija
Parengė: Živilė Nečejauskaitė

2011 04 22