Faktas, kad neperdirbtos daržovės bei vaisiai gali apsaugoti ir nuo kitų organų vėžio buvo patvirtintas įvairiose šalyse atlikus šimtus tyrimų. Pavyzdžiui, graikų mokslininkai įrodė, kad pavojus susirgti krūties vėžiu sumažėja 5 kartus, jei moteris nuolat vartoja morkas, salotas ir agurkus.
1985 m. JAV nacionalinis onkologijos institutas savo rekomendacijose nurodė daugiau valgyti augalinių produktų, kuriuose gausu ląstelienos (jos yra daržovėse, vaisiuose, rupioje, turinčioje sėlenų duonoje), vitaminų A (šaltinis - žuvų taukai, sviestas, kiaušinio trynys, menkės kepenys, pienas, grietinė, grietinėlė, fermentinis sūris ir kt.) ir C (jo yra šaltalankiuose, erškėtuogėse, juoduosiuose serbentuose, lapinėse daržovėse, citrusiniuose vaisiuose, saldžiuosiuose pipiruose, agrastuose, pomidoruose, bulvėse, kepenyse, braškėse ir kt.), vengti gyvūninių riebalų. Ypač buvo pabrėžta briuselinių, gūžinių, žiedinių kopūstų, brokolių (šparaginis kopūstas) ir turnepso reikšmė vėžio profilaktikai.
Netrukus JAV ir Europoje pastarosios rekomendacijos buvo papildytos nuoroda vartoti daugiau maisto, turinčio vitaminų E (augaliniai aliejai, grūdai, žirniai, grikių kruopos, kukurūzai, sojos, kiaušinio trynys, pieno produktai, mėsa) bei D (žuvų taukai, sviestas, mėsa, kiaušinio trynys, riebi Atlanto silkė, pienas), kalcio (pienas ir jo produktai, ypač varškė, rupi ruginė duona, įvairios kruopos, kopūstai ir kt.) ir seleno (grūdiniai produktai, mėsa, riešutai, kiaušiniai, vištiena, tunas). Išskirtinio dėmesio susilaukė pomidorai, briuseliniai kopūstai ir brokoliai.
Vokiečių mokslininkas daktaras B.Vactis nustatė, kad ir baltuosiuose gūžiniuose kopūstuose esančios medžiagos padeda organizmui iš karto kovoti su keliomis vėžio rūšimis.
Brokoliuose ir kt. kopūstų rūšyse rasta dar viena veiklioji medžiaga fenetilizociozianatas, kuris pajėgus kovoti su vėžinėmis ląstelėmis, jau prasiskverbusiomis į žmogaus organizmo ląsteles. Be to, brokoliai valo organizmą nuo sunkiųjų metalų, naudingi sergant širdies, kraujagyslių, skrandžio ir kepenų ligomis.
Prie medžiagų, galinčių sukelti vėžį, priskiriami nitrozaminai. Jie susidaro, pavyzdžiui, keptoje ar marinuotoje mėsoje, tabako dūmuose, taip pat gali susidaryti ir žmogaus organizme. Šį procesą gali sustabdyti dvi neseniai atrastos rūgštys, esančios ananasuose, pomidoruose, braškėse ir čilietiškuose pipiruose.
Pasaulinės sveikatos organizacijos nuorodos
• Riziką susirgti virškinimo organų ir prostatos vėžiu gali sumažinti pomidorai, abrikosai, rožiniai greipfrutai, melionai.
• Geriant žaliąją arbatą, sumažėja rizika susirgti skrandžio ir kepenų vėžiu ir net stabdomas piktybinių auglių augimas (ankstyvoje stadijoje).
• Krūties vėžiu dažniau serga tos moterys, kurios nesaikingai vartoja gyvūninius riebalus, o rečiausiai - valgančios pakankamai sojos produktų.
• Nuo plaučių, gerklų, stemplės ir šlapimo pūslės vėžio gali apsaugoti: abrikosai, brokoliai, burokėliai, erškėtuogės, persikai, šaltalankiai, paprikos, petražolės, rūgštynės (kai kam nuo jų gali atsirasti inkstų akmenligė), salotos, svogūnai (geriausiai tinka jų laiškai), špinatai, morkos.
• Įvairių rūšių vėžio profilaktikai tinka česnakas, graikiniai bei kai kurie kiti riešutai.
Šiandien mokslininkai tvirtina, kad tinkama mityba gali sumažinti riziką susirgti vėžiu 20-50 proc.
Nuotrauka: Ieva Malaiškaitė
Šaltinis: www.valstietis.lt
2010 12 27