Tai, kas paprastam žmogui atrodo aišku, mokslininkams kelia abejonių. Projektas „Full4Health“ suburs mokslininkus iš 19 Europos Sąjungos šalių, o jam finansuoti skirta 9 milijonų eurų. Mokslininkai tirs kaip mūsų kūnas reaguoja į maistą skirtingais gyvenimo etapais, kas iššaukia sotumo ar alkio jausmą.
Šią savaitę startavęs projektas vyks penkis metus. Projektą koordinuoja University of Aberdeen Rowett Institute for Nutrition and Health. Mokslininkai bandys užpildyti spragas apie mūsų supratimą - sąsają tarp maisto, žarnyno ir mūsų smegenų, kitaip tariant, kas veikia ir reguliuoja mūsų alkio ir sotumo jausmą. Mokslininkai tikisi, kad tyrimų rezultatai bus naudingi maisto pramonei, siekiant ateityje maisto pagalba efektyviau kovoti su nutukimu, nepilnaverte mityba senyvame amžiuje bei pagelbėti žmonėms, kurie nori atsigauti po ligos.
Profesorius Julian Mercer, komentavo, kad „Full4Health“ sudarys gausybė įvairių projektų, skirtų tirti alkio mechnizmą, sotumo ir mitybos elgseną ir kaip pastarieji keičiasi bėgant metams. Kaip vieną iš didžiausių visuomenės problemų mokslininkas įvardino nutukimą – nors rinkoje pasirodė nemažai vaistų, tačiau daugelis rezultate buvo išimti iš prekybos dėl netikėtų šalutinių efektų. Tai pastūmėjo ieškoti mitybos sprendimų, kurie pagelbėtų kenčiantiems nuo nutukimo.
Kaip teigia mokslininkas, iki šiol daugiausia nutukimo tyrimų buvo orientuoti į konkrečias problemines grupes, pavyzdžiui vidutinio amžiaus nutukusius vyrus. Tuo tarpu „Full4Health“ tirs visas amžiaus grupes: lieknus ir nutukusius vaikus, paauglius, suagusius ir vyresnio amžiaus žmones. Tiriamiesiems reikės atsakyti į klausimynus, jų požiūris į maistą bus atskleidžiamas kompiuterinių užduočių pagalba, hormonų ir medžiagų apykaitai ištirti bus atliekami kraujo tyrimai, o smegenų aktyvumas bus nustatomas smegenų magnetinio rezonanso pagalba. Tuomet mokslininkai tirs signalus, kuriuos smegenys ar konkrečios jų dalys gauna iš žarnyno, kai maistas keliauja virškinamuoju traktu ir kada juntamas sotumo jausmas. Mokslininkai teigia, kad iki šiol mažai žinoma apie maisto įtaką šiems signalams ir apie skitingų maisto rūšių poveikį, siekiant sumažinti suvartojamų kalorijų skaičių.
Elena Germanovič
Šaltinis: abdn.ac.uk; dailymail.co.uk
Nuotraukos: inamgine.com
MENIU.LT informacija
2011 03 18